Mica istorie: ziua de 17 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 395 – Moare împăratul roman Teodosiu I, fapt ce duce la scindarea Imperiului Roman. Rezultă, pe de o parte, Imperiul Roman de Răsărit condus de Arcadius, iar pe de altă parte Imperiul Roman de Apus condus de  Honorius.

Anul 1706 – Moare Benjamin Franklin, personalitate de seamă a istoriei, om politic, diplomat, cercetător științific, filozof, profesor și inventator american.

Anul 1749 - Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Țara Românească (modest la acea dată). Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

Anul 1821 - A fost redactat documentul "Cererile norodului românesc", document cu caracter constituțional. Actul evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.

Anul 1860 – Se naște scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov, personalitate de seamă nu numai a literaturii ruse, ci și a celei universale. Merită amintite câteva lucrări de referință:

  • Piese de teatru: Unchiul Vania, Livada cu vișini, Trei surori, Pescărușul, Nunta, Ursul etc.
  • Nuvele și povestiri: Moartea unui funcționar, Acasă, Salonul nr. 6, Călugărul negru, Vioara lui Rotshild, Ordinul Anna, Mujicii etc.

Anul 1912 – Căpitanul din armata britanică Robert Falcon Scott atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen. Marșul de întoarcere prin Antarctica spre tabăra de bază se termină fatal pentru expediție.

În martie 1913, s-a întrerupt brusc legătura dintre Scott și cei doi însoțitori ai săi. Cadavrele au fost descoperite abia în luna noiembrie, odată cu jurnalul zilnic al lui Scott și cu 16 kg de fosile vegetale, care dovedeau pentru prima oară că Antarctica a fost cândva un teren fertil, poate chiar prosper, poate locuit de animale, poate chiar și de oameni.  

Anul 1913Raymond Poincaré este ales președinte al Franței. El a ocupat funcția supremă între 1913-1920, și a exercitat de trei ori mandatul de prim ministru. A fost conducătorul inteligent și abil al Franței în Primul Război Mondial și un susținător al intereselor României la tratativele de pace de la Paris.

După război, regina Maria și-a asumat rolul de susținător al politicii României în fața Marilor Puteri, care puneau la îndoială drepturile morale ale țării, referindu-se la pacea de la Buftea, prin care România abandona lupta. Deși documentul de la Buftea, semnat de unii reprezentanți români, nu avea valoare juridică, nefiind aprobat în Parlament și, ca urmare, nici promulgat de Regele Ferdinand, unii politicieni amplificau gestul drept trădare și cereau ca România să nu fie primită la masa negocierilor.

În cele din urmă, s-a lansat formula după care I. C. Brătianu, premierul român, va participa la Conferință, pentru a fi auzit, dar nu și ascultat. Hotarele României, care se discutau odată cu celelalte frontiere europene, erau în primejdie.

În acest context, regina Maria l-a contactat personal pe premierul Franței Cemenceau, pe președintele Poincaré, apoi pe vărul său britanic, George al V-lea, și în final, tot personal, pe președintele SUA. A câștigat bunăvoința fiecăruia în parte, iar aceștia au susținut, prin reprezentanții lor, constituirea granițelor României Mari, așa cum le știm.

Anul 1917SUA cumpără de la Danemarca Insulele Virgine Americane, din Marea Caraibelor, plătind Danemarcei suma de 25 de milioane de dolari. Suprafața totală a insulelor este de 346,3 kmp, iar populația, tot totală, de 308.612 locuitori.

Este un al doilea teritoriu cu care SUA se extind prin cumpărare, după Alaska, cea pe care țarul Rusiei a vândut-o tot SUA în 1867, pentru 7,2 milioane de dolari.

Anul 1933 – În România, se propune a treia „curbă de sacrificiu”, prin care se reduc salariile și pensiile cu 10-12,5%. Propunerea se va aproba de Parlamentul din București la 13 februarie 1933.

Anul 1940 - La 17 ianuarie al acestui an, s-a lansat în America filmul „Pe Aripile Vântului”, creat după romanul omonim al scriitoarei americane Margaret Mitchell. Filmul a fost onorat cu 8 premii Oscar: pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cea mai bună actriță de rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun design. 

A fost unul din cele mai vizionate filme din istorie și a adus recordul cu cele mai mari încasări ale vreunui film până la acea dată.

Anul 1945 - Eliberarea orașului Varșovia de sub ocupația germană. Varșovia este unul dintre orașele europene distruse total în Primul Război Mondial. În prima etapă, în 1939, l-au afectat trupele sovietice invadatoare, iar în a doua etapă au acționat trupele germane, aflate în retragere (1944-1945) și care nimiceau totul în urma lor.

După război, nemairămânând piatră pe piatră în oraș, polonezii au reconstituit aidoma centrul vechi (Stary Miasto), o adevărată bijuterie arhitecturală, unică în estul Europei. Astăzi, cartierul reprezintă un atrăgător obiectiv turistic al Varșoviei, o arhitectură medievală, reconstruită de la zero după 1945.

Din păcate, zone cu tradiții din vechiul București, avariate de bombardamente sau cutremure, au fost distruse cu buldozerele după război. Dacă ar fi fost reconsiderate, puteau constitui puncte de interes turistic. Menționez doar câteva exemple:

  • Palatul Sturdza din Piața Victoriei (construit în 1896 și demolat după Al Doilea Război Mondial), zis și Palatul celor patru turnulețe, o piesă arhitecturală bizară apreciată cândva ca fiind „una dintre cele mai impresionante şi grandioase reşedinţe private din câte a avut Bucureştiul, la început de secol XX” (citat din Wikipedia). A fost făcut una cu pământul, cu argumentul că „reconstrucția este scumpă și nu merită”, iar pe locul respectiv se află astăzi o stație de metrou.
  • Cartierul din spatele Palatului Regal (Luterană) a fost ras complet, pentru a se construi pe respectivul teren primele blocuri de după război și Sala Palatului, cu un parc aferent.
  • „Teatrul Liric”, o frumoasă clădire care reproducea arhitectura unui teatru parizian și care era folosită de Opera Română, a fost avariată inițial de cutremur, ulterior, de bombardamente și în final a fost demolată complet, pentru a se  amenaja o piațetă și a se construi un bloc.
  • Ateneul Român a fost și el propus la demolare, pentru a se construi în loc o sală în stil sovietic, dar a intervenit George Enescu, care nu plecase încă din țară, și a reușit să obțină aprobări și fonduri pentru reabilitarea construcției.

Anul 1991Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite. Printre meritele deosebite ale politicianului este modul abil în care a acționat politic pentru a obține reunificarea Germaniei. A reușit să procedeze astfel încât să nu deranjeze prea mult orgoliile și vanitatea potentaților sovietici.

Anul 1995 - Cel mai grav cutremur din istoria contemporană a Japoniei s-a înregistrat pe 17 ianuarie 1995. Seismul, cu epicentrul la doar 20 de kilometri de oraşul Kobe, a avut magnitudinea 7,3 și a provocat moartea a 6.433 persoane.

Anul 1998 - Președintele american Bill Clinton, fiind acuzat de hărțuire sexuală de către Paula Jones, este audiat sub jurământ timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

NB: Acuzația Paulei Jones nu are nicio legătură cu altă aventură, cea cu Monica Lewinsky.

Anul 1999A cincea mineriadă - ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză să dea satisfacție amenințării, iar prim ministrul Radu Vasile (PNȚCD) reușește să convină cu liderul minerilor asupra unei întâlniri tête-à-tête, la mănăstirea Cozia.

Liderul vine cu detașamentele de mineri, dar premierul nu se sperie și reușește să stopeze mineriada prin tratative. Minerii se întorc acasă, permițându-ne să interpretăm că, la reușita mineriadelor anterioare au contribuit chiar autoritățile de stânga, pe care haosul mineresc le ajuta în lupta lor politică împotriva politicienilor de dreapta.

Anul 2000 – Moare Ion Rațiu, personalitate de seamă a diasporei românești, descendent dintr-o veche familie de unioniști ardeleni, vicepreședinte al PNȚCD, deputat de Cluj, candidat al PNȚCD la alegerile prezidențiale din 1990

În ciuda unui impresionant palmares desfășurat în perioada exilului politic, Ion Rațiu nu a reușit să-și adjudece în țară demnități pe măsura năzuințelor sale și ale susținătorilor săi. L-a împiedicat prin lovituri cam sub centură proaspătul potențat Ion Iliescu, foarte probabil cu ajutor discret dinspre Kremlin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇