Mica istorie: ziua de 20 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 250: Moare Papa Fabian, umare a persecuției din timpul împăratului Decius.

Leon Fabian a fost ales papă în anul 236, urmând după Papa AnteriuEusebiu de Cezareea relatează împrejurările alegerii lui ca Papă, după ce, în timpul discuțiilor controversate legate de mai mulți candidați la scaunul papal, pe capul lui Fabian a aterizat brusc un porumbel. Cei adunați și-au amintit de o scenă din Evanghelie conform căreia, după Botezul în Iordan, asupra lui Christos a coborât Duhul Sfânt în chip de porumbel și l-au ales papă pe Fabian, în unanimitate și fără ezitare.

Dar soarta nu i-a fost favorabilă la nesfârșit papei. După 14 ani de pontificat, împăratul Decius, cu care se găsea în veșnic conflict, l-a arestat și închis pe Fabian. Pe neașteptate, însă, Fabian a murit în temniță. Clerul a continuat conflictul la nivel înalt și l-a declarat martir pe fostul papă, după ce l-a înmormântat cu toată cinstea în cripta papilor, din catacombele sfântului Calixt. În calendarul catolic, sfântul Fabian se serbează în fiecare an la 20 ianuarie, ziua decesului.

Anul 1265 - Primul Parlament din Istoria Angliei s-a întrunit pentru prima oară în ședință inaugurală, la Palatul Westminster.

Anul 1368 - Prima mențiune documentară a orașului Slatina a fost găsită într-un act oficial, prin care voievodul Vladislav I Vlaicu, nepotul întemeietorului Basarab, acorda negustorilor brașoveni scutire de vamă la trecerea peste râul Olt.

Cu privire la acest document, merită atenție și faptul că este redactat în limba latină, o practică puțin obișnuită în cancelariile domnilor munteni.  

ADVERTISING

Anul 1390 - S-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești, și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei. Acest tratatat, ca și convenția anterioară încheiată de Ștefan ce Mare tot cu regele polon, demonstrează că pericolul cel mare de care se fereau domnitorii români era cel otoman.

Ambii domnitori au preferat alianțe cu țările catolice, în fața celor turcești. Asta nu numai din motive religioase, dar desigur simțind pericolul de peste Dunăre mai amenințător și mai periculos decât oricare altul. În plus, o suzeranitate otomană era greu de suportat, de vreme ce turcii nu se mulțumeau cu aur, ci le pretindeau în acele vremuri românilor să le transfere anual 500 de copii, băieți, ca să-i facă luptători pentru armatele lor, împotriva „ghiaurilor”, adică a creștinilor.

Anul 1527: Începe prima domnie a lui Petru Rareș în Moldova. Legenda susține despre Petru Rareș că era fiu nelegitim al lui Ștefan cel Mare, iar după moartea altor fii ai domnitorului, legitimi, „Răreșoaia”, mama nelegitimului „os domnesc” (a cărei existență se pare că nu este documentată de istorie) a acționat energic atât printre boierii din țară, cât și la Stanbul, ca să-și așeze fiul pe suceveanul scaun.

Cât este legendă în toată povestea asta și cât adevăr este în ea, asta numai Dumnezeu știe. Dar lupta a fost cu siguranță grea, căci Rareș a domnit în două rânduri, adică a reușit să urce și a doua oară în scaun, după ce l-au doborât adversarii o primă dată.

Anul 1567: Bătălia de la Rio de Janeiro: forțele portugheze aflate sub comanda lui Estácio de Sá alungă definitiv francezii din Rio de Janeiro, aducând Franței nu numai o lovitură economică prin eliminarea ei din acea zonă georafică, ci și un greu afront politic.

ADVERTISING

Anul 1649: Începe în Anglia procesul de înaltă trădare împotriva regelui Carol I, după înfrângerea sa în Războiul Civil englez. Procesul începe în fața Parlamentului la instigarea lui Oliver Cromwell, dușmanul neînfricat al regelui.

Procesul se încheie cu condamnarea și executarea regelui – prima decapitare regală din lume, mult înaintea celei din Franța – inventatoarea ghilotinei.

Anul 1887 - Senatul Statelor Unite permite Marinei să închirieze Pearl Harbor ca bază navală. Inchirierea a avut loc, dar nu a fost de bun augur, întrucât Marina Americană urma să fie greu lovită în secolul următor de cel mai mare dezastru din istoria sa, atacul japonez venit prin surprindere.

Anul 1905  - Tragedie de proproții la Sankt Petersburg. Așa numitul Pod Egiptean de peste râul Fontanka s-a prăbușit în timp ce era traversat de către un escadron de cavalerie. Toți cei 60 de soldați au fost salvați, însă s-au înecat câțiva cai. Pierderea grea a fost însă podul însuși, care incorpora sculpturi și  prețioase detalii de arhitectură, definitiv pierdute.

Anul 1921 Se scufundă în Canalul Mânecii submarinul britanic K-Class H5 K5. Evenimentul ridică serioase probleme de siguranță în transportul subacvatic, care părea a fi compromis. Faptul n-a descurajat însă evoluția submarinelor, pentru a fi folosite într-un eventual nou război.

Anul 1928: Are loc premiera filmului "Năpasta", după I.L. Caragiale, unul din primele filme românești. Succesul a fost îndoielnic, spre deosebire de alte filme ulterioare bazate tot pe Caragiale - „O Noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută” - care au cunoscut meritata glorie.

ADVERTISING

Anul 1941 -  Atentat la București: este ucis în plină stradă un ofițer german, poate cu un glonț legionar pentru a-l întărâta pe Hitler contra lui Antonescu, sau poate invers. Incidentul a declanșat  o rebeliune armată. Legionarii își instalaseră un stat major de unde trăgeau cu tunul în Guvern, Guvernul trăgea cu tunul în legionari.

Aceștia din urmă au ieșit înfrânți, întrucât „generalul” – mai abil! – îl vizitase pe Hitler cu câteva zile înainte, ca să se asigure că nu va interveni în favoarea legionarilor. Și n-a intervenit. Iar Antonescu s-a dovedit de două ori abil, întrucât, după numai o lună, a organizat un referendum, de tipul „da sau nu”, ca să afle dacă are susținere.

A rezultat o susținere de peste 99%, deși multă lume sesiza că „da” înseamnă război.

Anul 1947 SUA semnează Tratatul de Pace cu România. Pace, după un război unde niciun soldat n-a tras niciun glonț, mitralierele n-au mitraliat, tunurile n-au tras niciun obuz și doar avioanele au bombardat orașele românești în 1944, grăbind sfârșitul războiului.

Ca să facă pe placul Germaniei și al Italiei, România a declarat formal război Statelor Unite la 12 decembrie, dar acestea n-au răspuns nici militar, nici diplomatic. Pur și simplu, România declarase război cuiva care a tratat-o cu indiferență.

Abia după șase luni, la presiunea lui Stalin, președintele Franklin D. Roosevelt a înaintat Congresului declarația de război a SUA contra României. Pe 3 iunie ea era adoptată în unanimitate de Camera Reprezentanților, iar pe 4 iunie Senatul aproba documentul, tot în unanimitate.

Acest război ciudat s-a încheiat însă cu o pace tot ciudată, semnată la 20 ianuarie 1947, la aproape doi ani după ce Cel de Al Doilea Război Mondial se încheiase atât de facto, cât și de jure.

Anul 1964 - Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUAMeet the Beatles. Ei au marcat o nouă eră în evoluția muzicii moderne nonconformiste.

Anul 1992 - Zborul Air Inter 148  (un Airbus A320-111), se prăbușește într-un munte, în apropiere de Strasbourg, Franța, ucigând 87 din cele 96 de persoane aflate la bord. Celelalte nouă persoane au fost grav rănite, dar au scăpat cu viață.

Anul 1996: Au loc primele alegeri generale libere organizate vreodată în teritoriile palestiniene autonome, CisiordaniaFâșia Gaza și Ierusalimul de EstYasser Arafat, principalul lider palestiinian la acea dată, a fost ales în funcția de președinte al Autorității Naționale Palestiniene.

Calitățile sale de bun mediator, dar și de bun susținător al intereselor palestiniene determinau atunci mulți analiști să aprecieze că tensiunile interetnice din zonă sunt în scădere și să prevadă o bună coabitare în zonă între israelieni și palestenieri, în viitor.

Anul 2004 - Președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I, Marele Premiu al Institutului Cultural Român.

Este același Ion Iliescu, care, cu un deceniu în urmă, nu-i permitea Regelui Mihai I accesul în țară, socotindu-l „un pericol” pentru România și obligându-l să se întoarcă din drum, după ce sosise la Otopeni.

Anul 2014: Are loc accidentul aviatic din Munții Apuseni, în care sunt 2 morți și 5 răniți. Printre cei decedați se afla și Adrian Iovan, unul in cei mai apreciați și experimentați piloți din țară. Cauzele accidentului sunt controversate și astăzi.

Anul 2016NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au anunțat că anul 2015 a fost cel mai cald an din istorie de la începutul înregistrărilor meteorologice în 1890.

Au trecut de atunci nouă ani. În fiecare din aceștia, autorități și specialiști acreditați informează, de fiecare dată, că respectivul an este cel mai cald an din istorie. Până când?

Anul 1906: S-a născut Aristotel Onassis, om de afaceri și armator grec (decedat în 1975), personalitate de mare notorietate europeană.

Notorietatea lui Onassis pornește atât de la afacerile sale de succes sau averea acumulată, cât și de la viața privată. Căsătorit inițial cu Athina Livanos, fiica unui magnat al transporturilor, a ajuns fapt public relația lui Onassis cu „vocea de aur a secolului” – soprana Maria Calas.

Deși relația lor nu era un secret, Onassis s-a căsătorit brusc cu Jaqueline Kennedy, văduva fostului peședinte al SUA, asasinat la Dallas.

Onasis s-a stins din viață în 1975, în urma unei pneumonii, lăsând prin testament o avere fabuloasă, din care 45% a revenit unei fundații de ocrotiri sociale, 10.000.000 dolari fostei soții Jaqueline, iar restul fiicei Cristina.

Anul 1907: Moare chimistul rus Dmitri Mendeleev, cel care a descoperit legea periodicității și a conceput clasificarea periodică a elementelor chimice. Tabelul elementelor, conceput de Mendeleev, este piatra de temelie a oricui care studiază chimia.

Anul 1920: Se naște Federico Fellini, reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, inclusiv premiul Oscar, pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific. Fellini a influențat fundamental viziunea asupra cinematografiei în secolul trecut.

Cinefilii își amintesc încă și astăzi de filmele sale, care au făcut epocă fiecare în parte. Mi-aș aminti: La dolce vita, La strada, Nopțile Cabiriei (Le Notti di Cabiria), Roma, Clovnii și multe altele.

Anul 1984:  moare Johnny Weissmuller, celebru actor de film american, creatorul personajului „Tarzan”. Dar Weissmuller nu este un american get-beget, așa cum ne vine să credem la prima vedere.  

„Tarzan” s-a născut în arealul românesc, mai exact  în cartierul timișorean Freidorf, de unde a plecat cu părinții, la vârsta de un an, mai întâi în Germania, iar mai târziu în SUA, la Chicago.

Acolo a urmat școala și acolo s-a antrenat, devenind înotător, jucător de polo pe apă și campion olimpic american. A deținut mai multe trofee în prima tinerețe.  

Viitorul Tarzan a stabilit recorduri mondiale care i-au adus cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice. A câștigat proba de 100 m liber și proba de ștafetă 4 × 200 m la Jocurile Olimpice de vară din 1924 de la Paris și Jocurile Olimpice de vară din 1928 de la Amsterdam . Weissmuller a mai câștigat aur la proba de 400 m liber, precum și o medalie de bronz la competiția de polo pe apă de la Paris.

După ce a apărut într-un film mut și mai puțin important, adevăratele sale succese se afirmă la începutul anilor ’30. Atunci turnează „Tarzan, omul maimuță”. A turnat de atunci 16 filme, toate de succes. Strigătul lui de forma „Aauuae!” este inimitabil.

Anul 2014 – A decedat Claudio Abbado, unul din marii muzicieni italieni ai secolului trecut (născut în 1933). A colaborat cu opera La Scala din Milano, cu filarmonicile din Berlin sau Dresda, iar în anii 1988 și 1991 l-am putut urmări în direct, dirijând celebrul Concert de Anul Nou al Filarmonicei din Viena.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇