Mica istorie: ziua de 16 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 27 î.Hr. Senatul roman îi acordă lui Caius Julius Caesar Octavianus titlul de Augustus, marcând începutul Imperiului Roman, În epoca sa de glorie, Imperiul Roman a ocupat toate țările riverane Mării Mediterane și situate pe trei continente: Europa, Africa și Asia.

Imperiul a funcționat în această formulă până în anul 395, când va fi împărțit între fiii lui Teodosiu I, Honorius și Arcadius. Regiunile occidentale vor constitui Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, iar cele orientale – Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol.

Anul 1605 – Apare la Madrid, Spania, prima ediție a romanului „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes. Lucrarea este cunoscută mai mult sub titlul simplificat „Don Quijote” și constituie primul roman în literatura europeană. A exercitat o remarcabilă  influență  asupra literaturii întregului continent european.

ADVERTISING

În anul 2002, la Bilioteca Bokklubben din Norvegia, una din bibliotecile de mare prestigiu ale lumii, cercetătorii au efectuat un sondaj printre cei mai notorii 100 de autori de opere literare din 54 țări de pe toate continentele. Sondajul cerea o apreciere asupra lucrărilor literare. Cu o mare majoritate, autorii au stabilit prin vot că, din punctul lor de vedere, „cea mai bună operă literară scrisă vreodată este Don Quijote”.

Anul 1707 - Parlamentul scoțian ratifică Actul de Unire, deschizând calea pentru crearea Marii Britanii.

Anul 1909: Exploratorul anglo-irlandez Ernest Shackleton descoperă Polul Sud magnetic. Descoperirile sale au făcut ca, în anul 2002, Shackleton să fie votat pe locul 11 într-un sondaj BBC al celor mai de seamă 100 de britanici.

Anul 1919 - Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA, prin care se interzice fabricarea, comercializarea și consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiției"), rămas în vigoare până la 5 decembrie 1933.

ADVERTISING

Anul 1945 – Se semnează Convenția Economică, prin care se stabileau reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice, în valoare de 300 de milioane de dolari. Pe această bază, autoritățile sovietice au preluat fabrici întregi, cu de la sine putere și fără vreo evaluare, transportându-le imediat în țara lor.

Specialiștii au apreciat ulterior că sovieticii au preluat bunuri, al căror total ajunsese să depășească mult suma datorată, dar „preluau” în continuare.

Un exemplu în fața cărora românii scrâșneau din dinți, dar nu puteau crâcni, era cel al unor sectoare din fabrica Malaxa în schimbul cărora sovieticii au livrat, la „schimb”, o fabrică de patefoane, nouă, dar perimată moral.

Anul 1945Adolf Hitler se mută în buncărul său, așa-numitul Führerbunker, considerat „inexpugnabil”. A locuit și a lucrat acolo, până în ultima zi a sa, când s-a sinucis.

ADVERTISING

Anul 1957 – Moare, la vârsta de 90 ani, marele Arturo Toscanini, dirijor italian, unul din cei mai de seamă dirijori ai secolului XX. (născut în 1867)

Anul 1969 - Studentul ceh Jan Palach, de 20 de ani, și-a dat foc, în fața Muzeului Național din Praga (loc simbolic, precum Piața Victoriei la noi), pentru a protesta la adresa invaziei armatei sovietice cu un an înainte.

Invazia a avut ca scop să stopeze mișcarea „Primăvara de la Praga”, prin care chiar șeful partitului comunist cehoslovac de atunci, Alexander Dubček, încerca să se opună presiunilor politicii sovietice.

Au participat la invazie toate țările pro-sovietice europene, cu excepția României, întrucât Ceaușescu s-a opus. Dar nu i-a mers. Chiar a doua zi s-a dezis de la propriul său discurs, declarându-se angajat cu celelalte ”țări frățești!” – după ce a avut o întrevedere în biroul său cu ambasadorul sovietic, Alexandr Basov.

Anul 1979 – Sfârșitul monarhiei în Iran. În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, împreună cu soția sa, deschizând drumul spre instalarea unei republici fundamentaliste.

Anul 2001- Este asasinat președintele Republicii Congo, Laurent-Désiré Kabila. S-a constatat că atentator era chiar unul dintre propriii săi bodyguarzi.

Anul 2003Naveta spațială Columbia decolează pentru misiunea STS-107, ultima sa misiune. Columbia însă nu și-a dus misiunea până la capăt,  dezintegrându-se după 16 zile, imediat după reintrarea în atmosfera terestră.

Anul 2005: Românca Adriana Iliescu (67 de ani) a fost declarată ca fiind cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil. Va deține recordul timp de aproape 2 ani, când a fost depășită de indianca Daljinder Kaur, care a născut un băiat la vârsta de 72 ani. (cu 7 ani mai tânără decât soțul ei, care avea 79 ani).

Cuplul era căsătorit de 46 ani, dar Daljinder Kaur nu a putut rămâne însărcinată. În 2004, a acceptat să primească ovulele unei donatoare anonime la Centrul Naţional de Fertilitate din țara sa.

În fața presei, a declarat imediat după nașterea bebelușului: „Am avut încredere că Cerul mă va ajuta să am propriul meu copil, iar Waheguru  a răspuns la rugăciunea mea“.

Waheguru, în limbajul local, înseamnă Dumnezeu.

Anul 2023 – Moare la 96 ani Gina Lollobrigida, vedeta fără egal a filmelor italiene din secolul trecut. A fost una dintre cele mai cunoscute actrițe europene din anii 1950 și 1960, perioadă în care a fost și un sex-simbol internațional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇