Mica istorie: ziua de 12 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1541: Întemeierea orașului Santiago de Chile, de către Pedro de Valdivia inițial cu numele Santiago de Nueva Extremadura. Ceremonia de înființare s-a desfășurat solemn pe dealul Huelén, iar la alegerea locației întemeietorul Pedro de Valdivia a ținut seama de doi factori esențiali:

  1. climatul moderat;
  2. poziția strategică favorabilă pentru apărare în cazul când ar ajunge atacat de pirați și inamici.

Ambii factori au ajutat la alegerea locației, dar și la dezvoltarea spectaculoasă a metropolei, ajunsă astăzi la peste 7 milioane de locuitori, într-o țară cu mai puțin de 20 de milioane locuitori, câți are Republica Chile, de pe coasta americană a Pacificului.

Anul 1709: După ce a rămas singur, abandonat pe insula Juan Fernandez, timp de patru ani, între 1704-1709, marinarul scoțian Alexander Selkirk este salvat de către corsarul Wooders Rogers și de însoțitorii săi.

Între timp, Selkirk se adaptase perfect supraviețuirii în mediul de pe insulă: vâna păsări, pescuia, culegea fructe, își făcuse și un adăpost.

Povestea sa reală de supraviețuire a fost mediatizată pe scară largă după întoarcerea sa, devenind una dintre sursele de inspirație pentru personajul fictiv al scriitorului englez Daniel Defoe, intitulat Robinson Crusoe.

ADVERTISING

Anul 1804: Moare filosoful german Immanuel Kant, unul din cei mai de seamă gânditori din perioada iluminismului în Germania.

Kant este socotit, de asemenea, unul dintre cei mai influenți filosofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o puternică influență asupra dezvoltării filosofiei în timpurile moderne.

Din mulțimea lucrărilor publicate de Kant memorialiștii citează două, care concentrează concepția filosofiei kantiene: „Critica rațiunii pure” și „Critica rațiunii practice”.

Anul 1809: Se naște Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al SUA, cel ajuns în istorie mai ales prin abolirea sclaviei, acțiune de mare curaj la timpul său, inițiată și aplicată prin grija președintelui.

Anul 1809: Se naște Charles Darwin, naturalist englez, autorul teoriei evoluționismului. Deși teoria a entuziasmat lumea timp de numeroase decenii, astăzi, mulți specialiști din domeniul științelor naturii și al biologiei consideră că teoria este nesatisfăcătoare, îndeosebi prin faptul că nu oferă probe concrete - respectiv vestigii - care să ateste că au existat toate fazele intermediare de parcurs, inevitabile într-o evoluție continuă.

ADVERTISING

În schimb, vestigiile existente sugerează apariția relativ bruscă a unor specii noi, deja evoluate, precum homo sapiens.

Anul 1832: Statul Ecuador își anexează Insulele Galápagos, care îi aparțin și astăzi. Flora insulelor este unică pe glob, iar fauna de asemenea. De la uriașele broaște țestoase, la cei mai nordici pinguini din lume - abili ca peștele în apă, dar greoi și neîndemânatici pe uscat - tot ce mișcă încântă ochiul turistului.

Ca urmare, insulele, a căror populație este de doar 25.000 de locuitori, atrag turiști din întreaga lume și sunt un adevărat rai pentru aceștia. Pentru comorile naturii statul Ecuador constituie o sursă permanentă de venit, obținut fără mari eforturi.

Anul 1856: Avocatul Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de Externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc, independent de Înalta Poartă sau de altcineva și aflat sub garanția celor șapte mari puteri de la acea dată.

Frumos deziderat, dar exagerat de optimist. Experiența a arătat că nici Unirea, nici Independența nu se câștigă cu memorii și cu garanția cuiva care nu are niciun interes să garanteze ceva.

ADVERTISING

Anul 1862: Se naște dramaturgul Alexandru Davila, fiul cel mare al doctorului Carol Davila și al Anicăi Racoviță, descendentă din familia Goleștilor și autorul cunoscutei piese istorice „Doamna Clara”.

Anul 1877:  Se naște Louis Renault, industriaș francez, fondatorul grupului auto cu același nume. La un secol și jumătate de la înființare, firma Renault este mai prosperă ca oricând. Renault este de altfel și primul investitor străin care a lansat în România producția de automobile, într-un climat nu tocmai favorabil, când politica statului comunist nu era interesată aproape deloc să susțină succesul unui investitor străin provenit din „lumea capitalistă”.

Anul 1892: Pentru prima oară în istorie și în vocabular, apare cuvântul cinematograf. L-a folosit francezul  Leon Bouly, atunci când a subtitrat folosind modestul termen „cinematograf” aparatul realizat de el și pe care l-a denumit pretențios „aparat de cronofotografie, capabil să redea imagini în mișcare”.

Anul 1894: S-a născut Otilia Cazimir, scriitoare și poetă română, născută Alexandrina Gavrilescu.

Anul 1901: S-a născut Jean Georgescu, remarcabil regizor și actor român. A regizat între anii 1924 și 1976 nu mai puțin de 20 de filme, dintre care 17 turnate în România și 3 în Franța.

Merită amintite următoarele, dintre cele care s-au bucurat de mult succes și se mai bucură încă:

  • O noapte furtunoasă (1943)
  • Visul unei nopți de iarnă (1952)
  • Lanțul slăbiciunilor (1946)
  • Arendașul Român (scurtmetraj, 1952)
  • Directorul nostru (1955)
  • Mofturi 1900 (1965)

Anul 1903: Nava de expediție Antarctica, a exploratorului polar suedez Otto Nordenskjöld, este prinsă în gheață și se scufundă în Marea Weddell – o mare periferică, ce ține de Antarctica. Ca prin minune, întreg echipajul a ajuns acasă relativ nevătămat, după 16 zile petrecute pe Insula Paulet, de unde a fost salvat, și după alte zece luni de așteptare.

Anul 1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi marchează sfârșitul dinastiei Qing, dinastie ce s-a impus în China timp de 268 de ani.

Anul 1912: China adoptă calendarul gregorian. Rusia se codește și astăzi.

Anul 1919: Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română, care era în curs de a elibera Transilvania, să înainteze până la aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad. Dar, pentru că este greu să oprești entuziasmul atunci când ofensiva este o reușită, armata română a continuat drumul său până a ocupat Budapesta.

Anul 1924: La New York, compozitorul George Gershwin prezintă în premieră lucrarea simfonică Rapsodia albastră, piesă de referință în evoluția muzicii simfonice, de la clasic la modern.

Anul 1926: Moare Radu Rosetti, membru proeminent al familiei Rosetti, politician, istoric, genealogist și scriitor român.

Are o genealogie remarcabilă în ascendent. Părinții săi au fost logofătul Răducanu Rosetti și domnița Aglaia Ghica, fiica cea mare din a doua căsătorie a domnitorului Grigore Alexandru Ghica cu Ana Catargiu. Fiecare dintre aceste nume amintește altele, la fel de grele în ascendent.

A copilărit pe moșia părinților de lângă Onești, a studiat mai întâi în Elveția, apoi în Franța, dar s-a întors în țară, motivat de dorința de a se implica în politica și cultura țării, ceea ce a și făcut.

Anul 1938: Celebrul Anschluss al lui Hitler. Trupele ocupă Austria într-o singură zi și fără vărsare de sânge, iar în ziua următoare declară anexarea. Dintr-un condei, Austria a dispărut de pe hartă.

Anul 1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei VenusVenera – 1. În ciuda multor speranțe din partea celor care contau că vor cerceta îndeaproape „Luceafărul”, s-a produs brusc o defecțiune la bord. În acel moment, laboratorul mobil reușise să obțină și să transmită pe Pământ doar primele date.

Defecțiunea care provenea, probabil, de la supraîncălzirea unor senzori a făcut ca legătura cu Pământul să se întrerupă și programul să nu mai poată fi continuat.

Anul 1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la LillehammerNorvegia.

Anul 1996Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte (ales la 20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

Anul 1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la dosarul sexual, cunoscut ca „afacerea Monica Lewinsky”. Nevinovat în fața justiției, dar cu integritatea puternic afectată în fața opiniei publice - și nu numai.

Anul 2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

În acest sens, Europa de sud-est este reprezentată de țările fondatoare Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Muntenegru şi Turcia, la care s-au alăturat ulterior Bosnia şi Herţegovina (februarie 2001) şi Croaţia (2004). Republica Moldova are statut de observator.

Anul 2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006, înainte de terminarea procesului, ca urmare a unei crize de infarct miocardic, suferită în detenție.

Anul 2010: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver, Canada.

Anul 2016Papa Francisc se întâlnește cu patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. Este pentru prima dată când se întâlnesc capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇