Mica istorie: ziua de 23 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1465Ștefan cel Mare, domn al Moldovei, începea asediul cetății Chilia. Asediul va duce în final la cucerirea cetății, izgonirea armatelor otomane și consolidarea apărării principatului Moldova în flancul său sud-estic.  

Anul 1512 – Pe tronul Țării Românești, accede Neagoe Basarab, personalitate marcantă a istoriei noastre, promotor al culturii, ziditor al mai multor lăcașuri de cult.

Neagoe Basarab a ctitorit complexul monahal și biserica monument din Curtea de Argeș (1517). De asemenea, a reconstruit biserica de la Argeș, care căzuse în ruină și a reînnoit-o pe cheltuiala sa, "ca sa nu fie spre batjocură limbilor străine", cum scrie cronicarul.

De Neagoe Basarab se leagă una din cele mai frumoase legende create în folclorul român, frumoasă și bogată în fantezie, ca orice legendă, și pornită de la un fapt real: construirea bisericii domnești de la Curtea de Argeș.

ADVERTISING

Istoria nu spune nimic despre cel care a meșterit efectiv construcția, dar legenda vorbește de „nouă meșteri mari/ calfe și zidari /și Manole zece, /care și-i întrece”.  Să fi fost, oare, construită de niște italieni, în frunte cu un șef de echipă, pe nume Manoli, cum scria cândva un comentator?

Neagoe Basarab este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii medievale din Europa de sud-est: Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie. Originalul a fost scris în limba slavonă, dar l-a tradus în limba română, pe la jumătatea secolului al  XVII-lea, cărturarul Udriște Năsturel.

”Învățăturile” au avut un impact nu numai în Țara Românească, căci copii ale lucrării se regăsesc în mai multe biblioteci europene. Unii cercetători susțin că grămăticii țarului rus Ivan cel Groaznic ar fi plagiat lucrarea aproape în întregime, prezentând rezultatul la Kremlin, ca pe propria lor lucrare.

ADVERTISING

Din nefericire pentru el, țarului nu i-au mai folosit „învățăturile”, întrucât – așa cum se știe – Ivan și-a ucis fiul cu mâna lui.

Anul 1556 – În provincia chineză Shaanx, s-a produs cel mai dezastruos cutremur din lume, care a dus la moartea a 830.000 de oameni.

Anul 1656 – Matematicianul, fizicianul și filosoful francez Blaise Pascal publică pentru prima dată „Lettres provinciales”, un set de 18 scrisori fictive, scrise, așa cum declară chiar autorul, „pe tema moralității și politicii”.

Scrisorile au avut un puternic impact în societate, a cărei elită s-a simțit atacată cu duritate de Blaise Pascal printr-un set de scrisori fără adresant nominal.

Anul 1821 – Printr-o proclamație adresată locuitorilor Țării Românești, Tudor Vladimirescu îi chema la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanșării revoluției conduse de Tudor Vladimirescu. Așa cum se știe, mișcarea a fost parțial eșuată, după asasinarea lui Tudor.

ADVERTISING

Anul 1832 – Se naște pictorul francez Édouard Manet, creatorul curentului cunoscut în pictură ca impresionism. Termenul are la origine un tablou al lui Manet, prezentat la salonul pictorilor anti-academici din capitala Franței:  Manet, Sisley, Pissarro, Renoir și alții.  Pictura a fost prezentată cu titlul „Impression, Solei Levant”, adică „Impresie, răsărit de soare”.

Inițial, lucrarea fusese întitulată „Vedere din Le Havre”, dar Manet a schimbat denumirea chiar în ultimul moment, poate fără să știe că va intra în istorie tocmai cu noua variantă propusă.

Anul 1878 - Armistițiu în războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878. Pentru români, acest moment semnifică sfârșitul Războiului de Independență. Năzuința de la 9 mai 1977, când independența a fost proclamată unilateral într-un discurs al lui Mihail Kogălniceanu, devenea realitate după ce tot Kogălniceanu rostea scurt „am învins”.

Anul 1947 – Se naște pictorul francez Pierre Bonnard, artist post-impresionist, chiar anti-impresionist, membru al grupului Les Nabil.

Anul 1948 - Adunarea Deputaților din București adoptă o nouă lege electorală care exceptează, sub diferite motivații, participarea unor categorii importante la vot.  Exceptarea este motivată politic, anume pentru a servi noua putere comunistă, întărită după abdicarea regelui Mihai în decembrie 1947.

Anul 1973 – Încheierea oficială a războiului din Vietnam. Președintele american Richard Nixon a anunțat public semnarea unui acord care a dus la încetarea ostilităților militare din acea zonă a planetei.

Anul 1989 – Moare Salvador Dalí, pictor, grafician, eseist spaniol de mare renume, reprezentant de prim rang al curentului suprarealist în artă.

Salvador Dali este renumit pentru aptitudinea sa tehnică în pictură, pentru desenul precis și imaginile izbitor de bizare în opera sa. Grație aparițiilor excentrice și fanteziei sale, aproape bolnăvicioasă, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească mass-media în avantajul său și pentru a-și spori gloria și averea.

Anul 2001 – O lege votată în Camera Lorzilor a Parlamentului Marii Britanii autorizează clonarea embrionilor umani în scopuri științifice.

Anul 2005Viktor Iușcenko a fost investit oficial ca președinte al Ucrainei, după alegerile prezidențiale ce au avut loc într-o atmosferă tensionată și tulburată de numeroase proteste.

La scrutinul de la Kiev au participat 26 de candidați, dintre care doi erau concurenții cu șanse de facto: premierul Viktor Ianucovici, sprijinit de Kremlin și personal de președintele Putin, și Viktor Iuscenko, personalitate cu vederi pro-occidentale, îndreptate spre Uniunea Europeană și SUA.

În ciuda imixtiunilor evidente ale Rusiei chiar în procesul electoral, aritmetica scrutinului i-a dat câștig de cauză lui Viktor Iuşcenko, cel care a și fost instalat președinte la 23 ianuarie 2005.

Anul 2016 Moare șahista română de notorietate mondială Elisabeta Polihroniade. A fost campioană națională în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. De asemenea, a fost și reprezentantă a României la Olimpiadele de Șah.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇