Anul 106 î.Hr. – Se naște Marcus Tulius Cicero – mai scurt, numai Cicero – marele orator al antichității romane (decedat anul 43 î.Hr.), autorul faimoaselor Catilinare (discursuri împotriva lui Catilinia). Merită menționate câteva aforisme care îi aparțin:
- Trebuie să fii foarte înțelept, ca să știi cum să faci pe prostul la momentul potrivit.
- Rezultatele sunt rodul efortului, nu doar al intențiilor.
- Caracterul face mult chiar și fără inteligență. Inteligența fără caracter nu face doi bani.
- Dacă nu te rușinezi s-o gândești, de ce te-ai rușina s-o spui?
Anul 1833 – Marea Britanie preia oficial controlul asupra insulelor Falkland (Malvine), un arhipelag situat în Atlanticul de Sud, la 483 km est de continentul sudamerican. Arhipelagul a fost descoperit în 1690 de către britanicul John Strong și cuprinde două insule principale (4.500 locuitori) și cca 700 insule mai mici, în mare parte nelocuite.
Pretenții asupra insulelor își exprimase însă Argentina, încă din anul 1810, când și-a declarat independența și, cu acest prilej, a revendicat arhipelagul, pe considerente geografice și demografice. Marea Britanie nu a reacționat, iar după un secol și jumătate, în anul 1982, Argentina a invadat brusc principala insulă, contrar normelor ONU și uzanțelor secolului XX.
La așa ceva, Marea Britanie a ripostat militar și, după două luni de beligeranță, Argentina și-a retras trupele din arhipelag, în numele păcii, dar fără să renunțe formal la pretenții. Ecoul internațional la cele petrecute a avut însă ca reacție neașteptată sporirea interesului turistic pentru zonă, ducând brusc la un boom economic, culminat cu faptul că insulele și-au atins astăzi o independență economică râvnită de mulți alții.
Dar, formal, conflictul a rămas deschis.
Anul 1825 – Conducătorul italian Benito Mussolini a scos în afara legii partidele de opoziție, Partidul Fascist devenind unicul partid activ în Italia. Mussolini a fost principalul aliat al lui Hitler în cel de Al Doilea Război Mondial.
Anul 1853 – Din inițiativa mitropolitului Andrei Șaguna, apare la Sibiu ziarul Telegraful Român, singura publicație veche de limba română, cu apariție neîntreruptă până în prezent. Inițial, ziarul a folosit în tiparnițe caractere chirilice, dar, după șase ani, a adoptat grafia latină.
De-a lungul timpului, ziarul sibian s-a bucurat de colaborarea unor personalități de prim rang ale culturii românești de pe întregul areal locuit de români: Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă, Ioan Slavici, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc și mulți alții.
Anul 1899 – A fost folosit pentru prima dată într-un text tipărit cuvântul „automobil”, devenit atât de comun, dar și de îndrăgit, până în ziua de azi. Publicația unde termenul „automobil” apărea pentru prima dată se numește New York Times și de bună seamă autorul anonim al textului nu bănuia răspândirea pe care o va da posteritatea cuvântului născocit de el.
Anul 1948 – În ziua de 3 ianuarie a acelui an, a părăsit România, plecând în exil forțat, regele Mihai, împreună cu cei apropiați din familie și din Casa Regală. Îmbarcat la Sinaia, regele și însoțitorii săi au călătorit două nopți și o zi, fără să cunoască destinația călătoriei lor, cu ușile de acces în vagoane sigilate și cu ferestrele oblonate.
Abia spre dimineața celei de a doua nopți, când trenul s-a oprit după trecerea peste un pod, s-au auzit glasuri omenești din exterior. Cineva a spart sigiliile de la vagoane, iar în compartimentul regal a intrat un ofițer britanic, a salutat militărește și a rostit în limba engleză ”Majestate, sunteți liberi”. Trenul ajunsese în Austria (v. Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Regele Mihai).
După un exil de peste patru decenii, Regele Mihai va revedea România în anul 1992, de Paște. A fost un moment de șoc pentru autoritățile postcomuniste de atunci, care au asistat neputincioase la momentele când regele era întâmpinat de populație cu vădită simpatie.
Presa aprecia la un milion numărul bucureștenilor veniți pentru a-l vedea pe rege apărâd la balconul hotelului unde era cazat și unde apărea lăngă cei mai apropiați din familie: regina Ana, principesa Margareta și principele Nicolae - cel atât de controversat mai târziu.
Cetățenia română însă, retrasă de comuniști, i se va restitui de către noile autorități de la București, mult mai târziu și după numeroase ezitări, în anul 2007.
Regele Mihai a decedat în anul 2017, la vârsta de 96 ani, fiind înmormântat în necropola regală de la Curtea de Argeș, prima capitală a Țării Românești.
Anul 1959 – Alaska devine al 49-lea stat al SUA, după ce, în anul 1867 acest ținut fusese cumpărat de la Imperiul Rus la prețul de 7,2 milioane de dolari, Alaska fiind pe atunci cea mai săracă gubernie din întregul imperiu Rus, de care acesta căuta să scape.
Anul 2004 – Un Boeing 737 al companiei egiptene Flash Airlines se prăbușește in Marea Rosșe la cateva minute dupa decolarea de pe Aeroportul din Sharm el-Sheikh: 148 morti, dintre care 134 erau turisti francezi.
Abia după 18 ani, în 2022, un fost conducător al companiei egiptene Flash Airlines a fost pus sub acuzare cu titlul ”omor din culpă”, de către un judecător parizian. Este singurul suspect identificat în acest caz, rămas încă neelucidat.
Anul 2019 - China a efectuat cu succes prima aselenizare pe fața nevăzută a Lunii. Sonda spațială Chang'e 4 care a fost lansată la 8 decembrie 2018 a atins suprafața satelitului nostru natural la 3 ianuarie 2019, ora 02:26 GMT.
Anul 2023 – Moare actorul Mitică Popescu, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți români de teatru, prezent vreme de multe decenii la rând în producții de film, radio, teatru, televiziune și voce (n. 1936)