Mica istorie: ziua de 6 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 30 D.Hr. – Botezul Domnului. Conform legendei și a Literaturii Sacre, atunci, la vârsta de 30 de ani,  Iisus Hristos a primit Botezul, săvârșit de Sf. Ioan Botezătorul. Niciun document istoric nu consemnează însă nici data săvârșirii evenimentului, nici faptul că acesta s-ar fi produs cândva, undeva. Desigur, este o lacună a istoriei.

Anul  1412 – Se naște Jeanne d’Arc (numele civil Domrémy-la-Pucelle), eroină națională a Franței, supranumită „Fecioara din Orléans”, personaj aproape fără egal în Istoria Franței și nu numai. A murit tânără, în 1431, din motive pe care medicii nu le-au putut explica, dar care oscilează între epilepsie, schizofrene și tuberculoză (incurabilă la acea dată).

Anul 1540 – Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Anne de Cleves, a patra din cele șase soții succesive ale sale. Merită reamintit palmaresul matrimonial al regelui, în ordinea în care a apărut fiecare din următoarele mirese:

Catherine de Aragon rămăsese văduvă la 16 ani după moartea primului ei soț, nimeni altul decât fratele lui Henric al VIII-lea. Memorialiștii consemnează că, după câțiva ani, regele se îndrăgostește de Anne Boleyn și divorțează de Catherine – un divorț controversat, întrucât Papa a refuzat să-și dea acordul. După legea catolică, un divorț nu se poate oficia decât cu avizul șefului biericii.

ADVERTISING

În 1533, regele se recăsătorește cu fosta amantă Anne Boleyn, mamă a viitoarei regine Elisabeta I.  Învinuită de înaltă trădare, fosta amantă devenită regină a fost executată prin decapitare.

În 1536, cu Jane Seymour, vară primară cu fosta soție decapitată. Logodna a avut loc a doua zi după respectiva decapitare, iar nunta cu zece zile mai târziu. Jane a murit la 13 zile după nașterea unui băiat, viitorul rege Eduard al VII-lea.

Rămas iarăși liber, Henric al VIII-lea se căsătorește în 1540 cu Anne de Cleves. Memorialiștii consemnează despre această căsătorie că ar fi fost aranjată, din interese politice, de către fratele miresei: până la nuntă, viitorii soți nici măcar nu s-au cunoscut. Tot memorialiștii susțin că regele ar fi exclamat, atunci când și-a văzut mireasa: „dar asta arată ca o iapă”. Totuși, aranjamentul fiind făcut, căsătoria nu se putea anula. La cinci luni după căsătorie, cuplul a divorțat, tot fără acordul Papei, iar regele Henric s-a văzut liber să se căsătorească pentru a cincea oară.

Faptul s-a petrecut tot în 1540, imediat după divorțul de  Anne de Cleves, iar noua mireasă era Catherine Covard, mai tânără cu exact 34 ani decât regescul mire. La un an după căsătorie, tânăra soție a fost prinsă însă în flagrant delict de adulter. Îndrăznețul amant a fost executat imediat, iar după câteva luni a fost decapitată și soția adulterină.

ADVERTISING

În 1543, regele și-o ia de nevastă pe Catherine Paar, o doamnă de două ori văduvă și logodită cu un oarecare Thomas Seymour, nimeni altul decât fostul cumnat al regelui, respectiv fratele fostei soții Jane Seymour. Când s-a văzut însă curtată de rege, Catherine l-a preferat pe acesta și l-a lăsat pe logodnic cu buza umflată. Dar regele moare în 1547. Devenită pentru a treia oară văduvă, tânăra soție se poate  căsători cu cine vrea. Și, bineînțeles, l-a vrut pe fostul logodnic, respectiv fostul cumnat al fostului soț,  Thomas Seymour, despre care am mai vorbit.

Anul 1714 - Inginerul englez Henry Mill a patentat mașina de scris. A patentat-o ca principiu, dar n-a reușit s-o fabrice pentru uz comercial. Ca urmare, mașina a fost repatentată de inginerul american Christopher Latham Sholes, în anul 1868. A urmat o perioadă de glorie a mașinii de scris, până acum vreo 2-3 decenii, când noua tastatură a computerului a înlocuit vechea claviatură a mașinii de scris, trimițând-o la fier vechi și desființând o profesie altădată înfloritoare, cea de dactilografă.

Anul 1870 – Se inaugurează la Viena sala Musikverein, care va găzdui, începând cu anul 1939, faimoasele concerte de Anul Nou ale orchestrei filamonice vieneze, retransmise de nenumărate televiziuni, din nu mai puțin de 92 țări.

ADVERTISING

Anul 1881 - Se naște Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg român. Punându-se în fruntea mișcării simboliste a poeziei românești, Ion Minulescu s-a impus prin stilul cu care încerca și reușea să spargă obișnuitele tipare, practicate în arta poetică românească.

A fost căsătorit cu pictorița Claudia Milian, iar amândoi au avut o fiică, Mioara Minulescu, la rândul său o personalitate în arta plasică.

A murit în aprilie 1944, la câteva zile după primul bombardament asupra Bucureștilor, care i-a tulburat starea sănătății, pricinuindu-i un atac de cord, fatal.

Anul 1897 – S-a născut scriitorul Ionel Teodoreanu, (triologia „La Medeleni”, romanele „Lorelei”, „Ulița Copilăriei”, „Prăvale-Baba” ș.a.). După război și până în 1951, când a murit, nu a mai publicat lieratură remarcabilă, poate ca reacție la regimul instalat de comuniști, cu care se afla în realații de incompatibilitate.

Anul 1912 - Geofizicianul german Alfred Wegener prezintă pentru prima dată teoria derivei continentelor. Astăzi se știe că deriva plăcilor tectonice generează fenomenul seismic, respectiv cutremurele cu care se confruntă periodic multe părți ale lumii, inclusiv țara noastră.

Anul 1929 - Regele Alexandru I al sârbilor, croaților și slovenilor suspendă constituția țării sale instituind dictatura din 6 ianuarie. Nouă ani mai târziu, regele Carol al II-lea al României va suspenda și el constituția țării sale, instituind dictatura carlistă.

Regele Alexandru I a fost asasinat în timpul unei vizite oficiale la Marisilia, de către o grupare teroristă. Regele Carol al II-lea a fost nevoit să abdice în septembrie 1940, presat de evenimente, dar și de gruparea legionară, care a preluat imediat puterea.

Între cei doi regi a exisat o legătură de rudenie prin alianță, regele sârb fiind căsătorit cu o soră mai mică a regelui român, Maria, răsfățată în familia din România cu diminutivul Mignon, iar în familia din Iugoslavia cu cel de Marija.

Anul 1932 – Moare, la vârsta de 90 de ani, Iacob Negruzzi, absolvent al universității Humboldt din Berlin. fost scriitor, dramaturg, critic literar, jurist, profesor, politician, președinte al Academiei Române. Era co-fondatorul curentului literar „Junimea” din 1863, alături de alte remarcabile pesonalități ale culturii noastre: Petre CarpVasile PogorTheodor Rosetti și Titu Maiorescu.

Revista „Convorbiri Literare”, patronată de „Junimea”, a fost platforma din care au promovat personalități de mare rezonanță în cultura și literatura românească: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Ion Slavici, George Coșbuc și mulți alții.

Tatăl lui Iacob Negruzzi, scriitorul Costache Negruzzi, a fost primul român care a scris și publicat un roman în limba română (de fapt o nuvelă ceva mai dezvoltată): Alexandru Lăpușneanu. Nuvela o știu mai toți românii, dar nu la fel de cunoscut este contextul în care a fost scrisă.

După tulburările din anul 1821, familia Negruzzi s-a refugiat în Basarabia recent ocupată de ruși. La Chișinău, C.N. face cunoștință cu poetul rus Pușkin (exilat acolo de către țar), care-i trezește interesul pentru literatură. În această perioadă și sub influența lui Pușkin, Constantin Negruzzi produce primele sale încercări literare: Zăbavele mele din Basarabia în anii 1821, 1822.

Tot în această prioadă, Negruzzi citește două din lucrările de referință ale lui Pușkin, romanele Dubrovski și Dama de Pică și scrie propria sa nuvelă-roman Alexandru Lăpușneanu. Scena de factură romantică unde un biet profesor de franceză se deconspiră ca fiind de fapt temutul bandit Dubrovski sau o altă scenă, unde ofițerul Gherman apare lângă iatacul viitoarei soacre, ca să-i smulgă secrete, parcă aș zice că amintesc de o scenă la fel de insolită, unde doi boieri modoveni apar în iatacul lui Vodă, ca să-i amintească cine sunt ei: fugarii Stroici și Spancioc, vrăjmașii de moarte ai domnitorului.

Ca și în romanele lui Pușkin, lucrarea este structurată pe patru capitole, fiecare cu câte un motto cum nu se poate mai șocant:

„Dacă nu mă vreți, eu vă vreu!”,

„Ai să dai samă, Doamnă!”,

„Capul lui Moțoc vrem!”,

„De mă voiu scula, pre mulți am să popesc și eu”.

Rareori televiziunile comerciale de astăzi reușesc să înscrie pe burtieră sintagme atât de concise și percutante, precum înscrisele lui Costache Negruzzi.

Anul 1950 - Prin Decretul nr.6/6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul Marii Adunări Naționale, se hotăra înființarea coloniilor (lagărelor) de muncă. Între 1950 și 1954, au fost internate în lagărele de muncă 22.077 de persoane, cele mai multe dispărute de acolo, fără urmă.

Anul 2007 – La Bâlea Lac, județul Sibiu s-a inaugurat prima biserică ecumenică de gheață din România. A fost singurul edificiu ecleziastic înălțat în țara noastră în cele aproape patru decenii de comunism. De fapt, nu era amenajat în scopuri eclezistice, ci pentru a atrage turiștii străini care nu se lăsau deloc ispitiți de atracțiile României comuniste.

Anul 2021 – Suporterii lui Donald Trump atacă în forță Capitoliul Statelor Unite. Asaltul a provocat o busculadă soldată cu cinci morți, mai mulți răniți și cu evacuarea Congresului SUA. Scandalul nu este încheiat nici astăzi, cazul fiind încă în dezbaterea instanței.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇