Operațiunile London Bridge și Unicorn au fost activate în prima secundă după moartea reginei Elisabeta a II-a

Operațiunile London Bridge și Unicorn au fost activate în prima secundă după moartea reginei Elisabeta a II-a

Odată cu dispariţia Reginei Elisabeta a II-a, decedată joi la reşedinţa sa din Balmoral (Scoţia), au fost activate operaţiunile London Bridge şi Unicorn, planuri puse milimetric la punct şi concepute încă din anii 1960 pentru a face faţă chiar situaţiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului său, transmite joi EFE.

Între numeroasele planuri realizate pentru acest moment, misiunea oficială London Bridge detaliază pas cu pas ce se întâmplă cu monumentala maşinărie logistică ce va fi pusă în mişcare. Însă a fost activată şi aşa-numita Operaţiune Unicorn, mecanism care stabileşte paşii de urmat în Scoţia pentru a transporta trupul neînsufleţit al reginei la Londra, unde se vor oficia funeraliile.

ADVERTISING

Regina Elisabeta a II-a a murit - citește totul despre condițiile în care a murit și reacțiile de după ce a fost anunțat decesul.

Documentele misiunii London Bridge detaliază, printre altele, acțiunile pe care forțele armate și celelalte instituții ale statului trebuie să le îndeplinească pentru a asigura securitatea țării și siguranța publică după impactul puternic al anunțului despre decesul reginei.

Fortune dezvăluie la ce trebuie să ne așteptăm în următoarele zile, conform prevederilor Operațiunii London Bridge.

Planul include câteva etape importante:

  • apelul telefonic
  • anunțul public
  • alarma la BBC
  • organizarea funeraliilor
ADVERTISING

Apelul telefonic

Totul începe cu un apel telefonic. Imediat după moartea reginei, secretatul ei privat, sir Edward Young, îl sună pe premier și îi spune: "London Bridge is down", mesajul codificat care anunță decesul suveranei.

Anunțul public

După ce premierul este anunțat, vestea este transmisă către toate cele 15 guverne conduse de regină, inclusiv cele din Jamaica, Noua Zeelandă, Australia, Papua New Guinea, Canada și Bahamas. Sunt informați oficialii din toate statele membre ale Commonwealth.

Între timp, un funcționar îmbrăcat în negru pune un anunț la porțile Palatului Buckingham.

Alarma

La BBC există o alarmă care semnalează urgențele de importanță națională. Aceasta va fi oprită după moartea reginei. Sigla roșie a BBC se schimbă în negru, iar toți prezentatorii sunt îmbrăcați în negru.

ADVERTISING

Tranziția de putere

Steagurile sunt coborâte în bernă, iar prințul Charles devine neoficial regele Marii Britanii imediat după moartea reginei.

A doua zi dimineață, steagurile vor fi ridicate din nou și la ora locală 11:00 Charles va deveni oficial rege. Camilla va fi regină consoartă. Charles va rosti primul discurs ca șef al statului.

După-amiaza, noul rege se va întâlni cu prim-ministrul și cabinetul acestuia, liderii Opoziției și arhiepiscopul de Canterbury.

În a treia zi de la decesul Elisabetei a II-a, Charles se va deplasa la Palatul Westminster, unde va primi o moțiune de condoleanțe, apoi va pleca spre Edinburgh. De aici, el va face apoi un turneu în Marea Britanie, trecând prin Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor și va participa la mai multe slujbe religioase ținute în memoria mamei sale.

Funeraliile

Operațiunea Unicornul detaliază ce se întâmplă având în vedere că decesul a survenit la Balmoral. Astfel, corpul neînsuflețit al reginei va fi dus la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, apoi la catedrala St. Giles din același oraș. După aceea, corpul reginei va fi transportat la Londra cu trenul regal.

La patru zile de la moartea Elisabetei a II-a, va avea loc o procesiune de la Palatul Buckingham până la sediul parlamentului britanic, unde trupul Elisabetei a II-a va fi depus patru zile, timp de 23 de ore pe zi, pentru ca publicul să-i aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc la nouă zile de la deces.

Peste 2.000 de invitați, printre care șefi de state și de guverne, vor participa la acest eveniment. Funeraliile vor fi transmise în direct în toată lumea.

Elisabeta a II-a va fi înmormântată la capela St. George de la Castelul Windsor, lângă soțul său, prințul Philip, și tatăl ei, regele George al VI-lea.

BBC va anula toate programele de divertisment timp de 12 zile după deces.

Totodată, titlul imnului național va fi schimbat în "God Save the King".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇