Mica istorie: ziua de 7 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1610 – În ziua de 7 ianuarie a acelui an, fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful Galileo Galilei observă pentru prima dată cei patru sateliți ai planetei Jupiter: GanimedeCallistoIo și Europa.

Cercetările sale au fost aspru judecate de reprezentanții Bisericii, pentru care știința însăși se află în inacceptabilă contradicție cu dogmele religioase. Acuzat de erezie, Galileo a fost obligat să-și abjure propriile teorii, pentru a evita pedeapsa capitală.

Dar nu scena penibilei abjurații a făcut legendă peste veacuri, ci sintagma pe care memorialiștii pretind că ar fi rostit-o Galileo, la puțină vreme după ce tocmai se distanțase de teoriile sale științifice, prin abjurare: e pur si muove!

Anul 1785 – Prima survolare peste Canalul Mânecii, executată într-un balon cu gaz de către francezul Jean-Pierre Blanchard. După peste două secole, trei la 6 mai 1994, se inaugura, în prezența reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a președintelui francez Francois Mitterand, traversarea aceluiași Canal printr-un tunel subacvatic.

ADVERTISING

Anul 1940 – La Raate-Soumussalmi, în Finlanda Divizia IX finlandeză a înregistrat o uluitoare victorie asupra forțelor sovietice, incomparabil superioare numeric.

Anul1 1944 – Moare în București Ion Th Simionescu, geolog și paleontolog român, autor al numeroase studii și cercetări în domeniu, rămase și astăzi puncte de referință, îndeosebi cu privire la geografia României.

Ion Th Simionescu a fost tatăl scriitoarei Cecilia Maria Zapan (născută Simionescu), autoarea unei cunoscute ”Carte de Bucate”, poate cea mai completă și sistematizată culegere de rețete culinare din perioada interbelică. Cecilia Maria Zapan și-a semnat însă bestseller-ul cu pseudonimul Sanda Marin, ajuns mult mai cunoscut și mai răspândit decât adevăratul nume al autoarei.

Anul 1953 – Președintele american Harry Truman a anunțat public dezvoltarea cu succes a primei bombe cu hidrogen din lume.  După cum a relatat presa, și planurile acestei invenții, ca și cele ale bombei inițiale, numită ”Little Boy”, au fost furate din laboratoarele americane și predate (vândute) unor laboratoare sovietice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anul 1999 – Președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, este pus sub acuzare pentru sperjur și obstrucție a justiției, ca urmare a ceea ce presa a numit scandalul Lewinsky.

Cazul a alimentat câțiva ani în șir importante pagini ale presei americane și chiar ale lumii, cu conotații în viața politică a SUA, în cea socială dar, mai ales, în lumea cancanului. Scandalul s-a declanșat în anul 1995, când tânăra Monica Lewinsky, care își efectua stagiul postuniversitar la Casa Albă, a făcut public faptul că ar fi intreținut relații sexuale cu preșddintele Bill Clinton, chiar în Biroul Oval.

Inițial, președintele a ignorat informțiile din presă. Ulterior, într-o declație radiodifuzată din ianuarie 1998, a negat ferm și categoric orice acuzație, cu fraza: „I did not have sexual relations with that woman, Ms. Lewinsky".

Dar stagiara a insistat, prezentând o probă neașteptată și anume o rochiță bleu, cu urme din sperma președintelui. A urmat o  investigație minuțioasă, urmare căreia președintele SUA era acuzat nu numai cu privire la fapta sa imorală, ci și la mărturia mincinoasă, plus obstrucționarea justiției. În Camera Reprezentanților SUA, s-a cerut demiterea președintelui Bill Clinton.

ADVERTISING

În cele din urmă, Clinton a recunoscut la 17 august 1998 că s-a angajat într-o „relație fizică necorespunzătoare” cu Lewinsky, pecizând într-o declarație televizată, că relația sa cu Lewinsky „n-a fost cea adecvată”.

Până la urmă, Senatul SUA l-a achitat pe președinte, după un proces care a durat 21 de zile.

Achitat de toate acuzațiile, președintele Clinton a rămas în funcție, dar, în opinia publică, imaginea sa a rămas puternic afectată. Au mai existat unele încercări de cenzurare a președintelui de către Camera Reprezentanților, dar acestea au rămas fără rezultat.

Astăzi, fostul președinte al SUA Bill Clinton este încă o personalitate încă activă, chiar dacă a ajuns la vârsta de 73 ani.

La rândul ei, stagiara de atunci  Monica Lewinsky a împlinit 50 de ani. Scandalul în care s-a implicat atunci a propulsat-o însă la un nivel de notorietate puțin obișnuit nu numai în SUA, ci chiar în lume.

Anul 2015 – La orele 11:30 s-a produs la sediul publicației satirice Charlie Hebdo din Paris, un atac armat care s-a soldat cu 12 victime, între care doi polițiști și mai mulți jurnaliști de renume. Alte 11 persoane au fost rănite.

Doi suspecți, din care unul de 32 ani și altul de 34 ani – au fost identificați și împușcați după două zile de la atentat, într-o altercație cu focuri de armă.

Marea majoritate a politicienilor europeni, dar și de pe alte continente au condamnat cu fermitate atacul. Referindu-se la eveniment, Papa Francisc a făcut atunci o recomandare, la care s-ar cuveni poate ca politicienii lumii să reflecteze și astăzi: Nu poți să glumești pe seama religiei sau să insulți credința altora. Există o limită. Fiecare religie care își respectă oamenii are demnitatea sa. Există limite și în libertatea de exprimare”.

Vorbe înțelepte, valabile și astăzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇