Mica istorie: ziua de 29 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1616 – Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten (1567 – 1625) a fost primul explorator european care a ocolit Capul Horn, din extrema Americii de Sud, în căutarea unui nou drum dinspre Oceanul Atlantic spre cel Indian și Pacific.

Anul 1781 – La Teatrul Residenz din München a fost prezentată cu succes opera Idomeneo de Wolfgang Amadeus Mozart. Totdeauna, Mozart s-a referit la această operă ca fiind cea mai bună creație din toată viața sa.

La premieră, a cântat renumitul tenor al acelor ani Anton Raaff, care își încheia astfel cariera, pentru ultima oară într-un rol principal. 

Dar, în mod ciudat, succesul pubic al operei Idomeneo n-a fost și nu este nici astăzi pe măsura așteptării compozitorului. Alte opere au ținut totdeauna capul de afiș ale marilor teatre de operă din lume, fiind și astăzi preferatele publicului, ale organizatorilor de spectacole și ale specialiștilor din presă.

Aș cita: Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni (Don Juan), Flautul fermecat și multe altele, în total un număr de 23 titluri de operă.

Anul 1866: Se naște scriitorul francez Romain Rolland, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1915. A fost dramaturg, eseist, istoric, romancier, muzicolog, prozator, biograf şi muzician.

A lăsat în urma sa, în afara pieselor de teatru, a romanelor, eseurilor și, articolelor, prețioase monografii ale unor personalități ilustre: Beethoven. Michelangelo, Haendel, Tolstoi, Mahatma Gandi.

Anul 1886 - Germanul Karl Friederich Benz  brevetează primul automobil alimentat cu benzină (Brevet nr. 37.435/29 ianuarie 1886). Motorul avea prevăzută răcirea cu curent de apă, iar antrenarea roților de către motor se realiza printr-o transmisie cu curele și o alta – de „precizie” – cu lanț de bicicletă.

După doi ani, în 1888, soția inventatorului, Bertha, a testat mașina pe un drum de 100 km, vizitându-și cu acest prilej rudele din localitatea Pforzheim. Automobilul a parcurs cei 100 km, fără popas, doar oprind la unele fântâni „pentru a turna apă rece in instalația motorului, care se înfierbânta”.

În anul 1914, Universitatea din Karlsruhe i-a acordat lui Carl Benz titlul de doctor honoris causa pentru invenția sa, iar în 1926 i s-a decernat titlul de cetățean de onoare al Ladenburgului. Stadionul de fotbal din Mannheim a fost denumit de asemenea cu numele lui Karl Benz.

Anul 1890  S-a născut poetul prozatorul și traducătorul rus  Boris L. Pasternak, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1958, opozant declarat al regimului stalinist din fosta URSS.  Este autorul romanului Doctor Jivago, care a avut un mare răsunet în Europa și America de la sfârșitul anilor ‘50 ai secolului trecut. Moare în anul 1960.

Anul 1891 – În Hawaii este proclamată regina Liliuokalani, ultimul monarh al insulelor, înainte ca acestea să ajungă sub autoritate americană, cu regimul subsecvent.

Anul 1893 S-a născut Marțian Negrea, compozitor și muzicolog român. A compus muzică de cameră, sonate și alte piese pentru pian, șapte piese simfonice de diverse structuri şi un recviem, apreciat de melomani. A decedat în anul 1975.

Anul 1896 - Doctorul american Emile Grubbe a utilizat pentru prima oară radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente din Chicago. Ulterior, a tratat și alte numeroase persoane, dar, neavând la acea dată mijloace pentru propria protecție, Grubbe a murit ca urmare radiațiilor care l-au afectat și pe dânsul.

Astăzi, radioterapia este folosită în toate clinicile de profil, pentru tratarea cancerului la sân și nu numai.

Anul 1916Primul Război Mondial: Germania a efectuat pentru prima oră un raid aerian cu aparate „Zeppelin" deasupra Parisului. În 1916, armata germană dispunea de 14 zeppeline, bine echipate pentru misiuni de luptă, utilizate iniţial în misiuni de recunoaştere, care însă cu prelungirea războiului urmau să fie folosite și în raiduri de bombardament.

Două asemenea aparate au atacat Parisul în ziua de 29 ianuarie 1916.  Unul din acestea a abandonat însă misiunea, întâmpinând probleme tehnice chiar la decolare.  Al doilea, după ce ajunge deasupra capitalei franceze, aruncă 17 bombe producând 26 de morți  și 36 răniți, după ce a lovit din plin o stație de metrou.

Anul 1947: La aproape doi ani de la încheierea celei de a doua mari conflagrații mondiale, URSS semnează Tratatul de pace cu România.

Anul 1963 - Veto-ul președintelui francez Charles de Gaulle face să eșueze negocierile cu Marea Britanie pentru aderarea acesteia la Comunitatea Economică Europeană. De Gaulle solicita ca, înainte de aderare, Marea Britanie să rezolve unele condiții.

Veto-ul a dus doar la o amânare la aderare, Marea Britanie ajungând în cele din urmă un membru important al Uniunii. Membru important, dar care a părăsit UE la 31 ianuarie 2020, urmare unui referendum. 

Anul 1990: Simpatizanții FSN iau cu asalt sediile unor partide politice în București și în alte orașe. Sunt afectate îndeosebi sediile PNȚCD și ale PNL, care ulterior vor fi devastate de minerii veniți să protesteze violent, în cadrul Mineriadelor.

Anul 2006 – Moare tenorul român de mare întindere Ludovic Spiess, vocea de aur rămasă în memoria celor care l-au ascultat în rolul Mario (Tosca), ducele de Mantua (Rigoletto), Rodolpho (Boema), Calaf (Turandot) și multe altele.

Anul 2018: Europarlamentara Viorica Dăncilă este confirmată de Parlament ca prim-ministru al României. A fost propusă de liderul PSD Liviu Dragnea, cu argumentul că este o persoană non-conflictuală, și a fost nominalizată de președintele Iohannis, cu argumentul că trebuie „să-i mai dea o șansă PSD-ului” la guvernare. 

„Șansa” s-a dovedit un dezastru.

Despre nostimadele doamnei Viorica se pot scrie cărți întregi, dar mă rezum să amintesc doar un fel aforism, în care încerca să strecoare ceva din înțelepciunea domniei sale: „Orice om îi este teamă de o plângere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri pentru că eu cred în justiție și cred că toată lumea trebuie să credem în justiție”.

Cariera politică a doamnei Viorica a luat sfârșit odată că candidatura la alegerile prezidențiale unde s-a prăbușit zgomotos, în fața contracandidatului  Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇