Regina Elisabeta a II-a a murit. Val de emoție în întreaga lume

Regina Elisabeta a II-a a murit. Val de emoție în întreaga lume

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid în cursul zilei, informează BBC.

Joi la prânz, un comunicat al Palatului Buckingham informa că medicii s-au declarat îngrijorați şi au recomandat ca regina să rămână sub supraveghere medicală. Iar membrii familiei au fost chemați de urgență la Castelul Balmoral din Scoția, unde se afla regina.

Până la finele zilei, Prințul Charles și soția sa Camilla, Ducele de Cambridge, Ducele de York şi Contele şi Contesa de Wessex se aflau alături de regină. Harry, duce de Sussex, a ajuns la castelul Balmoral după decesul reginei. Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a rămas la Londra. Ea a aflat de decesul reginei la ora locală 16:30, cu două ore înainte de anunțul public.

Detalii despre ziua în care regina Elisabeta a II a și-a luat adio de la lume.

Cu o domnie întinsă de-a lungul a 70 de ani, Elisabeta a II-a a intrat în istorie ca un monarh al recordurilor. Regina cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit și-a dedicat existența slujirii poporului său.

Elisabeta a II-a a fost primul copil al viitorului rege George al VI-lea și al soției acestuia, Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Fiind copilul celui mai tânăr fiu al Regelui George al V-lea, Elisabeta a II-a avea șanse minime de a accede la tronul Marii Britanii. Destinul i s-a schimbat pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, Edward al VIII-lea a abdicat.

Mai multe despre viața extraordinară a Reginei Elisabeta a II a, cea care și-a pus întreaga viață în slujba Marii Britanii.

Principalele reacții și evenimente după ce a fost anunțat decesul reginei:

24:00 - Moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă un eveniment trist pentru întreaga lume. Presa internațională anunță vestea, reacțiile liderilor internaționali și relatează despre valul de emoție din Marea Britanie.

ReginaPresa

23:45 - Mai multe echipe britanice au avut meciuri în cupele europene. Pe stadionul din Zurich, spectatorii și jucătorii au ținut un moment de reculegere înainte de a începe repriza a doua dintre FC Zurich și Arsenal Londra din Europa League (1-2), conform B/R Football.

ReculegereUEFA

23:35 - Regina Elisabeta a II-a a murit la un an, cinci luni și o zi de la dispariția soțului ei, Prințul Philip, cu care a fost căsătorită 73 de ani. Philip a decedat la 99 de ani, iar regina la 96.

Archives - La reine Elisabeth II d'Angleterre et l
Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a - Foto: Hepta.ro

23:25 - Vladimir Putin i-a scris Regelui Charles al III-lea un mesaj de condoleanțe

Russian President Putin Opens Dresden Oprea Ball
Foto: Kremlin.ru

"Maiestate, vă rugăm să acceptați cele mai profunde condoleanțe la moartea Reginei Elisabeta a II-a.

ADVERTISING

Cele mai importante evenimente din istoria recentă a Regatului Unit sunt indisolubil legate de numele Majestății Sale.

Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor ei, precum și de autoritate pe scena mondială", anunță cotidianul britanic Metro.

23:17 - Liz Truss a fost informată despre moartea reginei Elizabeth a II-a la ora locală 16.30, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al prim ministrului britanic, scrie The Guardian. Ea a primit vestea de la secretarul de cabinet, Simon Case. După declarația de la Downing Street, Truss a vorbit cu regele Charles al III-lea şi conduce o reuniune a miniștrilor programată de la ora locală 21.00.

23:10 - Primul discurs televizat al Reginei Elisabeta a II-a, ținut cu ocazia Crăciunului din 1957. A fost filmat la Sandringham House, Norfolk.

The Christmas Broadcast, 1957

23:05 - Liz Truss a fost ultimul lider politic căruia Regina Elisabeta a II-a i-a cerut să formeze guvernul Regatului Unit.

Marți, 6 septembrie, Regina a primit-o la Balmoral, reședința de vară, pe Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator, care a primit formal misiunea de a guverna țara. Truss este cel de-al 15-lea premier al Marii Britanii care a condus executivul în domnia ei de 70 de ani. Primul a fost Winston Churchill.

ReginaLizTruss
Liz Truss a fost ultimul om politic pe care l-a întâlnit Regina Elisabeta a II-a - Foto: Royal Family / Facebook

23:00 - Joe Biden, președintele SUA, și Jill Biden, prima doamnă (foto), au transmis un mesaj lung și emoționant poporului britanic la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

Joe Biden Jill Biden
Foto: Hepta.ro

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă.

ADVERTISING

Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără a fi condusă de ea.
O admirație de durată pentru regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din Commonwealth.
Cele șapte decenii ale domniei ei care au făcut istorie au fost mărturia unei epoci a unui progres uman fără precedent și a marșului înainte a demnității umane.

A fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simți o legătură personală și imediată - fie că au auzit-o la radio ca pe o tânără prințesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru a urmări încoronarea ei sau i-au urmărit ultimul discurs de Crăciun și Jubileul de platină. Și ea, la rândul ei, și-a dedicat întreaga viață slujirii lor.

Sprijinită de iubitul ei prinț Philip timp de 73 de ani, regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu har, cu un angajament neclintit față de datorie și cu puterea incomparabilă a exemplului ei.

Ea a îndurat pericolele și privațiunile unui război mondial alături de poporul britanic și i-a adunat în timpul devastării unei pandemii globale pentru a privi zilele mai bune viitoare.

Prin dedicarea ei față de patronatele și organizațiile de caritate, ea a susținut cauze care au înălțat oamenii și au extins oportunitățile. Arătând prietenie și respect față de noile națiuni independente din întreaga lume, ea a ridicat cauza libertății și a promovat legături durabile care au contribuit la întărirea Commonwealth-ului, pe care o iubea atât de profund, într-o comunitate care promovează pacea și valorile comune.

ADVERTISING

Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat, care a adâncit fundamentul Alianței dintre Regatul Unit și Statele Unite. Ea a ajutat să facem relația noastră specială.

Am întâlnit-o pentru prima dată pe regină în 1982, când am călătorit în Marea Britanie, făcând parte dintr-o delegație a Senatului.

Am fost onorați că ea ne-a primit cu ospitalitate în iunie 2021, în timpul primei noastre călătorii în străinătate ca președinte împreună cu prima doamnă, fermecându-ne cu inteligența ei, emoționându-ne cu bunătatea, împărtășindu-ne cu generozitate din înțelepciunea ei.

A cunoscut 14 președinți americani. A fost solidară cu Statele Unite în zilele noastre cele mai întunecate de după 11 septembrie, când ne-a reamintit cu emoție că „Doliul este prețul pe care-l plătim pentru iubire”.

În anii următori, așteptăm cu nerăbdare să continuăm o prietenie strânsă cu Regele și Regina Consoartă. Astăzi, gândurile și rugăciunile oamenilor din Statele Unite sunt alături de poporul Regatului Unit și al Commonwealth-ului împărtășindu-le durerea .

Transmitem cele mai profunde condoleanțe Familiei Regale, care nu doar își plânge Regina, ci și draga lor mamă, bunică și străbunică. Moștenirea ei va fi mereu în paginile istoriei britanice și în cea a lumii noastre.

22:45 - O imagine realizată în anul 1952 o surprinde pe Regina Elisabeta a II-a alături de Charles, actualul Rege.

Prince Celebrates 4th Birthday
Regina Elisabeta a II-a împreună cu Charles, fiul ei cel mai mare, care, astăzi, a devenit Rege - Foto: Hepta.ro

22:30 - Reacții din întreaga lume, după moartea reginei Elisabeta a II-a

22:20 - Urmăriți live ce se întâmplă în fața Palatului Buckingham din Londra. Transmisie realizată de Associated Press.

Sute de oameni s-au strâns la porțile palatului pentru a-și lua rămas bun de la monarhul care a domnit 70 de ani.

LIVE | People gather outside Buckingham Palace after Queen Elizabeth's death

22:15 - Mesajul lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, postat pe contul său de Twitter:

"Cu profundă tristețe am aflat de moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. În numele poporului ucrainean, transmitem sincere condoleanțe familiei regale, întregului Regat Unit și Commonwealth-ului cu ocazia acestei pierderi ireparabile. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu voi."

Ukrainian President Volodymyr Zelensky visits Donb
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei - Foto: Hepta.ro

22:00 - Premierul Marii Britanii Liz Truss:

"Suntem cu toții devastați de vestea pe care tocmai am auzit-o de la Balmoral. Moartea Majestății Sale Regina este un șoc imens pentru națiune și pentru lume. Regina Elisabeta a II-a a fost stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Țara noastră a crescut și a înflorit sub domnia ei".

LizTrussGovUK
Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, și-a luat adio de la Regină la două zile după ce a devenit prim-ministru - Sursa: Gov.uk

21:50 - Ultima fotografie oficială a Reginei Elisabeta a II-a, postată pe pagina oficială a Familiei Regale (Royal Family).

ReginaElisabetaRF

21:36 - Video. Momentul în care BBC anunță moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Sursa: BBC News

21:25 - Declarația Majestății Sale Regele Charles:

Prince_Charles_Ireland-4
Majestatea Sa Regele Charles - Foto: Wikimedia

"Moartea îndrăgitei mele Mame, Maiestatea Sa Regina, este un moment de tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei.

Regretăm profund trecerea în neființă a unei Suverane prețuite și a unei Mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în întreaga țară, în Regat, în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume.

În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi ajutați de respectul și afecțiunea profundă de care s-a bucurat Regina pe parcursul vieții."

Prințul Charles va deveni rege în următoarele 24 de ore.

Charles va domni sub numele de Charles al III-lea, William și Kate au devenit duci de Cornwall.

21:09 - Familia Regală a României a publicat un mesaj pe Facebook în care se arată că a aflat cu durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

20:54 - Preşedintele Consiliului European Charles Michel a deplâns decesul reginei Elizabeth a II-a, afirmând că aceasta a arătat importanţa valorilor durabile într-o lume modernă.

20:50 - Emmanuel Macron i-a adus un omagiu reginei Elizabeth a II-a, despre care a spus că a fost o prietenă a Franţei, "o regină a inimilor".

20:48 - Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe: ”Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”. Şeful statului a afirmat că ”românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală”.

20:40 - Drapelul britanic a fost coborât în bernă la Palatul Buckingham - unde s-au strâns sute de persoane, transmite AFP. Persoanele prezente în fața palatului au izbucnit în plâns, iar apoi mulțimea a tăcut, a constatat un jurnalist al AFP, în timp ce televiziunea BBC difuza imnul britanic.

Palatul Buckingham este reședința oficială a monarhilor britanici. Elisabeta a II-a a murit în această după-amiază la Balmoral, reședința de vară a Reginei.

20:35 - Înmormântarea Reginei va fi, conform tradiției, una de stat, o onoare rară rezervată în mare parte monarhilor, potrivit The Guardian.

20:30 - Jurnaliștii britanici scriu că prințul Charles este oficial moștenitor al coroanei încă de la vârsta de 3 ani. A ajuns însă la vârsta de 73 de ani și abia acum urmează să urce pe tron. Va fi încoronat la Palatul Saint James din London, imediat ce acest lucru va fi posibil, din punct de vedere logistic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇