Mica istorie: ziua de 18 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1395: Regele UngarieiSigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni.

Anul 1405:  Moare Timur Lenk (13881405), întemeietorul imperiului turco-mongol al Timurizilor. Uriașul imperiu se întindea din vestul Chinei până la Marea Caspică și din Pakistan până în Siria.

În 1402, expansiunea hoardelor sale spre vest l-au adus în conflict cu Imperiul Otoman, ale cărui regiuni din Anatolia erau amenințate. În bătălia de la Ankara, otomanii au fost însă înfrânți și însuși sultanul Baiazid I Ildârâm a ajuns prizonier.

Baiazid a murit în captivitate, iar legenda susține că Timur l-ar fi păstrat într-o cușcă de fier, ca să vadă lumea ce soartă îl așteaptă pe orice potrivnic. Povestea, reluată de altfel în mai toate manualele de istorie, nu este totuși confirmată de probe, de atestări documentare, arheologice sau de altă natură, ca să fie luată în seamă și de istoria însăși, nu numai de manualele despre istorie.

Anul 1516: S-a născut Maria Tudor (Maria I), tragica regină a Irlandei (1553-1558): a murit în anul 1558, decapitată fiind de verișoara ei, nimeni alta decât Elisabeta I-a, regina Marii Britanii.

ADVERTISING

Anul 1546Moare Martin Luther, reformator religios german. El a fost primul protestatar religios care a îndrăznit să pună sub semnul întrebării dogmele catolice, patronate, într-un anumit fel, de Papă. Ideile lui au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane, amenințând cu sciziunea religioasă întreaga lume catolică și pe însuși Sfântul Părinte de pe scaunul Vaticanului.

Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther încă din 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză biblică la Universitatea din Wittenberg. Dar atotputernica Biserică Catolică nu era pregătită să facă față unui  curent protestatar, așa că excomunicarea sa din Biserică a survenit abia în anul 1521, când roadele curentului luteran își făcuseră deja efectul printre credincioșii catolici.

Anul 1563Franța este zguduită de atentatul asupra Ducelui de Guise, nobil catolic ostil toleranței față de protestanți. François de Guise atins de un glonț va muri șase zile mai târziu.

Anul 1564: Moare la aproape 90 ani marele maestru al artei plastice renascentiste, Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian. Este greu să vorbești despre viața și creația unui titan al artei precum Michelangelo. Dar a făcut-o cu măiestrie romancierul american Irving Stone, în romanul biografic „The Agony and the Ecstasy”, editat în românește cu titlul „Agonie și Extaz”.

ADVERTISING

Romanul a devenit pe parcurs scenariul mai multor filme de succes, din care cel turnat în 1965 în America a fost nominalizat la 5 premii Oscar și 2 premii Globul de Aur.

Anul 1743: Moare ultima descendentă a celebrei familii Medici, Anna Maria Luisa de' Medici, născută  în 1667. Sic transit gloria mundi!

Anul 1745S-a născut Alessandro Volta, fizician italian, inventatorul bateriei electrice, sau pila voltaică (pila de la latinescul pillum și voltaică de la Volta), obținută prin legarea în serie a mai multor elemente electrice.

Fizicienii i-au onorat mai târziu numele lui Alessandro Volta, folosindu-l în electricitate ca unitate de măsură a diferenței de potențial între doi poli (volt).

Anul 1853: La Viena a avut loc o încercare de atentat asupra Împăratului Francisc Iosif I, săvârșită de un naționalist maghiar. Omorul a fost însă împiedicat de adjutantul imperial.

Anul 1854: A început construirea liniilor de telegraf electric BucureștiGiurgiuBucureștiPloieștiBrașov și Orșova-Lugoj-Timișoara, făcându-se astfel legătura dintre liniile telegrafice din Țara Românească și cele din Transilvania, cu deschidere mai departe spre zări europene.

ADVERTISING

Anul 1882:  S-a născut Ion Mihalache, politician român, fost președinte al Partidului Țărănesc, care a fuzionat ulterior cu Partidul Național condus de Iuliu Maniu, formând Partidul Național Țărănesc (PNȚ).  În anul 1947, autoritățile comuniste ale guvernului Petru Groza au înscenat o fugă din țară a câtorva fruntași PNȚ, printre care și Ion Mihalache. A fost reținut și condamnat la detenție pe viață.

După 1989, partidul a fost reînființat în formula PNȚ-CD, de către Corneliu Coposu, fost secretar al lui Iuliu Maniu.

Anul 1883: S-a născut Nicolae Dărăscu, marcant pictor român, un acuarelist de elită, creatorul propriului stil, influențat atât de impresionism, cât și de anti-impresionism, dar fără să preia nici viziunea, nici tușele acestora. A rămas un original, ne-egalat de cineva la vremea sa.

Anul 1929: A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română. S-a dat pe post piesa „Ce știa satul” de V. Al. Jean. interpreți iluștri: Maria Filotti, Romald Bulfinski și Victoria Mierlescu.

La aniversarea a 50 de ani de teatru radiofonic în România, piesa a fost reluată, tot în seara de 18 februarie, dar în anul 1979, cu alte vedete de prim rang: Radu Beligan, Ioana Stana Ionescu, Ioana Casetti, Constantin Botez.

Anul 1930: Descoperirea celei de-a noua planetă a Sistemului SolarPluto, de către astronomul american, Clyde Tombaugh, de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona. În 2006, Pluto este însă retrogradată de la statutul de planetă normală la cel de pitică.

Anul 1941: Pentru a restabili ordinea și buna funcționare în organismele statului și chiar în cele private, după rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu, investit cu prerogative de șef al statului, emite un decret, prin care militarizează o serie de instituții și mari întreprinderi, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

Anul 1952Grecia și Turcia au aderat la NATO.

Anul 1959: Moare marele dirijor și pianist român Alfred Alessandrescu. A fost mulți ani la rând prim dirijor, atât la Filarmonica din București, cât și la Opera Română. Ne-a lăsat numeroase compoziții de muzică  simfonică, de cameră, vocală și orchestrații. A tradus libretele mai multor opere, a publicat studii de muzicologie.

Anul 1975:  A murit Chivu Stoica, politician român din perioada comunistă, prim-ministru al României în perioada 1955-1961, unul dintre oamenii cei mai privilegiați ai regimului comunist.

Privilegiat cum era, moartea lui prin sinucidere este însă inexplicabilă. De ce să se sinucidă cineva căruia nu-i lipsea nimic, chiar și în austeritatea la care erau supuși ceilalți cetățeni ai țării? Nu este, totuși, un secret faptul că, deși membru al nomenklaturii comuniste, Chivu Stoica era cam trecut pe linie moartă, de la o vreme.

Cine a trăit perioada comunistă știe: nu treci pe linie moartă fără să te fi făcut vinovat de ceva. Să fi fluierat în biserică Chivu Stoica? Gurile rele spun ar fi avut o discuție neprincipială cu „tovarășa”. Alții, că nu s-a prezentat prompt, când l-a chemat, o dată, „tovarășu’ ”.

Pe scurt, nimeni nu poate ști dacă respectivul Chivu Stoica s-a sinucis cu adevărat, sau a fost sinucis – un procedeu care se practică la comuniști și nu numai.

Anul 2001: Agentul FBI, Robert Hanssen, este arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. A fost cercetat, judecat și condamnat la închisoare pe viață.

Anul 2006: Are loc cel mai mare concert în aer liber al trupei The Rolling Stones, în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de JaneiroBrazilia.

Anul 2010: Editura Mannheim Brockhaus vinde manuscrisul cu memoriile lui Giacomo Casanova (Histoire de ma vie), pentru 7,2 milioane de euro. Îl cumpără Ministerul Culturii din Franța, plătind astfel cea mai mare sumă care a fost oferită vreodată pentru un manuscris.

Anul 2021: Misiunea NASA Mars 2020 (care include roverul Perseverance și drona elicopter Ingenuity) aterizează pe Marte la craterul Jezero, după șapte luni de călătorie.

NOTA BENE

În afară de evenimentele trecute în revistă, ziua de 18 februarie mai este și ziua națională a Republicii Gambia, când se aniversează proclmarea independenței față de Regatul Unit, în anul 1970.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇