Mica istorie: ziua de 27 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 98 d. Hr: Moare împăratul roman Nerva și accede la tron Marcus Ulpius Traianus, mai pe scurt Împăratul Traian, sub a cărui domnie s-a ajuns la cea mai mare extindere teritorială a Imperiului roman din istoria sa. Din anul 106, a intrat și Dacia în componența acelui Imperiu.

Anul 1302 – Florentinul Dante Alighieri, genialul autor al Divinei Comedii, este exilat din Florența, unde nu sa va mai întoarce niciodată.

Lui Dante i se interzice prezența în oraș și este condamnat la o amendă drastică. Neavând suma necesară, i se comută pedeapsa amenzii cu pedeapsa la moarte, în cazul când s-ar  întoarce vreodată în Florența natală.

Replica lui Dante a apărut în Divina Comedie, unde autorul îi va rezerva papei Bonifaciu al VIII-lea un loc special în secțiunea „Infernul”.

Anul 1343Papa Clement al VI-lea emite bula papală Unigenitus, ca o justificare, privind dreptul papei de a emite indulgențe – un fel de iertare a păcatelor, conta cost. După aproape 200 de ani, Martin Luther transforma acest „drept” papal într-o țintă principală a protestelor cu care va zdruncina temeliile bisericii catolice.

Anul 1756 – Se naște Wolfgang Amadeus Mozart, geniu componistic austriac, unul din cei mai inspirați compozitori ai lumii (decedat în 1791, la numai 35 ani). În ciuda scurtei sale vieți, Mozart a lăsat omenirii o moștenire muzicală care impresionează:

  • 41 simfonii, numerotate de la 1 la 41.
  • Alte 27 lucrări simfonice, compuse în structură asemănătoare simfoniilor.
  • 27 concerte pentru pian și orchestră
  • Două rondouri pentru pian și orchestă (K382, în re major și K386 în la major)
  • 5 concerte pentru vioară și orchestră (numerotate de la 1 la 5), toate compuse în tonalitate majoră, vioara fiind pentru Mozart instrumentul care induce bucurie și fericire, spre deosebire de pian care pedispune la nostalgie și dor.
  • 4 concerte pentru corn
  • 7 concerte pentru instrumente de suflat
  • Un concert pentru trompetă și orchestră (în prezent pierdut)
  • Un concert pentru violoncel și orchestră (de asemenea pierdut)
  • 18 sonate petru pian
  • 145 de variațiuni pe diverse teme, pentru diverse instrente.
  • Sute de alte piese - menuete, rondouri, fantezii, un adagio, alegro-uri, capricii, o suită, un marș funebru,
  • 10 lucrări pentru pian la patru mâini,
  • o fugă și o sonată, pentru două piane,
  • 16 sonate pentru vioară, din ciclul „din copilărie”,
  • 19 sonate pentru vioară, din ciclul „din maturitate”
  • 5 duete și trio-uri pentru instrumente din coarde,
  • 24 cvartete pentru instrumente de coarde
  • 16 cvintete pentru instrumente de coarde
  • 13 serenade
  • 42 diverse dansuri
  • 14 marșuri
  • Numeroase lucrări pe teme religioase, inclusiv binecunoscutul  Recviem.
  • 23 opere, din care aș aminti doar câteva: Idomeneo, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi Fan Tutte, Flautul frmecat, Răpirea din Serai, La Finta Giardiniera, Lucia Silla, Oascanio in Alba.
ADVERTISING

Autor a circa o mie de partituri, Wolfang Amadeus Mozart este cotat printre cei mai fervenți compozitori ai tuturor timpurilor.

Anul 1785 – Senatorul american Abraham Baldwin fondează prima Universitate publică din Statele Unite, în statul Georgia.

Anul 1820 - O expediție rusă, condusă de  amiralul rus de origine germană Fabian Gottlieb von Bellingshausen (în rusă Фаддей Фаддеевич Беллинсгаузен, adică Faddei Faddeievici Belinsgauzen) și Mihail Lazarev, descoperă continentul Antarctica, navigând în apropierea coastei acestui  continent.

În cinstea sa, geografii ruși au atribuit dificilul nume rusificat mai mutor repere geografice: doi munți, trei insule. un ghețar, un golf, toate în Antarctica.

Anul 1880: Celebrului inventator american autodidact Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru o nouă sursă de iuminat, constând dintr-un fir străbătut de curent electric și adus la starea de incandescență.

Până a apucat el să inventeze becul, omenirea întreagă se ilumina folosind lămpi cu fitil, lumânări, candele sau improvizații derivate din acestea.

Deși autodidact, deși fusese eliminat din clasa a doua primară, ca fiind „subdezvolat intelectual și incapabil să învețe literele și cifrele”, Tom Edison a brevetat un număr mare de invenții, din domeniul telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful), al cinematografiei (kinetoscopul) și – bineînțeles, al becului cu incandescență.

Anul 1915: Marina Statelor Unite ocupă teritoriul insulei Haiti. Astăzi, Republica Haiti este o țară insulară din  Marea Caraibilor, situată pe treimea de vest a insulei Hispaniola. Are graniță doar cu Republica Dominicană la est. Capitala se află în orașul Port-au-Prince, populația este de 11 milioane locuitori, suprafața aproape 27.750 kmp.

ADVERTISING

După ce, la începutul secolului al XIX-lea, armatele lui Napoleon Bonaparte, ajunse în America, au fost învinse de o armată formată din localnici, Haiti a devenit prima națiune independentă din America Latină și Caraibe, a doua republică din lumea nouă, prima țară americană care a eliminat sclavia și singurul stat din istorie devenit autonom, după reușita unei revolte a sclavilor, finalizată cu succes.

Anul 1926 – Scoțianul John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate din lume, folosind un sistem rudimentar, dar funcțional.

În 2006, Baird a fost nominalizat ca unul dintre cei mai mari 10 oameni de știință scoțieni din istorie, fiind listat în „Scottish Science Hall of Fame” a Bibliotecii Naționale a Scoției.  

În 2015, a fost inclus în Scottish Engineering Hall of Fame . 

În 2021, Royal Mint a emis o monedă care comemorează cea de-a 75-a aniversare de la moartea lui John Logie Baird.

Anul 1941 - Au început, la Washington, consfătuiri secrete între Statele Majore englez și american, adoptânudu-se principalele principii ale strategii războiului împotriva puterilor “Axei”. Pe această bază s-au desfășurat marile operațiuni din ultma parte a celui de al Doilea Război Mondial.

Anul 1945 - Forțele sovietice au eliberat ultimii prizonieri ai lagărului de exterminare de la Auschwitz din Polonia.

Anul 1967 - URSSSUA și Marea Britanie semneză Tratatul privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic în următorii 60 de ani. A intrat în vigoare la 10 octombrie 1967 și va fi în vigoare până la 10 octombrie 2027. Nu mai e prea mult până atunci.

ADVERTISING

Anul 1973 - S-a semnat, la Paris, acordul de pace care a dus la încheierea Războiului din Vietnam. Atunci, trupele americane au părăsit Vietnamul fără niciun succes, războiul fiind considerat de analiști unul dintre marile eșecuri ale politicii externe americane.

Anul 1990 - A început procesul pentru patru demnitari de prim rang ai regimului comunist din România: Ion DincăTudor PostelnicuEmil Bobu și Manea Mănescu.

  • Ion Dincă era omul de fier al regimului, cel peste care nu se putea trece, cel care te trimitea în temniță și fără judecată dacă i te împotriveai, cel poreclit „Teleagă” – cuvând derivat din sintagma „te leagă”.
  • Tudor Postelnicu, ministrul de interne, era totodată și comandantul suprem al ceea ce se numea atunci „Securitate”. A făcut legendă replica dată unui ziarist care-l întreba despre activitatea prestată ca ministru: „Am fost un dobitoc”.
  • Emil Bobu era omul de casă al familiei Ceaușescu. Rolul lui se limita la partid și nu deținea vreo funcție în stat. Dar stăteau cu toții drepți în fața lui, întrucât vorbea în numele „tovarășului” și al „tovarășei”.
  • Manea Mănescu era materia cenușie a regimului. Din respectivul grup, era singurul care frecventase școli și deținea diplome. Sub acest aspect, făcea notă discordantă cu alți „tovarăși” din jur.

La 2 februarie 1990, au fost condamnați toți la închisoare pe viață. După scurt timp, au fost însă puși toți în libertate.

Anul 2013: - Într-un incendiu devastator izbucnit la un club de noapte din orașul brazilian Santa Maria, regiunea Rio Grande do Sul, mor 242 persoane, fie intoxicate cu fum, fie carbonizate, iar alte 168 de persoane au fost rănite sau asfixiate.

Cercetările au stabilit că incendiul a izbucnit în urma folosirii de către organizatori a unor elemente pirotehnice, care au aprins izolația fonică a tavanului. Doi ani mai târziu, în 2015, avea să se producă și în România un caz, tras aproape la indigo, tot cu elemente pirotehnice și tot cu izolația aprinsă...

Anul 1823: Se naște Moar Édouard Lalo, compozitor francez, de orgină spaniolă. Creația sa a cuprins operesimfonii, concerte pentru vioară și violoncel. Poate cea mai impresionantă piesă a lui cu care a rămas bine ancorat în istoria muzicii este Simfonia Spaniolă în re major op. 21, pentru vioară și orchestră.

Principala temă a simfoniei, reluată obsedant, când de vioară, când de orchestră, face să nu poți ieși din sala de spectacol, decât numai fredonând, măcar în gând. 

Anul 1832: Se naște Lewis Carroll (nume real Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, fotograf și matematician britanic, rămas în istorie îndeosebi pentru un roman destinat copiilor și întitulat atrăgător „Alice în țara minunilor”.

Anul 1841 – S-a născut Alexandru Candiano-Popescu, avocat, ziarist și general român. Numele lui Candiano Popescu se leagă îndeosebi de momentul istoric „Revoluția de la Ploiești”, când a înscenat o lovitură de stat printr-o acțiune care seamănă mai mult a farsă, decât a adevărată revoluție.

„Revoluția de la Ploiești” n-a avut alte urmări importante, decât aceea de a-l fi inspirat pe Caragiale să scrie o nostimă piesă de teatru într-un act, întitulată „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”.

Anul 1901 – S-a născut Giuseppe Verdi, compozitor italian, geniul incontestabil al muzicii de operă.  Cine nu-și aduce aminte de „La donna e mobile” din Rigoletto, de faimoasa arie „Adio del’ passato” din Traviata, de corul din Trubadurul sau de scena triumfală din Aida?

Anul 1983: Moare actorul francez de film și teatru Louis de Funès, cunoscut mai ales din comediile seriei „Jandarmul din San Tropez”.

Timp de mai mulți ani, Louis de Funes s-a bucurat de un uriaș succes în majoritatea țărilor europene. Într-un sondaj de opinie  din anul 1968, a rezultat că Louis de Funes era cel mai popular actor francez.  

Cele mai multe filme ale sale sunt bazate pe gaguri vizuale, deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu suficientă subtilitate. Renumele său se bazează pe grimase și expresii faciale inimitabile, poate exagerate, dar totdeauna cu un puternic impact auspra spectatorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇