Mica istorie: ziua de 11 februarie în lume

Mica istorie: ziua de 11 februarie în lume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1650: Se naște René Descartes, ilustru filosof și matematician francez autorul cunoscutelor tratate „Discurs asupra metodei”, „Meditații metafizice”.

De la Descartes ne-a rămas o sintagmă, formulată atât de lapidar în „Discurs asupra metodei”,  încât astăzi a ajuns aforism de prim rang, devenit legendă prin concizia și simplitatea expunerii: „Cogito, ergo sum” – tradus prin „gândesc, deci exist”.

Matematician de referință, este autorul unui sistem geometric într-un spațiu cu axe perpendiculare numit „Sistem Cartezian” (cartezian întrucât Descartes își mai spunea și Cartesius). René Descartes a fost adesea numit părintele filosofiei moderne, dar și părintele sistemului de referință folosit și azi în matematică.

Anul 1809: Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi, bazându-se pe forța aburului, descoperită deja de James Watt.

În următorii doi ani și-a perfecționat prototipul, iar în 1907, a întreprins o îndrăzneață călătorie cu pasageri, îmbarcați pe vaporul său cu aburi, în amonte pe râul Hudson și înapoi, în aval, o călătorie dus-întors de 560 de kilometri, parcurși în 62 de ore.

Viteza medie de 9 km/oră poate să nu impresioneze astăzi dar, la vremea respectivă, când era greu de conceput altă sursă de tracțiune decât cea animală, experiența impresiona. Succesul vaporului său cu aburi a schimbat rapid întreg traficul fluvial și comerțul pe marile râuri americane.

Anul 1847: Se naște Thomas Alva Edison, inventator american și cercetător în domeniul electricității. I se datorează, printre altele:

  • invenția becului cu filament incandescent
  • invenția fonografului (înregistrarea sunetului, inițial pe suport cilindric)
  • sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două telegrame în sensuri contrare
  • telefonul cu bobină de inducție și microfon cu căbune
  • un sistem pentru tracțiunea electrică pe calea frată
  • kinetoscopul, un aparat de reprodus obiecte în mișcare, un fel de precursor rudimentar al cinematografiei.
  • un prim prototip experimental al cinematografului sonor.

Pentru numeroasele sale invenții, Thomas Edison a fost declarat cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor. Marele inventator – despre care se știe că era autodidact, exclus din școală ca incapabil – a fost distins cu nu mai puțin de 17 diplome, premii, medalii, decorații și chiar  o diplomă de doctor honoris causa, eliberată de Union College din Schenectady, New York.

Anul 1866: „Monstruoasa Coaliție”, o conjurație pregătită de coaliția conservatorilor și a liberalilor-radicali, îl silește pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza să abdice. Puterea a fost preluată de o locotenență domnească alcătuită din: Lascăr Catargiu (reprezentantul Moldovei și al conservatorilor), generalul Nicolae Golescu (reprezentant al Țării Românești și al liberalilor) și colonelul Nicolae Haralambie (reprezentantul armatei).

Anul 1868:  Se naște Leon Foucault, fizician francez, cel ce a demonstrat, grație faimosului său pendul, mișcarea de rotație a pământului. Ingeniozitatea construirii unui sistem capabil să demonstreze „pe viu” rotația planetei a determinat cercetătorii și instituțiile posterității să monteze asemenea instrumenste în multe locații de pe Terra.

În total, 52 țări de pe mapamond au „pendulul lui Foucault” montat, în special în școli, colegii sau universități, dar și în unități de cercetare. Cele mai numeroase se găsesc în SUA și în Germania.

Și la noi, în România, sunt instalate patru asemenea „pendule Foucault”. Citez, din Wikipedia:

Anul 1873: Abdică regele Amadeo al Spaniei.

Anul 1880Grecia transformă consulatul de la București în legație, recunoscând astfel implicit independența României, căci o legație nu poate exista decât într-un stat independent.

Anul 1888: Se naște Nicolae Ionescu-Sisești, renumit medic neurolog, membru corespondent al Academiei Române (d. 1954)

Anul 1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură constatată vreodată în România: minus 38,5 °C la Bod în depresiunea Brașovului.

Anul 1929: Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran (Patti Lateranensia).

Prin aceste acorduri, Italia a recunoscut Vaticanul ca stat independent. Guvernul italian, condus în acea vreme de premierul Benito Mussolini, a fost de acord să ofere Bisericii Romano-Catolice compensații financiare pentru pierderea Statelor Papale.

În acest scop, Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul mirean acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din Nord-Vestul Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist, condus de Mussolini.

Ulterior, în 1947, Tratatul de la Lateran a fost reconfirmat chiar de către  Constituția Italiei,  ca soluție pentru relațiile dintre Stat și Biserica Catolică. Papa își exercita puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali.

Anul 1941: Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

Anul 1942: Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia, de la Rastenburg, Prusia Orientală. Fuhrerul i-a dat asigurări conducătorului român că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i-a cerut, în schimb, sporirea contribuției de război.  Antonescu a acceptat cererea.

Anul 1945: A avut loc discursul de la cinematograful "Aro" al prim ministrului Nicolae Rădescu, discurs în care acesta preciza poziția intransigentă a sa și a guvernului pe care îl conduce de a nu accepta sub nicio formă acțiunile din țară ale PCR, acțiuni cu care acesta încerca să preia prin forță prefecturile și primăriile.

Anul 1970Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului. Programul satelitului prevede observații, constatări și înregistrarea de parametri cu caracter strict științific și non-militari.

Anul 1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor, al oceanelor sau în subsolul lor.

Anul 1979: Conducerea Iranului marchează Victoria revoluției islamice în Republica Islamică Iran și stabilește data la care se va sărbători anual Ziua Națională a Iranului: 11 februarie.

Anul 1990: Liderul sud-african Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuți în arest.

Anul 1991: Se înființează, la Haga, Organizația Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – ca un fel de "Alternativa Națiunilor Unite ", cu scopul de a ajuta popoarele și națiunile nereprezentate în cadrul ONU să-și facă auzită vocea în organizațiile lor internaționale.

Anul 1991: Începe vizita președintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfășurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991.

Anul 2011Hosni Mubarak, fostul președinte al Egiptului, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populației.

Anul 2016: Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) anunță în premieră observarea directă a undelor gravitaționale. Ele sunt generate de perturbările produse în relația spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa foarte mare, precum o gaură neagră.

*

PRO MEMORIA:

Ziua de 11 februarie mai este cunoscută sau celebrată ca:

  • Ziua Națională a Republicii Islamice Iran
  • Ziua internațională a bolnavilor (proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea)
  • În SUAZiua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison
  • În UEZiua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇