Mica istorie: ziua de 26 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1340 – Regele Eduard al III-lea al Angliei s-a autoproclamat și rege al Franței, susținând că este singurul descendent masculin al regelui Filip al IV-lea, care era bunicul său pe linie maternă.

Francezii au invocat Legea Salică de succesiune, au respins succesorul pe linie maternă și au găsit altul, tot nepot, ceva mai îndepărtat, dar pe linie paternă. En garde! Ceva ce părea să provoace cel mult un duel în familie între descendenți a evoluat brusc în proporții neașteptate, ajungând să dureze un secol, iar istoria să-l consemneze drept războiul de o sută de ani.

Anul 1500 - Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-o revendicase însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an).

Anul 1699 - Prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul OtomanPrincipatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.

Anul 1788 –  Ziua Australiei.  Este sărbătoarea națională a celui de al cincilea continent și marchează ziua când ofițerul Marinei Regale Arthur Philip debarca pe țărmurile australiene, înfigând steagul britanic pe locul unde se află astăzi orașul Sydney.

ADVERTISING

La acea dată, ofițerul britanic i-a găsit acolo pe băștinașii aborigeni, care nu aveau cunoștință de cifre sau litere și nu foloseau monede. Își aprovizionau cele necesare prin schimburi echivalente și fără a folosi o monedă.

Astăzi, Australia este cea de-a 13-a economie a lumii după mărime și este pe locul zece al clasamentului după venitul pe cap de locuitor. Australia ocupă printre primele locuri în lume în ce privește alte performanțe precum calitatea vieții, sănătate, educație, libertate economică și protecția drepturilor civile, inclusiv politice.

Australia este țară-membră a G20, OECD, WTOAPEC, ONU, Comunității NațiunilorANZUSForumul insulelor din Pacific și este a șasea cea mai mare țară, ca întindere, de pe glob.

Ca formă de stat, Australia este monarhie constituțională, cu statut propriu în cadrul Regatului Unit  al Marii Britanii. Monarhul acestuia este și șeful statului în Australia.

Anul 1790– Are loc la Burgtheater din Viena premiera operei comice „Cosi Fan Tutte" (Toate fac așa). Libretul este scris în limba italiană de italianul Lorenzzo da Ponte, iar muzica îi aparține unui austriac, genialul Wolfgang Amadeus Mozart.

ADVERTISING

Anul 1865: Demisionează guvernul Principatelor Unite condus de Mihail Kogălniceanu. Demisia vine după unele conflicte între domnitor și premier, acesta din urmă fiind susținător al unor reforme radicale, precum eliminarea rangurilor boierești sau secularizarea averilor mănăstirești.

Kogălniceanu a revenit în fruntea guvernului după instalarea noului domnitor Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, asumându-și un rol important la declararea unilaterală a independenței din 1877-1878 și participarea României în războiul ruso-turc, finalizat cu recunoașterea pe plan internațional a independenței țării.

În ultimii ani de viață, a fost o figură politică proeminentă, președinte al Academiei Române și reprezentant al României în relațiile cu Franța.

Anul 1905: - Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, numit Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate. Diamantul a fost tăiat în 105 piese – 9 mari și 96 mai mici.

Numele diamantului se trage de la proprietarul minei din care a fost extrasă prețioasa piesă, un oarecare Thomas Cullinan. În aprilie 1905, diamantul a fost pus în vânzare la Londra, dar în ciuda interesului considerabil al opiniei publice, nu s-a vândut nici după doi ani. 

ADVERTISING

În 1907, Cullinan a fost cumpărat  de către guvernul local al Coloniei Transvaal, din actuala Africa de Sud. Ulterior, prim-ministrul Africii de Sud, Louis Botha, l-a prezentat regelui britanic Edward al VII-lea, iar, în final, diamantul a fost încredințat firmei Joseph Asscher & Co. din Amsterdam, pentru a fi fragmentat. Astăzi, cum spuneam mai sus, diamantul a fost fragmentat, în 105 piese, de diferite mărimi.

Anul 1915: Președintele american Woodrow Wilson fondează Parcul Național Rocky Mountain. Parcul include formațiuni montane, lacuri alpine și o mare varietate de animale sălbatice, răspândite în diferite medii climatice, de la dealuri împădurite, până la tundra montană .

În ultimii ani, peste 4,5 milioane de vizitatori au intrat anual în parc, ca să-l viziteze. Astfel, parcul a ajuns unul dintre cele mai căutate din Sistemul de Parcuri Naționale și se clasează pe locul al treilea, ca cel mai vizitat parc național din lume. 

Anul 1918: Demisionează guvernul liberal Ion I. C. Brătianu, cel care a condus România în întreaga perioadă, atât de zbuciumată, a Primului Război Mondial. I.I.C.Brătianu a fost susținător hotărât al României ca apropiată puterilor Aliate (Anglia, Franța, SUA) și opozantă apropierii de cele Centrale (Austro-Ungaria, Germania, Turcia, Bulgaria).

Dar demisionarul I.I.C.Brătianu nu va ieși din politică și îl vom regăsi iarăși în fruntea guvernului (noiembrie 1918). În această calitate, va participa activ și influent la finalizarea tratatului de pace, care urma să consfințească hotarele Românei Mari.

Atunci, însă, după demisia din 26 ianuarie 2018 a prim-ministrului, regele Carol I va instala la conducerea guvernului o personalitate meritorie în timp de război, pe generalul  Alexandru Averescu, viitor mareșal.

Anul 1918: Se naște Nicolae Ceaușescu, viitorul șef de stat și viitorul dictator al României. A adus poporul român într-o stare de mizerie, incompatibilă cu Europa sfârșitului de veac XX. O revoltă populară  s-a finalizat cu executarea dictatorului și cu reinstaurarea treptată a democrației în țară.

Anul 1924: La trei zile după moartea lui Lenin, orașului Petrograd i se dă un nou nume, Leningrad. L-a redenumit astfel cel de al doilea Congres al Sovietelor locale URSS, în scopul de a-l onora perpetuu pe defunctul revoluționar.

Dar onorurile postume nu estompează o întrebare pe care și-o pun mulți, chiar și acum, la comemorarea a 100 ani de la eveniment: a murit oare Lenin de moarte bună sau, bolnav fiind, i-a grăbit sfârșitul cineva direct interesat?

Căci trecerea în neființă a revoluționarului nr. 1 al planetei la numai 53 de ani, când alții sunt în floarea vârstei, pare mai mult decât suspectă, iar întrebarea nu și-a găsit încă nici astăzi un răspuns care să fie unanim acceptat.

Anul 1944: Moare Maica Smara (născută Smaranda Gheorghiu), scriitoare și publicistă română, militantă de frunte în mișcarea feministă în România.

Anul 1950: Proclamarea Republicii India.  Ziua de 26 ianuarie a rămas să fie sărbătorită anual ca sărbătoare națională a țării.

Anul 1952:  Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, se declanșează în România o neașteptată reformă monetară. Termenul de reformă este, în fapt, pretențios, întrucât nu se produceau alte schimbări decât  o renominalizare a leului în raportul 1 leu nou=20 lei vechi.

Renominalizarea îi lovea pe cei care, după o altă reformă, tot monetară, înfăptuită cu cinci ani mai devreme, capitalizaseră bani noi, pe care acum îi vor pierde, întrucât schimbul leu nou/leu vechi era acceptat doar în limite stricte, la nivelul unei „chenzine” (salariul pe 15 zile) medii. Cine avea în buzunar mai mulți bani decât aceste limite îi pierdea.

Dar fondul așa-zisei reforme era unul strict politic. Liderul Gheorghiu Dej își regla conturile cu adversarii Ana Pauker – Teohari Georgescu – Vasile Luca, acuzați de „deviaționism”. Era un prilej să-i înlăture din nomenklatura partidului și, evident, de la putere. 

Rezultatul răfuielii a fost incontestabil victoria lui Gheorghiu Dej  asupra adversarilor săi, susținuți, numai până la un moment dat și nu mai mult, de Kremlin.

Anul 1993: Este ales ca președinte al Cehoslovaciei Václav Havel, intelectual de marcă și personalitate de prim rang în istoria țării, dar și în politica Europei. Václav Havel a fost șeful statului cehosclovac până când, printr-un referendum, populația Cehoslovaciei s-a pronunțat pentru secesiunea țării și separarea Cehiei, cu capitala la Praga, de Slovacia cu capitala la Bratislava.

Atunci, Václav Havel a demisionat din înalta sa funcție, în semn de dezacord cu susținătorii secesiunii (deși putea să continue ca președinte al Cehiei).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇