Mica istorie: ziua de 22 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1512: Moare Amerigo Vespucci, cunoscut explorator italian și (re)descoperitor al Americii. Posteritatea s-a dovedit ingrată cu Cristofor Columb, sub pretextul că el n-a pus niciodată piciorul pe un nou continent descoperit, ci doar pe o insulă (fapt real) din apropiere. Pe acest considerent, numele nou-descoperitului continent a fost atribuit celui de al doilea explorator ajuns în zonă.

Acesta a fost Amerigo Vespucci. Dar, dacă predecesorul Columb nu s-ar fi întors cu informații despre noile pământuri descoperite și dacă Amerigo n-ar fi știut precis că predecesorul Columb mai lăsase multe de explorat acolo unde a ajuns el, oare ar fi avut el curajul să pornească într-o călătorie teleleu, spre necunoscut?

Mulți comentatori socot că-i o nedreptate față de Columb faptul că noului continent i s-a dat numele lui Amerigo. Dar, pe de altă parte, mai sunt și alți pretendenți la prioritatea americană. Cercetări mai noi arată că, mult înaintea lui Columb, pământul noului continent a fost călcat de vikingi, adevărații descoperitori ai Americii.

Descoperitori cărora însă nici prin cap nu le dădea cam ce descoperiseră ei.

ADVERTISING

Anul 1632Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii, lucrare prin care părea că îl atacă pe Papa Urban al VIII-lea, ceea ce a provocat atât reacția papei, cât și a iezuițișilor, care, până în acel punct, îl susținuseră pe Galieo.

După cum se știe, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie” și forțat să-și retracteze propriile convingeri. Și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.

Anul 1635: La Paris, cardinalul Richelieu fondează Académie française, cu mandatul de a supraveghea menținerea corectă și pură a limbii franceze. Pe sigiliul Academiei, oferit personal de cardinalul Richelieu și aflat încă și astăzi în uz, figurează inscripția „Spre Nemurire”. Dar motto-ul nu se referă la academicieni, toți muritori, ci la limba franceză, căreia întemeietorul înaltei instituții îi ura nemurirea.

În prezent, Académie française numără 40 de fotolii. Pe parcursul timpului s-au adăugat Academii speciale: de literatură (1663), de științe (1669), de arte plastice (1795), de științe morale și politice (1795). Toate secțiunile reunite formează Institut de France.

ADVERTISING

Anul 1708Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Anul 1788: S-a născut filosoful german Arthur Schopenhauer, unul din marii gânditori ai lumii, din prima jumătate a secolului XIX.

Anul 1810: S-a născut Frédéric Chopin, compozitor și pianist polonez, de notorietate mondială.  În afară de două concerte pentru pian și orchestră, Chopin a lăsat posterității aproape doar partituri scrise pentru pian solo.

Înnobilate cu o sensibilitate romantică rareori întâlnită și constituind îndrăznețe exerciții de bravură, compozițiile sale au ajuns să fie și astăzi  nu numai piatra de încercare a pianiștilor care caută să-și afirme locul în artă, dar și pianiștilor versați, care țin să-și etaleze performanțele de excepție în fața cunoscătorilor.

Anul 1810: Se naște Grigore Alexandrescu, poet și prozator român, autor al fabulelor pentru care contemporanii i-au zis „un La Fontaine al României”, dar și al versurilor eroice, care îi atribuie în fața posterității vocația istorico-patriotică a artei sale.

ADVERTISING

Anul 1821Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, sosește în Moldova, unde încearcă să-și găsească noi adepți pentru mișcarea sa revoluționară.

Anul 1875: Moare pictorul francez Jean-Baptiste Camille Corot, cel care a eliberat peisagistica de restricțiile impuse prin rigorile neoclasicismului.

Corot a fost un maestru al picturii „plein-air” (în aer liber) și, prin aceasta, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, pe care nu pare să-l fi înțeles pe deplin, dar cu siguranță nici nu a dorit să-l înțeleagă.

De altfel, legătura dintre Corot și impresioniști este un fapt confuz asupra cărora specialiștii nu au ajuns la vreun acord.

Anul 1882: Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I  (1882-1889).

Anul 1900: Are loc, la Paris, prima audiție a "Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian", aparținând tânărului compozitor român George Enescu, care interpretează personal partitura de pian a sonatei.  Se bucură de un succes peste așteptări.

Anul 1903: Se naște la Câmpulung Muscel scriitorul Tudor Mușatescu, poet, prozator, dramaturg și publicist român. Criticul literar Șerban Cioculescu aprecia că, după Caragiale, Tudor Mușatescu este cel mai proeminent autor de comedie de moravuri.  A scris 13 piese, în majoritate cunoscute și publicului de astăzi, din care le amintim pe cele mai notorii:

  • Titanic-Vals
  • ...escu
  • Visul unei nopți de iarnă
  • Sosesc deseară
  • Profesorul de franceză
  • A murit Bubi
  • Burtă Verde

Foarte prolific, Tudor Muşatescu a abordat numeroase genuri literare, începând cu poezia, cu care, ca orice tânăr, a debutat, și continuând cu piesele de teatru schițe și scenete, romane, traduceri, dar și autor al unor aforisme originale, gândite și exprimate inimitabil, într-un mod sui generis. Poate merită amintite măcar câteva:

  • Plictiseala lungește ziua și scurtează viața.
  • Dacă distrugeți statuile, veți rămâne doar socluri.
  • Plantă care le provoacă insomnii unora: laurii altora.
  • Adevărul circulă numai cu fruntea sus. Când și-o pleacă, înseamnă că a trecut de partea adversă.
  • Minciuna premeditată nu e chestiune de fantezie, ci numai de caracter.
  • Nu gloria este efemeră, ci doar beneficiarii ei.
  • Amintirile unora se numesc remușcări.
  • Când meseria atinge arta, e una. Dar când arta devine meserie, e cu totul altceva.
  • Literatura nu trăiește prin cei ce scriu, ci prin ceea ce scriu ei.
  • N-am cerut vieții nimic.Tot ce am avut, i-am smuls. Și tot ce n-am avut, mi-a furat.

Anul 1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C. Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.

Anul 1907: Răscoala declanșată în localitatea Flămânzi din județul Botoșani se extinde în județele Dorohoi și Iași.  Autorităţile iau primele măsuri pentru a opri exacerbarea și în alte județe.

Anul 1942: Se naște Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg austriac și unul dintre cei mai îndrăgiți memorialiști ai secolului XX. Monografiile sale au făcut epocă, impresionând generațiile:

  • Magellan
  • Maria Stuart
  • Erasmus de Rotterdam
  • Marie Antoinette
  • Romain Rolland
  • Hyppolyte Taine
  • Orele astrale ale omenirii

Pentru cititorul de rând, așa cum suntem cei mai mulți dintre noi, marea fascinație a lui Stefan Zwig stă în faptul că nu uita niciodată rigurozitatea impusă în relatarea faptului istoric, dar nu neglija nici legenda, mereu frumoasă, ispititoare, atrăgătoare, fascinantă, chiar dacă nu prea atestată istoric.

Anul 1943: Membrii grupării de rezistență germane Die Weiße Rose (Trandafirul Alb) sunt executați de către autoritățile hitleriste din Germania, fără alt motiv decât acela că erau membri ai organizației.

Anul 1949: În România, a fost arestat scriitorul Adrian Marino, pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-ţărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Anul 1979:  Se proclamă independența de stat a insulei Santa Lucia (168.000 locuitori, 617 kmp suprafată), din arhipelagul Caraibe, în vestul Atlanticului. Insula face parte din Commonwealth-ul britanic.

Anul 1997: Boxerul Mihai Leu a câștigat titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.

Anul 2006: Un grup de șapte bărbați organizează cel mai mare jaf de numerar produs vreodată în Marea Britanie, furând 53 de milioane de lire sterline, dintr-un depozit Securitas din Tonbridge, Kent. Alte 154  milioane lire sterline au fost abandonate pe loc de către bandă, întrucât aceasta nu avea mijloace de transport.

După un proces dificil, au fost condamnați principalii vinovați și complicii lor, dar unii au reușit să plece din țară. Odată plecați, nu-i ușor să-i aduci înapoi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇