Anul 1542: Catherine Howard, a cincea soție a lui Henric al VIII-lea al Angliei, este executată pentru adulter. Adulterul s-a produs la foarte puțin timp după căsătorie, când regele avea 49 ani, iar tânăra soție numai 17.
Unii memorialiști pun adulterul pe seama diferenței de vârstă de 32 ani. Alții însă își amintesc că amantul cu care fusese prinsă regina adulterină era fostul ei logodnic, curteanul Thomas Culpeperun, de care încă mai era îndrăgostită. În sfârșit, mai sunt și alții, care susțin că nu s-a produs niciun adulter și că întâlnirile intime dintre Catherine și Thomas aveau ca obiect doar intrigi politice delicate și care-l vizau chiar pe monarh.
Este foarte posibilă această variantă, dar regelui i-a convenit mai degrabă să facă public adulterul decât aranjamentele politice, mult mai periculoase pentru poziția sa în stat.
Regele a fost atât de sever, încât, pedepsind amantul, l-a decapitat și pe un alt fost iubit al Catherinei, Francis Dereham, unul cu care ea rupsese orice legătură după ce l-a cunoscut pe Culpeperun. Nu se știe de ce, soția a fost pedepsită mult mai târziu, după vreun an și ceva. Unii spun că regele a iertat-o, dar regina era rea de muscă și şi-ar fi dat iarăși în petec. Toate sunt numai ipoteze, căci la așa ceva este foarte greu să ai probe.
Anul 1571: A trecut în neființă Benvenuto Cellini, renumit bijutier, dar și celebru sculptor, gravor, scriitor florentin și reprezentant al manierismului italian. Multe case regale europene se mândresc și astăzi cu piese realizate de Benvenuto Cellini, ajunse în neprețuitele colecții ale familiei, transmise din generație în generație și expuse ca podoabe numai în cele mai festive momente trăite de monarh și apropiații lui.
Anul 1575: Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi. Memorialiștii mondeni susțin că era o căsătorie de ochii lumii, regele fiind bănuit în societate de inclinații sexuale diferite, condamnate ca infracțiuni grave în acea vreme.
Anul 1633: Galileo Galilei ajunge la Roma să se apere de acuze grave în fața Inchiziției. Avea două variante, cu care se putea prezenta la judecători: ori abjura teoriile sale privind rotația Pământului și accepta că acesta stă nemișcat și că soarele se rotește în jurul lui, ori nu abjura nimic, își susținea tot ideea eronată despre rotația Pământuui și atunci va fi ars pe rug.
Rugul nefiind o variantă atrăgătoare, bătrânul înțelept a fost nevoit să accepte altceva decât realitatea și să le dea dreptate celor care susțineau imposibilul, nu însă fără să-și fi spus în barbă, ca pentru el, sintagma intrată în legendă: „eppur si muove!”
Anul 1769: S-a născut fabulistul de referință al țării sale, Ivan Andreevici Krâlov, cel căruia unii i-au spus și „La Fontaine al Rusiei”.
Anul 1785: Moare Gheorghe Crișan (numele din acte Gheorghe Giurgiu), care a condus, împreună cu Horea și Cloșca, răscoala de la 1784 din Transilvania. A murit în închisoare, unde s-a sinucis sugrumându-se cu curelele de la opinci.
Anul 1849: O delegație, condusă de mitropolitul Andrei Șaguna, prezintă împăratului Franz Joseph Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române, ca o componentă etnică a acestor teritorii.
Anul 1853: Ziua când s-a inventat seringa. Invenția îi este atribuită medicului francez Charles Gabriel Pravaz, deși și această invenție, ca multe altele, a avut o evoluție până a ajuns la soluția brevetată de Pravaz.
Anul 1856: Încep lucrările Conferinței de Pace de la Paris, pentru încheierea unui Tratat de Pace, care va pune capăt formal primului război al Crimeii. Tratatul va prevede, printre altele:
- Transformarea Mării Negre în teritoriu neutru, închis tuturor navelor militare (art. 11). Pe țărmul mării erau interzise construirea de fortificații, precum și transportul sau depozitarea munițiilor și armamentelor de orice fel (art. 13).
- S-a hotărât libera circulație pe Dunăre sub supravegherea Comisiei Europene a Dunării (art. 16)
- Basarabia rămânea, în continuare, în stăpânirea Imperiului Rus, dar partea sa sudică (județele Cahul, Bolgrad și Ismail) era retrocedată Moldovei (art. 20). Rusia pierdea astfel controlul asupra gurilor Dunării.
- Principatele Dunărene – Moldova și Valahia – rămâneau, în mod oficial, sub suzeranitatea otomană (art. 22), dar se înființau și se convocau imediat Adunările ad-hoc care urmau să exprime voința populației cu privire la organizarea definitivă a principatelor (art. 24).
- Se înființa armata națională pentru menținerea ordinii interne și asigurarea frontierelor (art. 26).
- Turcia nu putea interveni în principate decât cu acordul puterilor contractante (art. 27).
Anul 1867: La Viena, are loc prezentarea în premieră de către compozitorul Johann Strauss a valsului Dunărea Albastră, compoziție rămasă pentru posteritate ca una dintre cele mai populare piese muzicale, din repertoriul clasic.
Astăzi, binecunoscuta piesă este mai mult decât un vals. Este un simbol al Vienei, al Austriei chiar. Este inclusă în mod tradițional în bisurile de la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Primele note constituie semnalul de interval al programelor radiodifuziunii austriece pentru străinătate, iar, în noaptea de Anul Nou, valsul este difuzat în Austria la radio și televiziune exact la miezul nopții.
Anul 1873: S-a născut unul din cei mai cunoscuți cântăreți de operă ai lumii, basul rus Feodor Șaliapin. Au rămas de referință imprimările lui Șaleapin în rolurile lui Mefisto (Faust), Don Basilio (Bărbierul din Sevilla), Nilakantha (Lakme), Don Quijote și altele. A excelat pe marile scene din Moscova, Paris, Milano, New York etc.
Anul 1877: Moare Costache Caragiale, actor, regizor și dramaturg român. A fost primul director al Teatrului Național din București.
În 1887 fratele său mai mic, Iorgu Caragiale construiește propriul său teatru în București, iar nepotul său, Ion Luca Caragiale, avea să devină cel mai mare dramaturg român.
Anul 1880: S-a născut la Iași Dimitrie Gusti, filosof, estetician și sociolog român. A fost membru al Academiei Române , apoi președintele acesteia, ministru al Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor, profesor la Universitățile din Iași și București.
Anul 1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat și de proiecție, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. În baza brevetului, frații Lumiere au organizat în același an, la Paris, proiecții publice comerciale, cu accesul contra cost. Dar beneficiile inventatorilor sunt departe, foarte departe, de beneficiile pe care le vor încasa, în posteritate, alţii mai puțin ingenioși, dar mult mai pragmatici în felul lor.
Anul 1931: New Delhi devine capitala Indiei.
Anul 1988: La Calgary, Alberta, Canada, se deschide cea de a XV-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă . Au participat la jocuri 1.423 de sportivi, din 57 de ţări.
Cele şase sporturi incluse în programul olimpic au fost: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Sportivii s-au întrecut în 46 de probe.
Anul 2003: Sfârșitul a trei zile de demonstrații și revolte populare în Brazilia, soldate cu 26 morți și peste 100 de răniți.
Anul 2008: prim-ministrul Australiei, Kevin Rudd, prezintă oficial, scuzele guvernului australian, adresate populației aborigene pentru răul tratament al autorităților față de generațiile aborigene din trecut.
Anul 2022: Adunarea Federală a Germaniei îl realege în funcția de președinte federal al statului pe Frank Walter.