Reacții din întreaga lume, după moartea reginei Elisabeta a II-a - de la liderii lumii, artiști, sportivi, până la Vladimir Putin

Reacții din întreaga lume, după moartea reginei Elisabeta a II-a - de la liderii lumii, artiști, sportivi, până la Vladimir Putin

Vestea morții reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a întristat întreaga lume și numeroși lideri politici au transmis mesaje de condoleanțe.

Cu toții spun că regina a adus unitate națiunii britanice și a fost o prietenă de nădejde a multor țări:

Premierul Marii Britanii, Liz Truss

"Suntem devastaţi. Marea Britanie a crescut şi înflorit datorită ei. A fost lidera a 57 de state din toată lumea. Suntem o naţiune strălucitoare datorită ei, a condus cu graţie şi deminitate. A fost iubită şi admirată în Marea Britanie şi în toată lumea. Devotamentul ei este un exemplu pentru noi toţi. A atins vieţile a milioane de oameni. Vom celebra viaţa ei strălucitoare. Suntem alături de familia regală".

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson

„În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în neființă a reginei noastre, un sentiment profund de pierdere – poate mult mai intens decât ne așteptam”.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon

„Moartea Majestății Sale, regina Elisabeta, este un moment profund trist pentru Marea Britanie și întraga lume. Viața ei a fost una de dăruire extraordinară. În numele poporului Scoției, transmit cele mai profunde condoleanțe regelui și familiei regale”.

ADVERTISING

Casa Albă

"Inimile și gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale, către poporul Regatului Unit”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron

”Majestatea Sa regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. A fost o prietenă a Franței, o regină cu inimă bună”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel

"Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elisabeta a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elisabeta cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

“Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale regina Elisabeta a II-a. În numele poporului ucrainean, transmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”.

Președintele României, Klaus Iohannis

ADVERTISING

„Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și reprezintă un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public”, scrie Klaus Iohannis, pe Twitter.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres

”Sunt profund întristat de moartea Majestății Sale regina Elisabeta a II-a, admirată în întreaga lume pentru devotamentul ei. A fost o prietenă bună a ONU și o prezență liniștitoare. Devotamentul ei va fi amintit de întreaga lume”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin

"Timp de multe decenii, Elizabeth a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor ei, precum şi de o autoritate pe scena mondială”, a spus Vladimir Putin, într-un comunicat publicat de Kremlin. Putin a transmis condoleanţe regelui Charles al III-lea şi britanicilor care au suferit "o pierdere ireparabilă".

Papa Francisc

Papa Francisc a transmis condoleanţe regelui Charles al III-lea şi poporului Regatului Unit și a lăudat viața reginei Elisabeta a II-a. Papa Francisc a mai spus că se alătură tuturor celor care deplâng pierderea ei ”în rugăciunea pentru odihna veşnică a răposatei regine şi în a aduce un tribut vieţii sale de serviciu altruist pentru binele naţiunii şi al Commonwealth-ului, exemplului ei de devotament faţă de îndatoriri, mărturiei sale de credinţă de neclintit în Iisus Christos şi speranţei sale ferme în promisiunile lui”. De asemenea, Papa Francisc a încredinţat ”sufletul său nobil” milei lui Dumnezeu Tatăl.

ADVERTISING

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei

”Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania”, a scris, pe Twitter, cancelarul german. El a adăugat că angajamentul reginei ”pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat”.  ”Ne va lipsi, nu în ultimul rând, umorul ei minunat”, a mai spus Olaf Scholz.  

Mesaje din lumea sportului

“Regele” Pele: “Am admirat-o pe Regina Elizabeth II din clipa în care am cunoscut-o personal, în 1968, când a venit în Brazilia pentru a vedea dragostea noastră pentru fotbal şi a trăi magia unui Maracana plin. Câţiva ani mai târziu, cu generozitate mi-a decernat Ordinul Imperiului Britanic, cea mai înaltă onoare a ţării. Faptele sale au marcat generaţii. Această moştenire va fi veşnică. În această zi tristă, împărtăşesc cu voi toţi această amintire şi transmit un mesaj de iubire şi rugăciunile mele către familia regală britanică şi către toţi prietenii din Marea Britanie”.

Gary Lineker: “O zi teribil de tristă. Majestatea Sa Regina a murit. O femeie cu adevărat remarcabilă, care şi-a slujit ţara cu demnitate, loialitate şi graţie. Odihneşte-te în pace, Majestate”.

Premier League: “Premier League este profund întristat de vestea trecerii în nefiinţă a Majestăţii sale Regina Elizabeth II. Gândurile noastre şi condoleanţe către familia regală şi către toţi cei de pe planetă care plâng moartea Majestăţii Sale”.

Formula 1: “Formula 1 deplânge moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth II a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a trecut în nefiinţă la vârsta de 96 de ani”.

NHL: “National Hockey League plânge trecerea în nefiinţă a reginei Elizabeth II şi celebrează viaţa sa remarcabilă. Ea a ocupat un loc sapecial în inimile canadienilor şi, în cei 70 de ani de domnie, a avut legături memorabile cu sportul nostru”.

Harry Kane: “Gândurile mele se îndreaptă spre familia regală în aceste momente foarte dificile. Regina a fost o inspiraţie extraordinară şi va rămâne în memoria noastră pentru incredibilii ani în serviciul acestei ţări. Odihneşte-te în pace, Majestate”.

Wimbledon: “Transmitem condoleanţe din suflet familiei regale după trista trecere în nefiinţă a Majestăţii Sale regina”.

Naţionala Angliei: “Am primit cu profundă tristeţe vestea trecerii în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elizabeth II. Majestatea Sa regina va fi mereu legată de unele dintre momentele noastre cele mai memorabile, inclusiv prezentarea Trofeului Jules Rimet naţionalei noastre câştigătoare a Cupei Mondiale din 1966”.

Mesaje de la artiști

Membrii formaţiei The Rolling Stones şi Sir Elton John au transmis un omagiu la moartea reginei Elizabeth II, subliniind "prezenţa constantă" în viaţa britanicilor.

The Rolling Stones salută o "prezenţă constantă" în viaţa lor şi a britanicilor. 

Sir Elton John şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea reginei. "A fost o prezenţă care a inspirat şi ne-a condus ţara prin unele dintre cele mai măreţe şi întunecate momente cu graţie, decenţă şi căldură". "Regina Elizabeth reprezintă o mare parte din viaţa mea, din copilărie până astăzi, şi îmi va lipsi mult". 

Mai multe personalităţi din lumea culturii au adus un omagiu unanim Reginei Elizabeth II, printre care Brigitte Bardot şi Franck Dubosc în Franţa, Reese Witherspoon, Russell Crowe, Whoopi Goldberg şi Bette Midler la Hollywood.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

”Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea în nefiinţă a Maijstăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost şeful de stat cu cel mai îndelungat mandat din lume şi una dintre cele mai respectate personalităţi. Ea a fost martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor. Ea a fost o lumină călăuzitoate a continuităţii de-a lungul acestor schimbări, fără să înceteze să afişeze un calm şi o dedicare care au dat putere multora. Odihnească-se în pace”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇