Mica istorie: ziua de 2 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1492– Fortăreața Granada, aflată sub ocupația maurilor, capitulează în fața regelui Spaniei Ferdinand al II-lea, după un asediu care a durat 11 ani. Evenimentul marchează încheierea ocupației arabe în peninsula Iberică, ocupație desfășurată pe o durată de peste șapte secole (711-1492). Este totodată sfârșitul Reconquistei – revolta spaniolilor împotriva contropitorilor țării lor.

Anul 1529 – A fost asasinat la Râmnicu Vâlcea domnul Țării Românești Radu de la Afumați, împreună cu fiul său, Vlad. Autorii au fost identificați: boierii pro-otomani Neagoe și Drăgan, susținuți de Înalta Poartă, cu care Radu avusese conflicte, atât diplomatice, cât și militare.

Urmare asasinatului, a fost instalat domn Vladislav al III-lea, urmat de Moise Vodă, dar niciunul n-a rezistat mai mult decât câteva luni la tron. A urmat Vlad Înecatul – tot o domnie scurtă, curmată după ce vodă Vlad s-a înecat în lacul Snagov. Merită redată relatarea unui contemporan, citată de enciclopedia Wikipedia: „[...] s-a îmbătat odată, înecându-se împreună cu calul său într-o apă”.

ADVERTISING

Anul 1843 – Are loc la Dresda premiera operei „Olandezul Zburător”, de Richard Wagner, reprezentată sub bagheta compozitorului. Opera a fost reluată și la București, sub denumirea „Vasul fantomă”. Cineva a socotit că titlul adoptat de autor este ilar și a crezut că are dreptul moral să-l corecteze pe Richard Wagner.

Anul 1895 – Se naște unul dintre cei mai stăluciți diplomați ai secolului XX: contele suedez Folke Bernadotte. În timpul celui de Al Doilea Răzoi Mondial, Bernadotte s-a remarcat prin negocierile deosebit de complicate purtate cu inamicul hitlerist, pentru eliberarea a 31.000 de prizonieri de război din lagărele de concentrare germane, inclusiv 423 de evrei danezi, aflați în lagărul de exterminare de la Theresienstad.

La 14 aprilie 1945, cu trei săptămâni înainte de încheierea războiului, însuși Heinrich Himmler, unul din apropiații dictatorului, l-a contactat pe conte. Era atât de încrezător în capacitatea diplomatică a acestuia, încât spera să obțină, prin el, o pace separată, numai cu inamicii vestici, pe ultima sută de metri și fără știrea lui Hitler și, mai ales, a rușilor. Bernadotte i-a informat pe aliați, însă aceștia au respins oferta cu dispreț. Era mult prea târziu.

ADVERTISING

După război, contele Bernadotte a fost desemnat de către ONU ca mediator în conflictul arabo-israelian din 1947-48.  Se pare că medierea ar fi însemnat un mare succes, dacă mediatorul Bernadotte n-ar fi fost asasinat chiar în timpul tratativelor, de către cineva care nu dorea pacea.

Anul 1903 – Se naște japoneza Kane Tanaka, cea mai longevivă femeie din Orient, care a trăit 119 ani și 22 zile. Kane Tanaka provine din mediul rural, ca al șaptelea copil dintr-o familie modestă, de agricultori japonezi. A apărut printr-o naștere prematură, urmare căreia medicul a apreciat că „probabil nu va supraviețui, iar dacă va depăși acest moment, tot nu este de așteptat să urmeze o viață prea lungă”.

Dar a supraviețuit cu succes. S-a căsătorit cu vărul ei primar, Hideo Tanaka, cu care a avut patru copii (plus al cincilea adoptiv), iar mai târziu s-a mai bucurat și de cinci nepoți, plus opt strănepoți.

ADVERTISING

Totuși, sănătatea longevivei Tanaka a fost șubredă de-a lungul timpului. La 35 ani, a făcut febră tifoidă, la 45 ani a suferit de cancer pancreatic, la 103 ani a fost diagnosticată cu cancer colorectal. A învins de două ori cancerul și a mai trăit încă 6 ani după intervenția chirurgicală colorectală.

Pe actul ei de deces din 19 aprilie 1922, este înscrisă următoarea mențiune lapidară: „Cauzele decesului -  moarte naturală, datorată vârstei”.

Japonia este cunoscută ca fiind o țară a centenarilor. Portalul Wikipedia publică un top cu 100 centenari japonezi, care au trăit între 119 și 113 ani împliniți. Șapte dintre aceștia sunt încă în viață.

NB:  Cel mai în vârstă român în viață este ciobanul Ilie Ciocan care a împlinit joi 110 ani și 200 zile. Până la vârsta de 14 ani, „a păscut vaci”, s-a căsătorit la 18 ani cu o femeie mai mare cu 7 ani decât el.  A luptat în Al Doilea Război Mondial, având astăzi statutul de veteran.

Anul 1929 – Canada și SUA  au semnat adoptarea unui plan de protejare și punere în valoare a cascadei Niagara – cea mai spectaculoasă cădere de apă de pe mapamond. Cascada Niagara este catalogată ca a cincea atracție turistică din lume, cu o înălțime de 56 metri (cât un bloc cu 20 etaje), o lățime de 670 de metri și un debit mediu de 4.200 mc/sec. Este vizitată anual de 22,5 milioane de turiști – mai mult decât întreaga populație a României.

Anul 1939 – Revista americană Time decernează titlul de „Omul Anului 1939” cancelarului german de atunci, nimeni altul decât Adolf Hitler. Faptul avea loc la 2 ianuarie 1939, cu 8 luni înaintea momentului când „Omul Anului 1939” va declanșa cel de Al Doilea Război Mondial, atacând Polonia la 1 septembrie al aceluiași an.

Se estimează că, în Marea Conflagrație, au căzut 60 de milioane de victime, dintre care 20 de milioane de militari și 40 de milioane de civili. Uniunea Sovietică a înregistrat 27 de milioane de decedați (civili și militari), dintre care 5,7 milioane de etnici ruși și 1,3 milioane de etnici ucraineni. Pierderile României sunt estimate la 800.000 de persoane, dintre care 300.000 de militari.

Anul 1959 – URSS lansează sonda spațială Luna 1. După ce a ajuns la satelitul natural al Pământului, sonda s-a înscris pe o noua traiectorie și a orbitat în jurul Soarelui. A fost cea dintâi sondă care, lansată de pe Terra, a depășit câmpul gravitațional al planetei-mamă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇