Anul 1147 – În Franța, abatele Suger își asumă regența, în absența regelui Ludovic al VII-lea, plecat în a doua cruciadă. Cruciada era susținută de însuși papa Eugen al III-lea, care l-a autorizat pe rege să perceapă în acest scop zeciuiala, adică să taxeze proprietățile ecleziastice cu 10% din venituri. În timp de pace, aceste proprietăți erau scutite de impozit.
Expediția însă n-a fost la nivelul așteptărilor. Pe drum, Ludovic a avut neînțelegeri cu celelalte căpetenii ale cruciadei, îndeosebi germani și chiar cu propria soție, care l-a însoțit la cruciadă. În Asia Mică, a fost învins de turci și a suferit un șir de eșecuri militare în Siria.
Nici intrarea în Ierusalim, ținta expediției, nu a fost un succes, așa că, la întoarcere, n-a avut papa altă consolare decât promisiunea unei viitoare cruciade, a treia. Asta, a doua, a ieșit mai mult un eșec decât un succes.
Anul 1699 - Prima diplomă leopoldină, emisă de împăratul Austriei Leopold I, recunoștea clerului greco-catolic (în principal, din Transilvania) aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.
În cea de a doua diplomă, din 19 martie 1701, împăratul va recunoaște acest drept tuturor mirenilor - inclusiv țăranilor - care acceptă unirea cu Biserica Catolică.
Ambele diplome confirmă faptul că, urmare succeselor militare şi politice în contra Imperiului Otoman, care deținuse suzeranitatea politică asupra Principatului Transilvania, acum acesta devenea dependent direct Curții de la Viena. Numai împăratul stabilește drepturile și privilegiile unor cetățeni din Principat.
Anul 1918 - Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care cerea ieșirea teritoriului de sub ocupația rusă și crearea unui stat lituanian, independent și democratic. Ca urmare, Lituania s-a constituit ca stat independent în 1918, dar în 1945 a fost înglobată iarăși în Rusia, devenită stat sovietic, pentru ca, după prăbușirea URSS, să devină iarăși stat independent.
Anul 1923 - La Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înțelegeri - o alianță de state din Europa de Est, concepută pentru a face față intențiilor revizioniste ale statului maghiar. Mica Înțelegere a inclus Cehoslovacia, România și Iugoslavia, inițiatorul ei fiind ministrul de Externe al Cehoslovaciei - și viitorul președinte al statului - Edward Beneș.
Din păcate, bunele intenții ale Micii Înțelegeri nu au ajutat la menținerea ordinii în zonă, întrucât Ungaria, bucurându-se de un puternic sprijin din partea Fuhrerului german și al „ducelui” italian, a reușit să-și atribuie temporar importante teritorii din spațiiul românesc, cel cehoslovac și cel iugoslav.
Anul 1923 - Mormântul faraonului Tutankhamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean. Înscrisurile hieroglifice – atât cele găsite în mormânt, cât și altele, preluate de cercetători din site, sugerează multe informații neașteptate despre tânărul faraon, investit cu funcția faraonică la vârsta de 9 ani:
- Faraonul avea unele deficiențe congenitale la coloană și în zona cervicală, ceea ce îl făcea să nu poată merge normal și să nu-și poată roti capul.
- Cercetări mai presus de orice îndoială dovedesc faptul că părinții lui Tutankamon erau frate și soră și deci el fusese conceput prin incest. Faptul explică anomaliile anatomice rezultate după studierea scheletului, prin aparatura computerizată.
- Faraonul a murit tânăr, la numai 18 ani. Numeroasele fracturi ale scheletului, precum și un cheag de sânge cranian identificat cu computerul tomograf, sugerează că faraonul ar fi suferit lovituri mortale, înainte de a muri. Să fi fost, oare, Tuntankhamon asasinat chiar de către cei apropiați?
- Nimic nu este exclus. Ba încă există ipoteza că l-ar fi asasinat însăși soția sa, respectiv sora, după ce a înțeles că regescul menaj nu poate crea copii sănătoși. Pe de altă parte, istoricii și arheologii susțin fără tăgadă că tânăra soție-soră își iubea sincer soțul-frate. Ar fi fost normal să-l protejeze, nu să-l asasineze.
- Dar – surpriză! – alte studii, ulterioare, au descoperit că toate fracturile din regescul schelet ar fi de dată recentă, provocate chiar de cercetători, prin mânuirea nedelicată a relicvelor. Principala probă privind presupusul asasinat cade.
- Așadar, cu privire la cel mai cunoscut faraon din istorie, cel cu cea mai bine păstrată mumie și cel care, conform legendei, ar fi lăsat un blestem de moarte asupra oricui s-ar atinge de relicvele lui, egiptologii mai au mult de cercetat, ca să-și poată spune ultimul cuvânt.
Anul 1930 - Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).
Anul 1933 - Continuă greva de la Atelierele CFR Grivița. Autoritățile reacționează dur, sunt răniți, dar sunt și morți.
Anul 1935 - A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.
Anul 1959- Fidel Castro a preluat conducerea Cubei, după răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista. Inițial, Castro a fost prim-ministru, iar ulterior a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost și prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC), chiar de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro, preluându-i prerogativele în 2008, când acesta s-a retras.
Anul 1968 - România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul. Au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București. În prezent, numărul de județe a crescut la 41.
Anul 1975 - A murit, probabil sinucigându-se, Chivu Stoica, om politic, președinte al Consiliului de Stat al României (1965-1967), personalitate notorie, din „vechea gardă” comunistă. Conducerea comunistă a statului de atunci nu a dat publicității alte date, decât faptul că „s-a stins din viață tovarășul...” Cauzele sinuciderii au rămas tabu.
Anul 1976 - S-a semnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, "Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării".
Anul 1985 - Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban. Organizația, cu caracter vădit extremist, este astăzi o forță de temut în zonă.
Anul 1995 - A decedat Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui Dicționar de mitologie generală și pasionat în cercetarea posibililor extratereștri care ar fi vizitat planeta cândva, în trecutul îndepărtat. Publicațiile sale din domeniul paleoastronauticii sunt astăzi lucrări de referință, la nivelul literaturii universale de specialitate.
Anul 1996 - Moare gazetarul din perioada interbelică Nicolae Carandino, fost director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii implicați în procesul înscenat de către comuniști, pentru condamnarea lui Iuliu Maniu.
Anul 2000 - Moare actrița franceză de origine rusă Lila Kedrova, cunoscută personalitate din domeniul filmului, laureată a premiului Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin în filmul Zorba grecul (1964) și a premiului Tony (1984), pentru cea mai bună actriță prezentată într-un film muzical.
Anul 2005 - După ratificarea și de către Rusia, a intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, privind protecția mediului la nivel planetar. Protocolul a fost negociat în decembrie 1997 de 160 de țări, iar adoptarea lui a însemnat, la data respectivă, un mare succes al celor care și-au propus să contribuie la salvargardarea Planetei.
Din păcate, activitățile războinice din unele părți ale lumii au tendința să scoată de pe agenda prioritară protejarea mediului.