Anul 41 d.Hr. – Este asasinat de către Garda Pretoriană împăratul roman Caligula, personaj ciudat al istoriei, cunoscut pentru gestul său de a-și declara calul senator.
Caligula dezvoltase o anumită pasiune pentru calul său, Inciatus. Se spune că, pentru acest cal, împăratul a dispus construirea unei case de marmură, iesle din fildeș, harnașamente aurite. Un număr de 18 îngrijitori erau angajați numai pentru îngrijirea calului și spațiilor unde patrupedul își avea locuința.
În timp, Caligula i-a găsit lui Incitatus o parteneră, o iapă pe nume Penelopa și nu se știe cum ar mai fi evoluat lucrurile, dacă n-ar fi intervenit asasinarea împăratului și, automat, degradarea în rang a calului.
Anul 1848 – În această zi, făcându-se unele lucrări de săpătură în incinta morii de măcinat cereale ale unui oarecare Sutter, din California, muncitorii au găsit minereu cu aur. Știrea s-a răspândit rapid în zonă, apoi mai departe, în toată țara, până s-a ajuns la fenomenul de la mijlocul secolului al XIX-lea, cunoscut cu numele de Goana după aur.
Anul 1849 – Se naște Badea Cârțan (Gheorghe Cârțan), țăran român, luptător pentru independența românilor din Transilvania. Dorind să demonstreze originile daco-romane ale românilor, Badea Cârțan a călătorit pe jos până la Roma, unde s-a instalat la picioarele columnei lui Traian, îmbrăcat în echipament popular românesc.
A reușit să atragă atenția celor din jur asupra asemănării dintre portul românesc al vremii sale și portul ostaşilor daci, pe care armata romană îi transporta spre Roma.
Anul 1859 - Unirea Principatelor Române: Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunță pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, după ce acesta fusese deja ales ca domn al Moldovei.
Unirea nu era încă înfăptuită, întrucât continuau să existe două state, cu două domnii – două funcții, ocupate de una și aceeași persoană – două Adunări, două vămi pe Milcov și un hotar tot pe-acolo. Dar era un început, pe care, odată demarat, nimeni nu-l mai putea opri. Și nici nu l–a oprit.
Anul 1862 - Deschiderea primului Parlament al României la București. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării.
Anul 1889 - Se naște în localitatea albaneză Boboshtice Victor Eftimiu, scriitor român de origine aromână. A fost poet, dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător, membru al Academiei Române și francmason român.
În imediata apropiere a locului unde se afla locuința sa, limitrofă grădinii Cișmigiu, ființează și astăzi o sculptură reprezentând bustul poetului, ridicată pe cheltuiala sa.
Anul 1893 - Apare, la București, revista umoristică Moftul român, condusă de Ion Luca Caragiale și Anton Bacalbașa. Publicția se subîntitula cu o anumită ironie „Revista spiritistă națională, organ pentru răspândirea științelor oculte în Dacia Traiană”.
Moftul Român a apărut până în anul 1902, când se pare că inițiatorii n-au mai putut face față cheltuielilor de editare, dar pe de altă parte Caragiale era dezgustat pentru acuzațiile de plagiat pe care i le aduceau niște necunoscuți, aşa că în cele din urmă a părăsit țara, instalându-se la Berlin.
Anul 1905 – Se naște atorul Grigore Vasiliu Birlic, personalitate de mare prestigiu a teatrului de comedie. Creațiile sale le mai urmărim cu interes încă și astăzi, așa cum, la timpul său, au rămas imortalizate pe peliculă: O scrisoare pierdută (Brânzovenescu), D-ale carnavalului (Crăcănel), Bădăranii, Titanic Vals, Directorul nostru, Două lozuri și multe, foarte multe altele.
Anul 1920 – Moare Amedeo Modigliani, pictor de mare notorietate și sculptor italian. Pictura lui Modigliani se remarcă printr-o excepțională capacitate de sinteză, prin reducerea contururilor la strictul necesar pentru a ilustra imaginea, tușe simple, aplicat în culori ferme, adesea neașteptate.
Merită amintită caracterizarea pe care i-o face criticul de artă francez interbelic Francois Lebeau: „În materie de creație artistică Amedeo Modigliani nu a avut predecesori direcți și nici urmași, arta sa îi aparține în exclusivitate”.
Anul 1924 - Orașul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad, ca omagiu bolșevic adus lui V.I.Lenin. După destrămarea URSS, s-a renunțat la respectivul omagiu, adoptându-se numele de Sankt Petersburg.
Anul 1939 - În Chile se produce un cutremur cu magnitudine 8,3 grade pe scara Richter. Au decedat 28.000 de oameni.
Anul 1946 - Adunarea Generală a ONU adoptă prima sa rezoluție. Aceasta se referea la utilizarea energiei atomice exclusiv în scopuri pașnice și eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă. Ce departe este omenirea astăzi, față de dezideratele înțelepte ale predecesorilor de atunci!
Anul 1948 - Începe construcția Fabricii de confecții "APACA", din București, care ajunsese în anul 1989 să aibă 18.000 angajați, în majoritate femei. Zece ani mai târziu, fabrica, privatizată între timp, reprofilată și împărțită pe unități mai mici, abia număra 9.000 de angajați.
Anul 1958 - Cercetătorii Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) și Lewis L. Strauss (SUA), anunță public reușita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice ușoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate fiind foarte mari era evidentă perspectiva în scopuri militare a descoperirii.
Anul 1965 - Moare Winston Churchill, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit (1940-1945; 1951-1955), laureat al Premiului Nobel (1953). Churchill a rămas pentru posteritate unul intre liderii care a dus greul războiului, n-a cedat nici atunci când Germania nazistă bombarda Londra cu rachetele pe care tocmai le inventase, nici atunci când țara era amenințată cu blocada submarinelor germane, nici atunci când aliatul din Est, Stalin se retrăgea spectaculos, ceea ce sugera că, peste puțin timp, Hitler ar fi putut concentra toată muniția numai spre vest.
N-a cedat și a câștigat, alături de ceilalți aliați.
Anul 1972 - În zona denumită Guam in perimetrul japonez, a fost descoperit soldatul Shoichi Yokoi, care a petrecut 20 de ani în junglă, după ce aflase în 1952 că Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, iar țara sa a fost înfrântă.
Anul 1990 - Prin Decretul-Lege nr. 40, CFSN stabilește, ca imn național al României, cântecul Deșteaptă-te, române!
Anul 2010 - Românca în vârstă de 15 ani Crina Coco Popescu a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei, Carstensz Pyramid (4884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americana Samantha Larson, care escaladat același vârf în 2007, la vârsta de 18 ani.