Mica istorie: ziua de 10 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1258Invaziile popoarelor migratoare: Bagdadul cade în mâinile mongolilor, punând capăt Epocii de Aur islamic, care cuprinsese o largă perioadă istorică, între secolele al VII-lea și al XIII-lea.

În acest interval semi-milenar, Orientul, și Bagdadul în special, a cunoscut o epocă de aur, reprezentată  de nenumărate pesonalități ale lumii islamice: ingineri, savanți, poeți, filosofi, geografi, matematiccieni, comercianți, care au adus contribuții valoroase în artă, în economie, indusrie, dreptliteraturănavigație maritimăfilosofieștiințăsociologietehnologie.

Toate acestea au influențat ulterior evoluția civilizației pe toate continentele, mai ales în Europa și în America de Nord.

Anul 1355: Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, voievodul Țării Românești, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra „Valahiei Transalpine” (Țara Românească).

Este interesant de observat că trimiterea la „Valahia Transalpină” sugerează inevitabil că regele era conștient și de existența altei „țări” locuită tot de valahi, dar non-transalpină, care nu putea fi alta decât Transilvania de azi.

Anul 1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului Suceava, în timpul domniei lui Petru al II-lea Mușat, care a mutat aici capitala de la Siret, desigur pe considerente strategice, întrucât Siret era situat aproape de frontieră, în drumul oricăror prădători.

Poate însă îl deranjau și alte considerente, întrucât, încă de pe vremea bunicului său, Alexandru cel Bun, în Siret funcționa o catedrală catolică, prin care Papa însuși instituise un misionariat pro-catolic, iar domnitorul socotea că este de datoria lui să ferească populația ortodoxă de influențe „papistașe”.

ADVERTISING

Anul 1502Vasco da Gama, marele explorator care a descoperit calea maritimă de navigare între Europa și India, pleacă din Lisabona, Portugalia, pentru a doua călătorie a sa, spre Orient. Prin bunele sale relații cu regele Portugaliei, primește un suport de 15 corăbii portugheze, echipate cu tunuri, care îi vor fi de folos în înfruntarea a 100 corăbii arabe și indiene, întâlnite în drum, mai numeroase, dar neechipate.

Curând ajunge stăpân peste toate fortărețele litoralului indian, ceea ce îi asigură monopolul portughez comercial în zonă, marcând totodată începutul coloniilor și hegemonia portugheză în Oceanul Indian.

Ca răsplată a meritelor sale, Vasco primește de la regele Manuel I, la întoarcere, o pensie de 400.000 Reais devenind totodată membru al curții regale. Moare în plină glorie, într-o altă călătorie tot în India, la care sănătatea lui nu a mai rezistat.

Anul 1755:  Moare scriitorul și iluministul francez Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de Montesquieu), autorul faimoasei lucrări „Lettres Persannes”, un adevărat rechizitoriu al moravurilor înaltei clase sociale franceze (și nu numai),  scrisă sub forma corespondenței nevinovate dintre un francez și un persan.

Anul 1763: În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat  Regatului Unit (Canadei) teritoriile aflate în America de Nord. Puterea colonială a Franței este puternic zdruncinată de această cesiune.

Anul 1819Simon Bolivar, conducătorul mișcărilor de independență ce au avut la loc America Centrală și de Sud în secolul XIX,  este numit președinte al Venezuelei și comandant suprem al armatei revoluționare.

ADVERTISING

Anul 1837:  Moare poetul Alexand Sergheievici Pușkin, valoros scriitor rus. Răzvrătit în felul său, Pușkin a fost în două  rânduri îndepărtat de la Palatul țarului (unde avea acces permanent prin originea sa nobiliară). Mai întâi. a fost trimis în exil la Odesa, iar a doua oară la Chișinău.

Această din urmă exilare l-a făcut prieten cu scriitorul nostru Costache Negruzzi, a cărui erudiție a apreciat-o și căruia i-a stat ca model de inspirație, prin scrierile sale.

Dar exilul l-a înrăit și mai tare pe poet împotriva monarhului și a monarhiștilor, până când  s-a pomenit într-o zi antrenat într-un duel și nevoit să apere onoarea soției, ofensată de un ofițer pro-țarist. A murit împușcat de adversar.

Care adversar nici astăzi nu se știe precis dacă îi jignise cu adevărat soția, sau avea doar o misiune specială.

Anul 1840: Regina Victoria a Regatului Unit s-a căsătorit cu prințul Albert. A avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, până a fost depășită de regretata Elisabeta a II-a.

Anul 1882Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris. Este o confirmare externă a valorii cărturarului român, autorul „teoriei circulației cuvintelor” cu care a dovedit, o dată în plus și irefutabil, originea latină a limbii vorbite de românii din nordul Dunării, dar și a celei vorbite de aromânii din sudul fluviului.

Teoria circulației cuvintelor a devenit necesară într-o vreme când se punea la îndoială de către unii latinitatea limbii noastre, cu argumentul că marea majoritatea a termenilor din vocabular este de origine slavă.

ADVERTISING

Argumentul ar părea solid, dacă n-ar fi intervenit ingeniosul Hajdeu, propunând o ierarhizare a cuvintelor. Adică nu putem acorda aceeași valoare în ponderea lingvistică unui termen care intervine în vorbire la tot pasul (precum verbele a fi, a avea, a voi, a mânca, sau a substantivele mamă, frate, om, femeie,  casă, fereastră etc.) cu termeni de mai rară întrebuințare, precum vestă, șapcă, basma, ciorap, potir, șervet, furculiță, etc.

Aprecierea cuvintelor trebuie făcută nu statistic, ca în vocabular, ci ponderal, în funcție de vechimea lor, dar și de frecvența cu care apar întru-un text. Căci, oricare ar fi textul, frecvența termenilor latini se dovedește izbitor mai mare decât a celor de altă origine, intrați în vocabular pe parcurs, ca elemente suplimentare într-o limbă deja închegată.

Astfel, demonstrând latinitatea limbii nostre, Hașdeu a creat un criteriu de evaluare a originii oricărei ate limbi. Hașdeu a reușit astfel nu numai să demonstreze gradul de latinitate al limbii române, ci să ofere și un criteriu pentru stabilirea originii oricărei alte limbi.

Pentru această contribuție s-a bucurat de o recunoaștere internațională, îndeosebi printre țările latine, precum Franța, Italia, Spania, Portugalia.

Anul 1890: Se naște scriitorul Boris Pasternak, poet și prozator rus, laureat al Premiului Nobel. Merităă amintită eleganța dată de motivația juriului, la acordarea înaltei distincții:

" ... pentru deosebită măiestrie atinsă în poezia lirică contemporană, precum și în domeniul marilor tradiții epice rusești

Opera scriitorului este vastă, dar ceea ce i-a marcat cariera în mod deosebit a fost romanul „Doctor Jivago”, a cărui publicare i-au refuzat-o editurile sovietice.

Publicarea romanului în străinătate, mai întâi în Țările de Jos, apoi în Italia, în 1957, și decernarea Premiului Nobel pentru literatură în 1958 s-au soldat cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor a URSS și constrângerea să renunțe de „bună voie” la Premiul Nobel.

La doi ani după ce i s-a decernat, totuși, celebrul premiu, Boris Pasternak își sfârșea zilele urmare unui cancer pulmonar, la vârsta de 70 ani, retras la o „casă de creație”, de lângă Moscova.

Anul 1898: Se naște germanul Bertolt Brecht, unul din cei mai de seamă dramaturgi contemporani.

Anul 1904: În mod oficial, împăratul Japoniei a declarat război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei. Războiul ruso-japonez s-a încheiat în dezavantajul Rusiei, marcând totodată și și prima victorie a unei țări asiatice împotriva unei puteri occidentale în timpurile moderne.

Anul 1910: Se naște Maria Cebotari, celebră soprană, născută în  Chișinău (Ciubotaru) și evoluată pe scene europene, în Austria, Germania, Italia.

Anul 1933: Se naște actorul Victor Rebengiuc, cunoscut pentru rolurile sale de teatru și film și fără egal în rolul lui Tipătescu.

Anul 1938: Regele Carol al II-lea înlătură guvernul Goga–Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea. Soluția premier-patriarh s-a dovedit însă un eșec, întrucât ea n-a făcut decât să netezească drumul spre dictatură, ales ulterior de către regele Carol al II-lea.

Europa se găsea în mare măsură, la acea dată, sub influența a patru dictatori: Hitler, Stalin, Mussolini și Franco. În fața acestora, era greu pentru România să-și caute propria cale – eventual lângă aliații ei istorici – atâta vreme cât condițiile geopolitice îi erau protrivnice. Din acest punct de vedere, nu regele sau altcineva hotăra o cale pentru România, ci o hotărâse numai poziția ei geo-politică.

Anul 1941Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.

Anul 1942: Pentru melodia "Chatta Nooga Choo Choo", Compania RCA VICTOR i-a decernat, americanului Glenn Miller primul Disc de Aur din istorie.

Anul 1947: Delegația Guvernului român semnează, la ParisTratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

Anul 1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

Anul 1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

Anul 1997: Eveniment în sportul minții: supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

Anul 1997: Moare academicianul român Constantin Drâmbă, astronom și matematician de reputație internațională, autor al unei interesante enciclopedii a descoperirilor și invențiilor.

Anul 2006: Are loc a 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări.

Anul 2014: Moare, la 86 de ani, copilul minune de la mijlocul secolului trecut, celebra Shirley Temple, care declama la fel de bine, precum dansa, cântă vocal sau la mai multe instrumete – căci era pricepută la toate.

Cu trecerea anilor, Shirley Temple a devenit, din actriță, diplomată americană. Delicioasele ei filme din copilărie  mai pot fi vizionate și astăzi, în colecția Youtube.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇