Mica istorie: ziua de 22 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1517 – Sultanul turc Selim I zdrobește armata sultanului mameluc al Egiptului și cucerește orașul Cairo, după care reușește să supună întregul Egipt.

Anul 1521 – Împăratul Carol al V-lea deschide Dieta de la Worms.

Cel mai relevant aspect istoric al Dietei a fost apariția lui Martin Luther, care a fost chemat să-și retragă celebrele teze protestante. Luther a vorbit în fața adunării, dar în loc să abjure, și-a apărat energic atitudinea anti-catolică.

Apărându-se în fața Dietei, Luther a făcut câteva declarații, recunoscând că este autorul scrierilor care îi poartă numele, dar a refuzat să-și retragă învățăturile. El a susținut că nu o poate face fără să fie convins că ar trebui să o facă.

Dar împăratul era prea preocupat de chestiunile militare, ca să-și blocheze timpul și cu cele religioase. Ca urmare, știind și sprijinul public în creștere pentru Luther, edictul Worms care urma să-l acuze și chiar să-l condamne nu a fost niciodată aplicat. 

În acest fel, Luther a continuat reforma, până la moartea sa în anul 1546.

Anul 1771Spania cedează Port Egmont din Insulele Falkland Regatului Unit.

Anul 1788Se naște lordul Byron (George Gordon), poet englez și reprezentant de seamă al romantismului în Anglia. Datorită numeroaselor sale relații în lumea literară a Europei, lordul Byron a exercitat o puternică influență în evoluția curentului romantic european.

În mod deosebit, este de remarcat prietenia dintre lordul Byron și poetul rus Alexandr Pușkin, tot romantic și în a cărui creație sunt ușor de găsit influențe ale poetului lord Byron. Prietenia între Pușkin și Byron l-a determinat pe acesta din urmă să scrie una din cele mai sensibile lucrări ale sale, poemul Mazzepa, poem bazat pe o legendă despre eroul ucrainean Ivan Mazzepa, fost hatman al Ucrainei.

ADVERTISING

Poemul a fost lăudat de critici pentru „vigoarea stilului și pentru arta de a ilustra în text trăirea sentimentului de suferință sau de compasiune”.

Anul 1851 - se aprobă în Franța pentru prima dată o lege care acordă posibilitatea oricărei persoane fără resurse să poată fi asistată de un avocat gratuit, plătit de stat, dacă persoana este acuzată în baza legii penale.

În timp, prevederile acestei legi au fost adoptate și de alte țări europene, iar astăzi cele mai multe țări evoluate din lume s-au aliniat la această prevedere.

Anul 1862 - Se formează, la București, primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu și alcătuit din 8 (opt) ministere: Internele, Externele, Finanțele, Justiția, Cultele, Ministerul de Război, cel al Lucrărilor Publice și cel al Controlului.

Din Guvern făceau parte, printre alții, A. C. Moruzi, Al. Catargiu, Gr. Balș, I. Gr. Ghica. Două ministere îi reveneau premierului Barbu Catargiu.

Anul 1869 – Se naște călugărul rus Grigori Rasputin, personalitate controversată care reușește să ajungă în anturajul țarului Nicolae al II-lea și al țarinei Alexandra Fedorovna, exercitând asupra lor o ciudată și neașteptată influență.

Țarul ajunsese să nu mai adopte nicio decizie importantă în stat, decât cu avizul lui Rasputin.  

Atât țarul, cât și țarina se lasă convinși că Rasputin vorbește chiar în numele Atotputernicului și că  gândurile și părerile exprimate de el sunt de origine divină. Până la urmă însă, nobilimea rusă a sesizat că persoana cuibărită în anturajul țarului este un escroc sadea și și-a asumat riscul de a-l suprima.

Delicata sarcină i-a revenit prințului Iosupov, care l-a ademenit pe Rasputin în apartamentele lui și l-a servit cu o prăjitură îmbibată cu cianură de potasiu – o puternică otravă letală. Dar otrava nu și-a făcut efectul și Rasputin a mai cerut și a doua prăjitură. Tot fără efect.

ADVERTISING

Atunci, prințul Iosupov a scos pistolul și l-a împușcat cu patru gloanțe, administrate în cap și în piept. Rasputin a căzut mort, Iosupov, ajutat de prieteni, l-a pus într-un sac, a urcat cu sacul în mașină și i-a dat drumul prin copca făcută de șofer în râul Neva, înghețat bocnă.

Așa a fost sfârșitul lui Rasputin. Dar – surpriză – după găsirea cadavrului, s-a descoperit la autopsie că Rasputin a murit înecat. Deci nu murise după cele 4 gloanțe care l-au ciuruit în plin.

Iusupov a plecat chiar în acea noapte cu soția la Paris, unde a făcut avere din vânzarea cărții pe care a scris-o imediat, intitulând-o „Eu l-am ucis pe Rasputin”.

Anul 1901 - Moare Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei (1837–1901), împărăteasă a Indiilor, una din cele mai longevive, dar și reprezentative personalități monarhice europene. A domnit 53 de ani, iar durata domniei ei n-a fost întrecută decât de cea a regretatei Elisabeta a II-a, trecută recent în neființă în septembrie 2022.

În afara calităților obișnuite ce i se impun unui șef de stat, regina Victoria a rămas în istorie ca o personalitate cultivată, cunoscând între altele nu mai puțin de șase limbi: engleza, germana, francezaitaliana, latina și limba urdu.

Anul 1905 – „Duminica sângeroasă”: în Rusia, izbucnește prima revoluție cu caracter democratic, îndreptată împotriva autocratului țar Nicolae al II-lea și reprimată de autoritățile țariste. Dar reprimarea n-a făcut decât să sporească nemulțumirile și să amâne explozia – revoluția bolșevică, manevrată de Lenin.

Anul 1915 - Unul din cele mai spectaculoase accidente feroviare din istorie: un tren supraaglomerat se prăbușește de pe șine într-un canion adânc la Guadalajara, în Mexic. Mor peste 600 de persoane, iar numărul celor răniți nu a putut fi nici măcar estimat.

ADVERTISING

Anul 1917Primul Război Mondial: președintele SUA, Woodrow Wilson, propune o „pace fără victorie" în Europa. Propunerea nu a fost acceptată de către Puterile Centrale, care s-au crezut aproape de victorie, dar în final, au pierdut războiul și s-au văzut nevoite să accepte o pace mult mai umilitoare.

Anul 1952 - Se înființează, la București, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie, la inițiativa și sub conducerea doctorului Ana Aslan.

Institutul a cunoscut o perioadă de glorie, datorită pe de o parte priceperii celei care l-a înființat, dar pe de altă parte datorită faptului că, în acea perioadă, puține instituții spitalicești erau orientate spre domeniul geriatriei și al gerontologiei în țară.

Succesul Institutului, mai ales după lansarea medicamentului Gerovital și a tratamentului subadecvat, a ajuns rapid peste garnițele României, în multe țări din Europa și din lume.

Personalități de seamă de pe mapamond, politicieni, oameni de artă și cultură, înalți specialiști, ajunși la vârsta a treia, se zbăteau să obțină un loc în spațiile spitalicești gestionate de doctorul Ana Aslan. Există informații că și soții Ceaușescu – care ajunseseră și ei la a treia vârstă – se tratau discret la Institutul de gerontologie și geriatrie.

Prestigiul se mai menține și astăzi, deși nu la proporțiile de atunci. Cât o privește pe Ana Aslan, dânsa a murit în 1988, la 91 de ani, o vârstă respectabilă, dar pe care o ating și mulți alții, fără să se trateze la respectivul institut sau să-și aplice respectiva medicație.

Ceea ce însă nu infirmă nici tratamentul, nici medicațiile.

Anul 1968 – Se naște gimnasta Ecaterina Szabo, performeră de top, multiplu premiată la Jocurile Olimpice de Vară din Los Angeles, SUA, 1984, fost ministru al Sportului.

Anul 1969 - Are loc un eveniment neobișnuit pentru URSS: tentativa de asasinare a liderului Leonid Brejnev, încercată de către un dezertor al armatei sovietice. Respectivul dezertor a reușit să tragă câteva gloanțe spre coloana oficială, în care se găsea cu adevărat liderul Brejnev, dar nu l-a nimerit pe acesta, rănind alte persoane importante din convoi.

Arestat, dezertorul și-a justificat gestul prin dezacordul său față de liderii sovietici, față de înăbușirea „Primăverii de la Praga”, când armatele țărilor din estul Europei, în frunte cu URSS, dar fără România, au invadat Cehoslovacia.

Anul 1980 – Fizicianul sovietic Andrei Saharov, militant și reformator pentru drepturile omului, a fost  arestat la Moscova de către autorități.

Saharov a fost o personalitate de vază atât în URSS, cât și în lume. De profesie fizician, membru al Academiei de științe a URSS, de 3 ori declarat Erou al Muncii Socialiste, laureat al premiilor Lenin și Stalin (anulate de autorități în 1980), laureat al Premiului Nobel pentru Pace 1975.

Ce n-a fost pe placul autorităților era faptul că fizicianul se declarase disident și militant activ pentru drepturile omului.

A decedat la 14 decembrie 1989, în urma unui neașteptat atac de cord. Asupra morții lui plutește un mare semn de întrebare, căci se constata atunci - și se mai constată și astăzi – o frecvență tot mai mare a dizidenților care mor din senin și nu altfel decât în mod bizar și fără explicații.

Anul 1981 -Serialul american Dallas ajunge în Europa și este difuzat pe micile ecrane franceze. Ajunge și în România, în ciuda faptului că Ceaușescu limitase drastic importul de filme occidentale, pentru a evita pe de o parte cheltuieli valutare, iar pe de altă parte contactul românilor cu cultura, considerată „decadentă” din Vest.

Într-o mențiune pe acest subiect, enciclopedia Wikipedia presupune că Dallas a contribuit parțial la grăbirea prăbușirii comunismului în România anilor ’80. Președintele Nicolae Ceaușescu a permis difuzarea Dallas-ului, cu convingerea că serialul va fi văzut ca fiind anticapitalist.  

Dar efectul a fost contrar, deoarece cetățenii români și-au dorit stilul de viață luxos văzut în serial, și erau convinși că numai comunismul ne împiedică să-l atingem.

Anul 1992 - Este lansată de la Cape Canaveral, Florida, naveta Discovery, la bordul căreia se află șapte astronauți. Orbitarea s-a desfășurat cu succes. Nava spațială a permis echipajului să lanseze laboratorul Spacelab ca parte a unui program științific internațional ambițios, la 300 km de Pământ.

Anul 1993 - Are loc la Minsk o reuniune la nivel înalt a unor state, foste membre ale URSS. Doar 7 din cele 10 state prezente au semnat Carta CSI, propusă de Federația Rusă. Se abțin Moldova, Ucraina și Turkmenistanul, nefiind de acord cu crearea unor structuri care să ducă la un grad înalt de integrare, în special economică, și să asigure Rusiei rolul de lider.

Anul 2006 – Este investit în funcția de președinte al Boliviei Evo Morales, fiind pentru prima dată în istorie când Bolivia are un președinte indigen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇