Mica istorie: ziua de 6 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 131 d.Hr.  Este atestată documentar Roșia Montană (Alburnus Marios – în toponimia latină), localitatea cu mari rezerve de fier, dar și  de aur, din munții Apuseni. Bogatele resurse minerale ale zonei, îndeosebi aurul, ar putea fi una dintre principalele mize pentru care împăratul Traian a atacat și apoi a cucerit Dacia, transformând-o în provincie romană.

Culoarea roșcată a solului pietros, ce se datorează minereurilor de fier, au făcut ca localitatea să se identifice cu denumiri care fac trimite la această culoare: o străbate Râul Roșia, în harta Josefină a Transilvaniei (sec. XVIII) este inscripționată cu numele Veres Patak, adică Părâul Sângeriu și chiar denumirea în limba română face trimitere la culoare: Roșia Montana.

Trebuie menționat că, din anul 2021, Patrimoniul Roșia Montana se află pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO, iar locația a fost listată și în rândul Patrimoniului Mondial aflat în pericol. Prin „pericol” trebuie să înțelegem că există riscul ca eventualele lucrări antreprenoriale la suprafață sau în galeriile minei (vechi de două milenii) să afecteze prețioasele vestigii bimilenare.

ADVERTISING

 Anul 1696: Se imprimă, în tiparnița instalată la mănăstirea Snagov, lucrarea: „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena". Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, îi era dedicată lui Constantin Brâncoveanu, domnitor luminat, care știa să prețuiască tipăriturile.

Anul 1793: Se naște dramaturgul italian Carlo Goldoni, personalitate de seamă nu numai în literatura italiană, ci și în cea a lumii. Ne-a lăsat o moștenire de comedii, multe din ele cunoscute și publicului nostru: Bădăranii, Slugă la doi stăpâni, Mincinosul și altele.

A scris peste 120 de piese de teatru (în general, comedii), în limba italiană, limba franceză și în dialectul venețian, pe care îl stăpânea, el fiind născut, crescut și educat în Veneția. Opera sa l-a impresionat pe marele Voltaire care l-a numit, pe bună dreptate "Molière al Italiei".

Anul 1822: Nava chinezească Tek Sing, una din cele mai mari nave de călători din acea vreme,  (supranumită "Titanicul Estului") s-a izbit de un recif, lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

ADVERTISING

Anul 1840: Data marchează semnarea Tratatului de la Waitangi dintre băștinașii māori, locuitori din nordul actualei Noua Zeelanda, pe de o parte, și coloniștii britanici, pe de altă parte.

Tratatul stipula conducerea teritoriului de către un guvernator britanic, recunoștea proprietatea populației Māori asupra pământurilor și bunurilor sale și acorda băștinașilor Māori egalitatea de drepturi în raport cu cetățenii britanici.

Din păcate, în acest tratat, întocmit bilingv, textul redactat în limba engleză se deosebea în multe privințe de cel în limba māori, ceea ce a îngreunat mult aplicarea lui. Totuși, el reprezintă un progres seminficativ privind principiile coabitării populației engleze de pe insulă cu cea māori, iar data de 6 februarie, când a fost semnat, este declarată astăzi Ziua Națională a Noii Zeelande.

Anul 1857: Apare, la București, ziarul unionist „Concordia", care, în același an, își schimbă denumirea în „Românul" (director C.A. Rosetti).

Anul 1866B.P Hașdeu editează, la București, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul" (apare până la 6 iulie 1866).  Este prima revistă de satiră apărută pe teritoriul Românei.

ADVERTISING

Anul 1886: Chimistul german Clemens Winkler a descoperit un nou element chimic, căruia i-a dat denumirea de Germaniu. Elementul a rămas definitiv în tabel cu această denumire.

Anul 1889: S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecționar și critic de artă român de etnie armeană. Cunoscător al artelor plastice și investitor inspirat, Zambaccian a reușit să colecționeze prin cumpărare lucrări plastice de mare valoare, pe care le-a donat statului după venirea comuniștilor și după ce a intuit că, dacă nu le „donează”, cu siguranță vor fi confiscate, iar vechiul proprietar va avea de suferit.

Astăzi, colecția Zambaccian poate fi vizitată chiar în locuința fostului investitor, devenită casă memorială și muzeu.

Anul 1898: A avut loc, la Paris, premiera piesei simfonice „Poema română", compusă de tânărul  George Enescu. A fost prima sa apariție publică, în calitate de compozitor (avea vârsta de 16 ani).

Anul 1911:   Se naște Ronald Reagan, viitor președinte al  Statelor Unite ale Americii, în perioada 1981-1989 (două mandate).

În timpul regimului Reagen, economia americană a înregistrat o semnificativă scădere a ratei inflației, iar Statele Unite au intrat într-o lungă perioadă de liniște atât sub aspect economic, cât și politic.

Politica adoptată de președintele Reagan a contribuit în mare măsură la sfârșitul Războiului Rece și la eșecul comunismului de tip sovietic.  I-a fost de mare utilitate președintelui Reagen faptul că, de cealaltă parte a „baricadei”, a întâlnit înțelepciune la președintele Gorbaciov, convins și el de nevoia reformării sistemului sovietic.

Anul 1912: Se naște Eva Braun, viitoarea concubină a lui Adolf Hitler și viitoarea sa soție de câteva minute. Căci se știe, Fuhrerul și-a organizat sfârșitul cu propria nuntă desfăşurată în bunker și urmată de sinuciderea mirelui și a miresei: ea otrăvită, el împușcat. 

Anul 1918: Femeile britanice care au împlinit 30 de ani primesc dreptul de vot, pentru prima oară în istoria țării.

Anul 1919: Adunarea Națională a Germaniei, rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919,  și-a început lucrările în orașul  Weimar, urmând să elaboreze și să voteze o Constituție. Acesta a fost începutul „Republicii de la Weimar" (1919-1933), câmpul de manevră pentru ascensiunea lui Hitler și pregătirea celui mai devastator război din istoria omenirii.

Anul 1945: În România, este promulgat Decretul-lege privind statutul naționalităților, potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii și se bucură de aceleași drepturi civile și politice, fără deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau religie.

Anul 1948: Echipa feminină a României cucerește locul al treilea la Campionatele Mondiale de tenis de masă (ping pong), desfășurate la Londra.

Anul 1952:  Tânăra prințesă moștenitoare Elisabeta a Marii Britanii devine regină a țării, după decesul tatălui ei, regele George al VI-lea. Noua regină se va numi Elisabeta a II-a  și nimeni nu bănuia la acea dată că se încorona cea mai longevivă suverană a Regatului Unit.

Anul 1990: La Tribunalul Municipal București se înregistrează ca partid politic Frontul Salvării Naționale (FSN), avându-l ca președinte pe Ion Iliescu. Multă lume este contrariată de faptul că, numai cu câteva zile înainte, același domn Iliescu declarase în presă că FSN este o organizație populară, că nu se va constitui ca partid politic și că nu va participa la alegeri.

Anul 1990: Printr-un decret-lege al Consiliului F.S.N. se iau primele măsuri de abandonare a economiei de stat în România și trecerea la economia de piață. Se aprobă astfel organizarea și desfășurarea de activități economice pe baza liberei „inițiative" (întreprinderi mici, cu cel mult 20 de salariaţi, asociații cu scop lucrativ, asociații familiale, activități prestate de persoane fizice în mod independent).

Anul 1991: Ministerul Român de Externe emitea o declarație, prin care propunea desființarea, până la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia. De altfel, toate statele membre ale pactului ceruseră același lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de încetare a valabilității Tratatului de la Varșovia (încheiat la 15 mai 1955).

Anul 2003: Președintele american, George W. Bush, afirmă într-o declarație că „jocul s-a încheiat pentru Irak, iar Saddam Hussein va fi oprit". Cum s-a încheiat „jocul” ne amintim cu toții.

Anul 2008:  Moare scriitorul  român Vintilă Corbul, născut în 1918, autor a numeroase scrieri, unele de mare notorietate: Căderea Constantinopolului, Asediul Romei, Uragan asupra Europei, Sclavii pământului etc.

Anul 2015: Moare Jeliu Jelev, politician bulgar, fost președinte al Bulgariei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇