Mica istorie: ziua de 2 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1088:  Înțeleptul chinez Shen Kuo explică în scrierile sale cum funcționează acul magnetic, un dispozitiv folosit de marinarii chinezi, pentru orientare în largul oceanului. O explicație a înțeleptului precizează că acul magnetic prezintă siguranță și nu dă niciodată greș, însă nu poți conta pe hărți, care sunt diferite și uneori nu seamănă țărmurile unora cu ale altora.

Dar dacă – poate – observația lui She Kuo este cea mai veche atestare documentară a acului magnetic, atestarea magneților înșiși este cu câteva secole mai veche. Memorialiștii vorbesc despre un păstor grec, pe nume Magnos, care a observat că încălțămintea lui este atrasă de piatra roșcată a stâncilor, îngreunându-i mersul.

Cercetătorii au stabilit mult mai târziu că talpa încălțămintei lui Magnos era întărită cu cuie, iar autoritățile grecești – impresionate de capacitatea de observație a lui Magnos – au numit întreaga regiune Magnesia,  ca să amintească de numele lui. 

ADVERTISING

Anul 1106Marea Cometă din 1106 a apărut pe cer și a fost observată în mai multe zone ale lumii, începând cu Europa Continentală și terminând cu Orientul Îndepărtat, respectiv China și Japonia.

Anul 1536: Conchistadorul spaniol Pedro de Mendoza a înființat orașul Buenos Aires. După aproape o jumătate de mileniu, orașul numără azi aproape 11.900.000 de locuitori (zona metropolitană 12.800.000 locuitori), ocupând o întindere de 203 kmp.

Anul 1600Mihai Viteazul s-a adresat, din Alba Iulia, papei Clement al VII-lea, cerându-i ajutor împotriva otomanilor. Suveranul Pontif nu pare să-i fi răspuns voievodului și atunci Mihai s-a apucat să-i contacteze el însuși pe unii din suveranii Europei Centrale, direct interesați în stăviliea agresiunii otomane. Încurajări morale a avut, ajutoare materiale mai puțin.

Anul 1808Papa Pius al VII-lea nu a aderat la blocada continentală impusă de Napoleon tuturor statelor europene, pentru a izola Anglia. Ca răspuns, Napoleon a ocupat Roma, pe care a înglobat-o în Regatul Italiei împreună cu AnconaMacerataUrbino și Camerino.

ADVERTISING

Anul 1848: Goana după aur în California: prima navă cu cetățeni chinezi debarcă pe țărmul californian (San Francisco), hotărâți să-și încerce norocul, în căutarea prețiosului metal galben, care înfierbântase toate mințile.

Anul 1871: Orașul Roma devine oficial capitala Italiei, la 1.395 de ani după ce încetase să mai fie capitala Impreriului Roman de Apus, cucerită fiind de Odoacru, căpeteia ostrogoților.

Anul 1889: În fața Teatrului Național din București, sunt instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public. Primele din Capitală și, foarte probabil, primele din Țara Românească

Anul 1889:  Se naște Traian Săvulescu, biolog român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, membru și președinte al Academiei Române, decedat în 1963.

Anul 1901: Au loc funeraliile reginei Victoria a Regatului Unit, decedată la 91 de ani, după o domnie de 63 ani și 216 zile.  Lunga domnie nu a fost depășită decât de regina Elisabeta a II-a, intrată recent în neființă.

ADVERTISING

Anul 1907: Moare chimistul rus Dimitri Mendeleev, autorul tabloului periodic al elementelor chimice, cel care a revoluționat știința chimiei cu descoperirea sa și cel care, constituind tabelul, a prevăzut apariția de noi elemente, care nu fuseseră încă descoperite și nici cunoscute, la data când dânsul elabora cercetările.

Anul 1913: A fost inaugurat terminalul Grand Central, gara centrală din New York. De atunci, aceasta a rămas și mai este încă cea mai mare gară feroviară din lume.

Anul 1926: Se naște Valéry Giscard D'Estaing, politician francez, fost președinte al Republicii Franceze în perioada 1974–1981. A decedat în anul 2020.

Anul 1928: Apare revista „Bilete de Papagal" (până în 1945, în mai multe serii), sub îngrijirea lui Tudor Arghezi. Original, ca și în arta sa poetică, Arghezi se ocupa singur de editarea, tipărirea și chiar difuzarea publicației sale. Și nu rareori trecătorii din grădina Cișmigiu a anilor 1944-1945 îl puteau vedea pe maestru supraveghind un vânzător de ziare sau altul, angajați pentru difuzarea tirajului.

Revista a apărut până la 15 februarie 1945. S-a desființat, nefiind pe placul autorităților comuniste.

Anul 1954: Moare Theodor Rogalski, compozitor român, pianist și muzicolog de prim rang, fost prieten și colaborator al lui George Enescu.

Anul 1964: Sonda americană Ranger 6 se prăbușește pe Lună. Fotografiile de înaltă rezoluție ale solului lunar nu au mai fost realizate, deoarece camerele nu au mai putut fi activate, după impact.

Dar controversa s-a aplanat, prințul Willem-Alexander este astăzi rege al Țărior de Jos (după abdicarea mamei sale, regina Beatrix), iar logodnica de atunci este astăzi regina consoartă a Regatului Țărior de Jos.

Anul 1977: Se naște cântăreața Shakira, cântăreață columbiană devenită cunoscută în întreaga lume, mai ales după lansarea albumului său Pies Descalzos, în anul 1996. Shakira este astăzi una din marile vedete ale muzicii moderne de pe Glob.

Anul 2002: Prințul moștenitor Willem-Alexander al Țărilor de Jos și domnișoara Máxima Zorreguieta se căsătoresc la Amsterdam. Căsătoria a declanșat o anumită controversă, legată de rolul pe care tatăl miresei, Jorge Zorreguieta, l-a avut în dictatura militară argentiniană.

Anul 2008: Președintele francez Nicolas Sarkozy se căsătorește cu cântăreața Carla Bruni la Palatul Élysée din Paris, prilej pentru multe comentarii malițioase. No comment.

Anul 2009: Guvernul din Zimbabwe a anunțat tăierea a 12 zerouri din dolarul zimbabwian. Astfel, un trilion de dolari zimbabwieni au fost reevaluați la un dolar zimbabwian nou.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇