Mica istorie: ziua de 4 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1776 – Este pus în circulație, la Coalbruckdale în Marea Britanie, primul pod de fontă din lume. Poate prezintă interes faptul că cel de al doilea pod din fontă a fost construit în orașul Sibiu, în anul 1859 și mai este funcțional încă și astăzi, o adevărată bijuterie urbană, care leagă două vechi cartiere ale orașului.

Anul 1809  – S-a născut Louis Braille, pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille, conceput pentru nevăzători. Sistemul permite scrierea de mână – de la dreapta la stânga – cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta, prin palpare cu partea superioară a degetelor.

Alfabetul Braille este singurul sistem capabil să permită citirea unor texte de către nevăzători.

Anul 1835 - În ziarul britanic „Bells Life“ apare prima rubrică de șah din lume, publicată în presă. Astăzi, în cele 195 de state recunoscute de pe glob, apar peste trei sute de reviste și rubrici de șah stabile, pe care le urmăresc milioane de cititori, de pe toate cele cinci continente.

Anul 1918 - Exploratorul german Reinhard Maack descoperă în cel mai înalt munte din Namibia, masivul Brandberg, pictura rupestră denumită „Die Weiße Dame”, executată cu cel puțin două mii de ani în urmă.

ADVERTISING

Stâncile muntelui namibian găzduiesc un mare număr de lucrări rupestre, executate de predecesorii străvechi ai omenirii.  Se găsesc acolo poate peste o mie de asemenea lucrări, scrijelite sau dăltuite direct în piatră, vopsite cu culori care au rezistat la vitregiile timpului și ai căror autori sunt fără îndoială predecesori de demult ai boșimanilor de astăzi, locuitorii din zonă.

Toate sunt împrăștiate pe stânci, în grote și peșteri sau alte asemenea adăposturi naturale.

Deși zona este foarte greu accesibilă, „Die Weiße Dame” („Femeia Albă”), descoperită de Reinhard Maack, atrage atenția atât prin neașteptata realizare artistică, dar și prin tehnica de lucru folosită, culoarea albă a vopselei menținându-se încă și astăzi aproape nedeteriorată.

Anul 1926 – Parlamentul de la București votează îndepărtarea de la succesiune a celui care era moșteniorul tronului, primul născut al reginei Maria – principele Carol - și recunoașterea ca succesor a prințului Mihai, fiul acestuia, în vârstă atunci de numai 5 ani.

Carol a fost exclus din toate drepturile de membru al Casei Regale și expediat la Paris, unde urma să locuiască sub un nou nume: Carol Caraiman.

ADVERTISING

Între timp, regele fiind minor, funcția dinastică a fost preluată de o regență, reprezentată prin:

  • Patriarhul Miron Cristea
  • Președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan
  • Prințul Nicolae, fratele mai mic al principelui Carol, cel proscris.

Regența însă nu a funcționat la înălțimea înaltei sale misiuni, nici în forma inițială, nici în cea ulterioară, remaniată.

Pe acest fond, nu i-a fost greu prințului proscris să trateze de la Paris cu prim-ministrul din țară (Iuliu Maniu) ideea unei restaurații. Și astfel, la câțiva ani după ce copilul Mihai fusese așezat pe tron, tatăl a sosit incognito la București via Cluj,  și-a detronat fiul printr-o lovitură de palat (10 iunie 1930) și a preluat brutal domnia, întitulându-se Carol al II-lea.

A domnit zece ani, după care evenimente tragice trăite de țară au determinat abdicarea, revenirea regelui Mihai la tron și aducerea la putere a generalului Ion Antonescu, ridicat ulterior la gradul de mareșal.

Anul 1948 – În Italia, intră în vigoare o nouă Constituție, prin care țara devine republică. Primul președinte al Republicii Italia a fost Enrico de Nicola, de profesie avocat,  jurnalist, dar și politician, membru al Partito Liberale Italiano. După terminarea mandatului, în 1951, a devenit senator pe viață, fiind ales și președinte al Senatului de la Roma.

ADVERTISING

Anul 1958 - Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului, lansat de Uniunea Sovietică în 1957, se prăbușește de pe orbită pe Pământ.

Inițial, sovieticii pregăteau lansarea unor rachete capabile să poarte arme nucleare, dar pe parcurs serviciile de informații îl înștiințaseră pe liderul Hrusciov că americanii pregătesc programe științifice, nu militare. URSS fiind mult în urmă la acest capitol, sovieticii au trecut și ei pe programe civile, incluzând lansarea de sateliți artificiali.

Primele cinci lansări au fost eșecuri și abia a șasea, Sputnik 1, s-a înscris pe orbită, a evoluat normal și, în cele de pe urmă, s-a prăbușit, întrucât programul nu prevedea și întoarcerea lină pe Pământ.

A șaptea lansare a fost senzațională, impresionând atât populația Terrei, cât și specialiștii: în capsula noului satelit Sputnik 2 a fost instalat un locatar: cățelușa Laika  (în românește „Lătrătoarea”). Din păcate, grăbiți să etaleze rezultate, specialiștii sovietici n-au pregătit nici acum un program de întoarcere pe Pământ, așa că viața primei călătoare în spațiu a fost sacrificată  de cercetători.

Anul 1962:  Grupul Beatles face primele înregistrări de testare la casa de discuri Decca și este respins cu motivația că grupurile de chitară nu mai sunt la modă și că nu au nicio perspectivă în viitor.

Anul 1971 – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii  îi decernează titlul Dame Commander of the British Empire scriitoarei Agatha Christie, celebra autoare de romane polițiste.

Merită reamintit că Agatha Christie este autoarea a 66 de romane și 14 nuvele, toate „polițiste”. Nimic nu ilustrează mai bine succesul acestei scriitoare decât  faptul că Guinness World Records, Cartea Recordurilor, o listează drept cea mai bine vândută scriitoare de ficțiune din toate timpurile. Romanele ei s-au vândut în peste două miliarde de exemplare. În medie statistică, peste un sfert din populația planetei a cumpărat cel puțin un roman al scriitoarei.

De asemenea, conform UNESCO's Index Translationum, cel mai tradus autor din lume (cu excepția cărților sacre ale diferitelor religii) este Agatha Christie. Merită rememorate câteva titluri de referință: Crima din Orient Express, Ceasurile, Pisica printre porumbei, Ceasul rău pe strada Hickory, Martorul mut, Moarte pe Nil și multe altele.

Anul 1985 – În statele membre ale CE, au fost emise primele pașapoarte europene, care au înlocuit pașapoartele naționale, dând un semnal în plus liberii circulații a cetățenilor ce aparțin statelor UE.

Anul 1999 – Greva minierilor din Valea Jiului. Aproape 15.000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei încep o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Guvernul refuză să negocieze, iar minerii cedează, aceasta fiind ultima încercare a minerilor de a organiza o mineriadă în Capitală.

Anul 2004Vehiculul spațian american Spirit, denumit oficial Mars Exploration Rover, coboară cu succes lin pe planeta Marte. Spirit s-a deplasat pe o distanță de 10 km pe suprafața lui Marte, reușind să studieze extensiv rocile marțiene și geografia zonei. Rezultatele științifice ale primei etape din misiune au fost publicate într-un număr special al revistei Science.

Spirit a continuat să transmită interesante informații științifice timp de peste 6 ani (mult peste durata programată inițial), până în ziua de 22 martie  2010, când a amuțit brusc.

„Fratele” său geamăn, vehiculul spațial Opportunity, lansat la trei săptămâni după Spirit, a amartizat şi el cu succes, transmițând semnale până la 12 februarie 2019, când aparatul a fost declarat nefuncțional, iar misiunea încheiată.

Anul 2010 - Este inaugurată oficial la Dubai cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălțime de 828 m. Are 163 de etaje şi 57 de ascensoare, din care unele circulă cu maximă de 64 km/oră (cea mai mare viteză din lume pentru un lift), și are 8 scări rulante. O platformă mobilă atât pe orizontală, cât și pe verticală asigură spălarea din exterior a ferestrelor. Specialiștii au calculat că, fără această instalație, ar fi trebuit pentru spălarea ferestrelor o echipă de 36 de muncitori, pe o durată de 4 luni. 

Este interesant că, de pe urma activităților in  cea mai înaltă clădire a lumii, statul nu încasează niciun impozit. Scopul clădirii nu este crearea de profituri impozabile. Scopul este atragerea oamenilor de afaceri și a turiștilor. Beneficiile impozabile vin de la mall-urile, hotelurile și condominiile înconjurătoare din centrul orașului Dubai, care s-au dezvoltat și se dezvoltă continuu în jurul Burj Khalifa generând atât beneficii fabuloase în folosul miilor de investitori, cât și impozite pe măsură, în folosul statului.

Autorul acestor rânduri își permite să facă aici o observație proprie: și Bucureștii au o raritate gata construită, citată adesea ca a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Cu bunăvoință și înțelepciune, i s-ar fi putut crea funcții capabile să atragă interesul turiștilor sau chiar al oamenilor de afaceri, determinând dezvoltarea fără precedent a zonei. 

Ce bine ne-ar prinde în aceste zile, ca statul, care nu știe astăzi să scoată bani decât numai din impozite aproape imposibile, să fi încasat impozite fabuloase de pe urma mall-urilor, hotelurilor și condominiilor care s-ar fi putut înălța de către investitori în jurul a ceea ce s-a numit inițial Casa Poporului și a devenit între timp Casa Parlamentarilor!

Este părerea autorului acestor rânduri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇