Mica istorie: ziua de 11 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1055 –  Este încoronată Teodora, împărăteasa Imperiului Bizantin, una din personalitățile cele mai influente în politica imperiului și chiar a lumii, în primul secol al mileniului nostru.

Legenda, în mare parte confirmată de istorici, consemnează că Teodora era fiica unui paznic al animalelor de la circ și, devenind orfană, a învățat singură profesia de dansatoare, practicând-o cu succes. Memorialiștii susțin însă că dansatoarea era atrasă în același timp și de o altă profesie, mult mai bănoasă și mai influentă în societate, aceea de prostituată.

Șansa a făcut ca, locuind în apropierea palatului imperial, să-l întâlnească pe Iustinian, nepotul împăratului Iustin și moștenitorul tronului bizantin. În scurt timp, dansatoarea va ajunge nu numai amanta moștenitorului, dar și viitoarea soție și împărăteasă-consoartă, după decesul împăratului Iustin.

Teodora a dovedit din start că-și surclasează soțul: negociatoare de excepție (singură și numai prin tratative, a reușit să înăbușe o răscoală majoră), inteligentă, abilă, prevăzătoare, cultivată. În plus, își copleșește rudele și prietenii cu onoruri și ranguri pentru a-și asigura devotamentul lor, dar și pentru ca, prin ei, să-și ascundă propriile origini, cât se poate de modeste și umile.

ADVERTISING

În mod ciudat, fosta prostituată din tinerețe devine la maturitate o protectoare a moravurilor, întărind printre altele instituția căsătoriei, îngreunând calea spre divorț și condamnând aspru adulterul, atât cel săvârșit de bărbați, cât și de femei.

Anul 1569 – Este atestată documentar prima loterie din epoca modernă, consemnată de istorie. Regina Angliei, Elisabeta I, a autorizat organizarea acestei prime loterii, prin vânzarea a 400.000 de bilete, care prin tragere la sorți le aduceau deținătorilor premii, constând în porțelanuri, tapiserii și bani.

Se pare că a fost o reușită, întrucât în anii următori regele James a repetat ideea, obținând fonduri pentru efectuarea de construcții în coloniile britanice.

Mai târziu, în 1753, Casanova i-a cerut lui Ludovic al XV-lea să fondeze Loteria Regală, care avea să devină faimoasa Loterie Națională, existentă încă și astăzi în Franța. În România, se pare că actul de naștere al loteriei a fost o lege promulgată de regele Carol I în 1906, dar și una din 1931, prin care se aprobă înființarea și organizarea Loteriei de Stat, sub regele Carol al II-lea.

ADVERTISING

Este interesantă prevederea privind destinația beneficiilor  acestei loterii:

  • 5% pentru opere de ocrotirea copiilor;
  • 5% Societăţii Crucea Roşie;
  • 10% Eforiei Spitalelor Civile din Bucureşti;
  • 20% Epitropiei Sf. Spiridon din Iaşi;
  • 60% se alocau exclusiv pentru profilaxia şi combaterea tuberculozei, sifilisului şi paludismului.

Deci toate beneficiile Loteriei de Stat din vremea carlistă aveau destinații strict sociale și filantropice.

Anul 1600 - Împăratul Rudolf al II–lea primește solia lui Mihai Viteazul, condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoașterea domnului român ca principe al Transilvaniei.

Solia a fost un succes, căci, urmare tratativelor duse de aceasta, însuși voievodul semna împreună cu împăratul, la 1 februarie, un tratat de închinare și credință. Prin tratat, Mihai Viteazul îl recunoștea pe Rudolf al II-lea drept suzeran, iar acesta recunoștea domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul.

Anul 1908 – Zona din jurul Marelui Canion din SUA este declarată monument național de către președintele american Theodore Roosevelt. Este vorba de un canal de eroziune fluvială lung de 446 km și foarte adânc, uneori atingând circa 1.600 de metri  adâncime, tăiat în platoul Colorado și prezentând straturi de roci din perioadele Precambrian și Paleozoic

ADVERTISING

Astăzi, Marele Canion este considerat ca fiind una din marile curiozități ale lumii și constituie o atracție turistică de prim rang. Bineînțeles, americanii au asigurat căi de acces la Canion, pe măsură: patru autostrăzi (64,180, 67, 89A), un mic aeroport (Tusayan) și trenuri până la Williams, Flagstaff sau chiar până gara Grand Canyon. 

Anul 1923 - Franța și Belgia ocupă zona Ruhr, ca urmare a refuzului Germaniei de a plăti despăgubirile de război, datorate după prima mare conflagrație mondială. În replică, Germania va începe fabricarea de armament, pregătind Europa pentru un nou război mondial: al Doilea.

Anul 1935Amelia Earhart devine prima persoană care zboară singură din Hawaii în California. Amelia era deja o personalitate cunoscută în lumea aviației. După ce și-a luat brevetul de pilot, ea și-a cumpărat, în 1921, propriul avion, cu care a stabilit recordul de înălțime la zbor pentru femei, ajungând la altitudinea de 4.267 de metri.

După mai multe zboruri peste Pacific, între Honolulu (Hawaii) și Oakland (California), sau altele de la Mexico City la Newark (New Jersey), Amelia Earhart și-a propus să înconjure Pământul deasupra Ecuatorului.

Trei sferturi din zborul programat le-a parcurs cu bine. Dar, după ce, la data de 2 iulie 1937, a decolat cu succes din Noua Guinee, zburând spre insula Howland din Pacific, a dispărut brusc. Nu a mai ajuns niciodată la destinație. După multe căutări fără succes, a fost declarată oficial moartă, la 5 ianuarie 1939.

Anul 1952 – A fost creată la Organizația Națiunilor Unite "Comisia ONU pentru Dezarmare", cu scopul de a nu permite proliferarea producției de armament și, pe cale de consecință, descurajarea oricărei inițiative capabile de a provoca noi războaie pe planetă.

Astăzi se observă, mai mult decât oricând, că respectiva comisie nu reușește să-și atingă scopul și că este sfidată chiar de unii dintre semnatarii cartei ONU.

Anul 1962 -  În compartimentul de torpile al submarinului sovietic B-37 izbucnește un incendiu distrugător, în timp ce nava era ancorată în portul Polyarny din regiunea Murmansk, situată în nordul extrem al Europei sovietice.

Incendiul s-a propagat rapid și în vecinătate, la submarinul, tot sovietic, S-350, care a fost de asemenea grav avariat. În total, pe cele două submarine afectate, au murit 122 de persoane: 59 membri ai echipajului B-37, 19 membri ai echipajului S-350 și alte 44, aflate în apropiere. 

Anul 1962 - Erupția catastrofală a vulcanului Huascaran, în Peru, a provocat peste 4.000 de morți. Opt ani mai târziu urma să se înregistreze, tot în Peru, una dintre cele mai impresionante catastrofe seismice din lume: cutremurul din Ancach, din 31 mai 1970, soldat cu peste 67.000 de decedați și 800.000 d epersoane rămase fără adăpost

Anul 1998 - Peste 100 de persoane sunt ucise în masacrul de la Sidi-Hammad din Algeria.

Masacrul a avut loc în noaptea de 11 ianuarie 1998 (ultima zi a Ramadanului), în orașul Sidi-Hammad, la 30 km sud de Alger. Un grup de 50 de bărbați înarmați au atacat copii și adulți, au bombardat o sală de cinematograf și o moschee din apropiere, ucigându pe oricine încerca să fugă.

Potrivit cifrelor oficiale, 103 persoane au murit, iar alte 70 au fost rănite, inclusiv cinci dintre atacatori. Au fost răpite 30 de fete. Masacrul a fost pus pe seama Grupului Islamic Armat din Algeria (GIA). Motivul concret al masacrului nu a fost elucidat niciodată.

Anul 2014 – Moare Ariel Sharon - general și politician israelian, al 11-lea prim-ministru al Israelului. Sharon rămâne o personalitate puternic polarizantă în istoria Orientului Mijlociu. Aproape toți israelienii îl venerează ca pe un erou de război și mare om de stat, unul care, prin politica sa, a contribuit substanțial la consolidarea statului Israel și la întărirea prestigiului acestuia în lume. Pe de altă parte, palestinienii și Human Rights Watch merg până la a-l numi „criminal de război” și regretă că nu a fost tras la răspundere pentru acțiunile sale militare și politice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇