Mica istorie: ziua de 19 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1419 Războiul de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat în fața lui Henric al V-lea al Angliei, completând recucerirea Normandiei.

Anul 1649 – Prima execuție capitală în Canada a avut loc în Quebec: a fost executată o fată de 16 ani acuzată de furt.

Anul 1695 – Se instituie în Franța impozitul pe cap de locuitor. După ce statul stabilise impozite pe tot felul de proprietăți, pe venituri și multe altele, nemaigăsind obiect de impus, stabilește o sumă unică, pe care fiecare cetățean trebuia să o plătească pentru simplul fapt că există.

Ideea s-a aplicat o vreme în Franța, dar nu a mai fost reluată de alți decidenți europeni.

Anul 1736: S-a născut James Watt, fizician englez, inventatorul mașinii cu aburi. Watt a încercat să-și comercializeze invenția, dar a întâmpinat mari dificultăți financiare până când a intrat în parteneriat cu Matthew Boulton în 1755.

ADVERTISING

Noua firmă Boulton & Watt a avut în cele din urmă un mare succes și Watt a devenit un om bogat. La pensionare, Watt a continuat să dezvolte noi invenții, deși niciuna nu a rămas la fel de importantă pentru istoria tehnicii, precum mașina cu abur.

James Watt a dezvoltat conceptul privind unitatea de măsură a puterii în tehnică. Lui i se datorează conceptul de „cai putere”, iar posteritatea a apreciat aportul său în domeniu, standardizând o unitate mai mică de măsurare a puterii, watt-ul.

Anul 1806 - Marea Britanie ocupă Capul Bunei Speranțe, punct de excepțională importanță strategică pentru posesorii coloniilor.

Anul 1806 - Se naște poetul basarabean Alecu Donici, apreciat pentru sensibilitatea poeziei sale de tip romantic târziu. Poate cele mai notorii versuri scrise de Alecu Donici sunt incluse în poemul „Limba Noastră”, pe care cei din Republica Moldova de astăzi le-au preluat ca text pentru imnul național al țării. Merită să amintesc câteva strofe:

ADVERTISING

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.

Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.

Limba noastră-i graiul pâinii,
Când de vânt se mişcă vara;
În rostirea ei bătrânii
Cu sudori sfinţit-au ţara.

Anul 1825 - Se inaugurează Teatrul Balșoi din Moscova, care găzduiește și astăzi spectacole de operă și balet, după aproape două secole. Superba construcție constituie una din principalele atracții turistice ale metropolei, atât prin prețioasa arhitectură, cât și prin amplasarea urbanistică, în imediata apropiere a Kremlinului.

Anul 1834 – La București, s-a deschis sub egida lui Ion Heliade Rădulescu „Școala de muzică vocală, declamațiune și literatură” a Societății Filarmonice. Era primul pas spre viitorul Conservator, care se va înființa mai târziu. Rădulescu și-a asumat din prima zi rolul de director al şcolii, unde a funcționat și ca profesor.

ADVERTISING

Anul 1839 – Se naște pictorul francez Paul Cézanne, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai curentelor post-impresioniste.

S-a spus despre Cesanne că arta lui reprezintă puntea de trecere de la impresionismul lui Manet spre cubismul lui Picasso. Unii au numit prima perioadă a acestei ultime orientări ca fiind „faza cézanniană".

Opera lui Cézanne marchează cu pregnanță evoluția spre arta modernă, Cesanne fiind considerat poate cel mai valoros precursor al acesteia.

Anul 1840: Exploratorul american Charles Wilkes a descoperit coasta estică a Antarcticii, a însemnat-o pe hărți și a cerut ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite.

Anul 1853 - La Roma, a avut loc premiera operei Il Trovatore de Giuseppe Verdi. Il Trovatore este una din marile succese ale compozitorului. Anul trecut s-au împlinit 170 ani de la această premieră, iar opera ocupă și astăzi o poziție de frunte în programele spectacolelor.

 Anul 1871 - Războiul franco-prusac: Prusia câștigă bătălia de la St. Quentin. Între timp, încercarea franceză de a rupe asediul în bătălia de la Buzenval se va încheia fără succes a doua zi.

Anul 1915Primul Război Mondial: A avut loc primul atac aerian major asupra unor ținte civile în Marea Britanie când două dirijabile (baloane cu gaze ușoare) germane au bombardat orașele Great Yarmouth și King's Lynn de pe coasta estică a Angliei.

Pagubele materiale erau relativ reduse, dar efectul moral al faptului că inamicul „atacă și din cer” nu avea egal. Totuşi, în timp s-a constatat că dirijabilul nu este o soluție care să prezinte siguranță și, după o tragedie în transportul civil, s-a renunțat la folosirea acestui mijloc atât în scopuri civile, cât și militare.

Anul 1943 – Wermachtul (Forțele armate ale lui Hitler) ridică blocada Leningradului (astăzi Sankt Petersburg), după ceea ce a fost cel mai înfiorător asediu din istoria omenirii.

Planul Wehrmachtului era să extermine populația orașului prin înfometare, ceea ce a lăsat în urmă aproximativ 1 milion de morţi din rândul populaţiei civile. Ruta de aprovizionare de pe lacul Ladoga, denumită şi Drumul Vieţii, a reprezentat şansa supravieţuirii pentru o parte din locuitorii Leningradului.

Anul 1945 - La eliberarea orașului polonez Łódź, trupele sovietice constatau cu stupoare că supraviețuitorii rămași în oraș numărau abia 900 de persoane. Este tot ce rămăsese dintr-un oraș înfloritor de 200.000 de locuitori.

Anul 1966Indira Gandhi a devenit prim-ministru al Indiei. Fiică a prim-ministrului indian Jawaharlal Nehru și mamă a unui alt prim-ministru ulterior, Rajiv Gandhi, Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili lideri politici ai Indiei și chiar ai planetei.

În ciuda coincidenței de nume, nu există însă nicio legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolenţă.

Publicația Time a considerat-o pe Indira Gandhi ca fiind una dintre cele mai influente femei ale secolului XX.

Anul 1983 - Fostul șef al Gestapoului (poliția secretă nazistă) din Lyon, Klaus Barbie („Măcelarul din Lyon”), declarat criminal de război, a fost arestat în Bolivia, unde emigrase în 1951 și trăia sub numele fals de Klaus Altmann.

A fost arestat și extrădat în Franța, judecat pentru crime împotriva umanității și condamnat la închisoare pe viață. Inițial fusese condamnat la moarte, dar întrucât între timp pedeapsa capitală a fost abolită în Franța, Barbie a rămas cu cea privatoare de libertate.

Barbie a murit în închisoare de cancer, la vârsta de 77 de ani.

Anul 2006NASA a lansat prima sondă spațială către Pluto. Sonda, numită New Horizons, a călătorit inițial cu 57.000 km/h, dar după ce a folosit gravitația lui Jupiter pentru a accelera până la 75.000 km/h, a ajuns la Pluto la 14 iulie 2015.

Anul 2019 – Explozia de proporții a oleoductului din Tlahuelilpan, Mexic, se soldează cu 130 morți și 85 răniți. Au existat suspiciuni că explozia a fost cauzată de scurgeri de gaze provocate de persoane care furau țiței din conducta magistrală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇