Anul 1789: A fost ales primul președinte al SUA, o personalitate bine cunoscută astăzi în lumea întreagă, cel care a fost George Washington.
Posteritatea recunoscătoare a atribuit capitalei Statelor Unite ale Americii numele celui dintâi președinte al statului, cel la care ne-am referit mai sus și al cărui nume nu se identifică astăzi doar cu denumirea capitalei, ci și cu alte numeroase repere istorice, geografice, administrative, sociale sau de cultură din spațiul american.
Opt universități și șaisprezece colegii din diferite zone americane și-au atribuit numele celui dintâi președinte al țării.
De asemenea, numele celui dintâi președinte, George Washington, a fost atribuit unui mare număr de localități din SUA. În total, 241 (două sute patru zeci și unu) de orașe, orășele, comune sau chiar sate poartă numele fostului președinte deschizător de drumuri.
Ca să nu fie confuzie, fiecare din acestea se identifică precizând statul federal din care face parte și, după caz, un detaliu geografic aferent: un râu, un munte, un deal, o vale.
Nesfârșit este numărul monumentelor din SUA, dar și de peste hotare, care îl rememorează pe cel dintâi președinte. Poate cel mai reprezentativ este obeliscul din National Wall, un monument realizat din marmură, și clasat la acea dată ca fiind cea mai înaltă structură creată de om: 555 picioare înălțime (aproape 170 metri).
Cu titlu de comparație, amintesc că piramida faraonului Keops măsura, la data când era construită, 145,75 metri, iar acum (după trecerea timpului), înălțimea a scăzut cu 9 metri, măsurând cca 136,75 metri.
Efigia cu profilul primului președinte american a apărut pe timbre poștale emise în 1862 și 1917, care se bucură astăzi de cote ridicate pe piața filatelică, și tot efigia o vedem pe moneda de un sfert de dolar (argint) sau cea de un dolar (aur), amândouă emise la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Mai târziu, același portret apărea pe bancnota de 1 dolar, dar și pe cea de 100 de dolari, aflată în circulație și astăzi.
Anul 1814: În Filipine, erupe vulcanul Mayon, provocând moartea a peste 200 de persoane.
Anul 1823: Vornicul Mihail Sturdza folosește pentru prima dată, într-un memoriu al său, noțiunea de "conservator", spre a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri. În timp, termenul va căpăta numeroase semnificații noi și numeroase conotații politice.
Anul 1861: La București, începe să funcționeze pentru prima dată Arsenalul Armatei, nou înființat.
Anul 1880: Scriitorul Ion Luca Caragiale publică în "Convorbiri literare", farsa într-un act "Conu’ Leonida față cu reacțiunea", care pornește de la un eveniment pe cât de real, pe atâta de naiv: încercarea colonelului Candiano Popescu de a răsturna prin forță monarhia din România și a instaura republica. Încercarea n-a reușit, ceea ce însă nu i-a dăunat inițiatorului în cariera sa militară.
A rămas un fel de paradox în istoria României cazul unui ofițer care încercase să răstoarne monarhia pentru a proclama republica, dar care, nereușindu-i lovitura de stat, a rămas ofițer și chiar regele (Carol I), în loc să-l excludă pentru încălcarea jurământului, l-a promovat până la gradul de general.
Anul 1884: A fost publicată prima ediție a lucrării Oxford English Dictionary, lucrare enciclopedică de referință și de neprețuită valoare pentru istoria și cultura lumii.
Anul 1896: Premiera mondială a operei "Boema" de Giacomo Puccini, la teatrul de operă din Torino. Opera s-a bucurat încă de la premieră de un real succes, publicul apreciind modul cum reușea Puccini să folosească valorile retoricii muzicale fără să le abandoneze pe cele melodice, cu care Verdi cucerise Italia și chiar Europa.
Anul 1908: Dublu asasinat la curtea Portugaliei: Regele Carlos I și fiul său, prințul Luis Filippe, sunt uciși la Terreiro do Paco, în Lisabona. În timp ce trăsura regală traversa piața din capitală, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras focuri de armă din mulțime.
Regele a murit imediat, moștenitorul Luís Filipe a fost rănit mortal iar prințul Manuel a fost lovit în braț. Doar regina a scăpat fără răni. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și bodyguarzi. După câteva zile, fiul cel mic al cuplului regal, prințul Manuel, a fost proclamat rege.
El a fost ultimul rege al Portugaliei.
Anul 1912: A apărut, la Iași, revista "Însemnări literare", sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu
Anul 1914: Intră în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.
Anul 1918: Rusia adoptă calendarul gregorian, statuat oficial, dar neacceptat de mulți credincioși, atât laici, cât și slujitori al altarului. Ei vor continua să respecte calendarul tot „pe stil vechi”. Vor ține socoteala zilelor și mai ales a sărbătorilor, așa cum o țineau părinții lor, bunicii și străbunicii lor. Și, înainte de toate, vor prăznui evenimentele numai după stilul în care le prăznuiau înaintașii.
Anul 1919: A fost desemnată pentru prima oară Miss America. Era primul concurs de frumusețe din istoria SUA și aș îndrăzni să spun chiar din istoria lumii. Evenimentul a avut loc la Chu Chin Chow Ball de la Hotel des Artistes, New York.
Câștigătoarea, Edith Hyde Robbins Macartney, a fost numită „Miss America”. Dar, așa cum precizează Wikipedia, nici titlul, nici respectivul concurs nu au avut legătură cu actualul „Miss America Pageant” derivat din evenimentul ce a avut loc un an mai târziu, în Atlantic City, New Jersey.
Anul 1920: S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj, sub conducerea lui Ioan Lupaș și a lui Alexandru Lapedatu.
Anul 1946: Norvegianul Trygve Lie (1896-1968) devine primul secretar general al ONU (până în anul 1953).
Anul 1946: În Ungaria este proclamată republica populară, cu doi ani înaintea României, unde se pare că le-a fost greu chiar și comuniștilor să obțină abdicarea regelui Mihai I. A fost ales în funcția de președinte al Ungariei pastorul reformat Zoltán Tildy.
Anul 1958: Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe orbită de o rachetă "Jupiter-C", "Explorer" este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, existente la bord.
Anul 1958: Egiptul și Siria alcătuiesc "Republica Arabă Unită", o structură care se declară, prin constituție, parte a unei viitoare mari națiuni arabe. Intenția însă s-a dovedit departe de posibilitățile reale și, după nu multă vreme, "Republica Arabă Unită" s-a dizolvat.
Anul 1974: Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și i se decernează, la New York, distincția "Racheta de aur".
Anul 1978: Regizorul Roman Polanski plătește cauțiunea și fuge din Statele Unite în Franța după ce a pledat vinovat la acuzația de relații sexuale cu o minoră de 13 ani.
Polanski și-a început cariera în Polonia comunistă, dar a emigrat, inițial în Franța, apoi în SUA. Recunoscut pentru talentul său, realizează mai multe producții hollywoodiene, după care însă se retrage din SUA, în anul 1979, ca urmare scandalului sexual și se stabilește definitiv în Franța. A fost căsătorit de 3 ori și are 2 copii.
Anul 1979: După abdicarea fostului șah al țării, se întoarce la Teheran (Iran) ayatolahul Ruhollah Khomeini, care petrecuse 15 ani de exil. Străvechea țară va urma, de atunci, un nou curs poliitic, axat pe principii fundamentaliste.
Anul 1990: Filosoful Gabriel Liiceanu înființează la București editura Humanitas.
Anul 1991: România a obținut statutul de invitat special la Consiliul Europei. Ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline este programată oficial pentru data de 7 octombrie 1993 .
Anul 1995: La Cairo, se întâlnesc, pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel și președintele Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune.
Programul stabilit atunci de lideri a fost fructuos pe termen scurt și pe termen mediu, dar, observăm că, pe termen lung, nu are nici pe departe efectele scontate.
Anul 1996: Lansarea în viața politică românească a Partidului "Alternativa României", condus de Varujan Vosganian, și devenit în 28 martie 1999 "Uniunea Forțelor de Dreapta". Nici astăzi, după un sfert de secol, forțele de dreapta nu reușesc să se coaguleze, lăsând forțelor de stânga un vast teren pe care se desfășoară.
Anul 1998: Intră în vigoare Convenția europeană pentru protecția minorităților naționale.
Anul 2003: Naveta americană "Columbia" se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut atunci viața 7 astronauți (6 americani și unul israelian).