Mica istorie: ziua de 23 februarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 303 d. Hr. Încep cei opt ani de prigoană anticreștină, cunoscută de istorie ca  „persecuția dioclețiană” și demarată la 23 februarie 303, când împăratul roman Dioclețian a ordonat distrugerea bisericii creștine din Nicomedia, o catedrala-simbol a creștinilor în acea vreme.

Anul 532: Împăratul bizantin Iustinian I pune piatra de temelie a unei noi bazilici creștine ortodoxe la Constantinopol: catedrala Sfânta Sofia. După aproape un mileniu, Constantinopolul va ceda sub asediul otomanilor cuceritori, iar catedrala ortodoxă, un adevărat summum al artei bizantine, va fi transformată în Hagia Sofia.

Anul 705: În China, abdică de la tron împărăteasa Wu Zetian, restabilind dinastia Tang. Perioada imperiului Tang a însemnat un apogeu al civilizației chineze. Toleranța religioasă de care a dat dovadă această dinastie a permis răspândirea mai multor doctrine, favorizând un puternic impuls, pe care China l-a transmis și în Japonia.

Anul 1455: Este editată prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile, Biblia lui Gutenberg. Momentul poate fi considerat ca fiind data de naştere a tiparului în Europa, întrucât invenția lui Gutenberg a dus rapid la răspândirea tiparului nu numai în zonă, ci și în întreaga lume evoluată impunându-se ca factor aproape fără egal în propășirea culturii și a civilizației în lume.

ADVERTISING

Anul 1633: Sublima Poartă îl confirmă ca domn al Țării Românești pe Matei Basarab, nepot al lui Neagoe Basarab, descendență care l-a ajutat fără îndoială la obținerea domniei.

Pe de altă parte, Matei Basarab era fiul lui „Danciul din Brâncoveni” (județul Olt), fost mare vornic, în timpul domniei lui Ștefan Surdul și oștean al lui Mihai Viteazul, căzut în bătalia de la Șelimbăr și înmormântat la Alba Iulia. Mama lui a fost jupâneasa Stanca, tot din Brâncoveni.

Matei Basarab a fost, la rândul lui, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, comandant al detașamentelor oamenilor liberi și breslașilor din Craiova.

În ciuda acestui palmares militar, succesul domniei lui Matei Basarab s-a demonstrat mai mult în cultură, cât în război. El însuși o personalitate cultivată, a stabilit relații de bună vecinătate și ajutor reciproc, aproape inexistente până atunci, cu domnul Moldovei, Vasile Lupu.

Domnia lui Matei Basarab a fost una de înflorire culturală, fără de care epoca brâncovenească nu ar fi fost posibilă. A fost un adevărat "Mecena", protector al culturii, sprijinitor al ortodoxiei, militând pentru păstrarea nealterată a tradiției ortodoxe.

ADVERTISING

Istoricii consemnează că Matei Basarab a ridicat de la temelie 46 de biserici, la care se adaugă refacerea multor altora, atât în țară, cât și la Muntele Athos, precum și pe teritoriul actualei Bulgarii, la Vidin și la Șistov. Dacă Ștefan cel Mare a zidit 45 de biserici și mănăstiri, Matei Basarab a zidit 46, toate atestate documentar, fiind astfel cel mai de seamă ctitor bisericesc al neamului românesc (conform istoricului C. C. Giurescu).

Eforturile și cheltuiala, pe care și-a permis domnitorul să le investească în construcția lăcașurilor de cult, demonstrează că epoca a fost una de propășire, de îndestulare materială, de liniște spirituală și de încredere în autorități, fapte care fără îndoială vin să susțină meritele domniei.

Anul 1685:  Se naște compozitorul, violoncelistul și organistul german Georg Friedrich Händel. Împreună cu contemporanul său Johann Sebastian Bach, Handel este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie.

Rolul creațiilor lui Händel în evoluția istorică a muzicii este covârșitor. Wikipedia subliniază că Georg Friedrich Händel, împreună cu Johann Sebastian Bach, reprezintă punctele culminante ale muzicii baroce.

ADVERTISING

Stilul operistic al lui Händel s-a dezvoltat de la folosirea modelelor convenționale la tratarea dramatică a recitativelor, ariilor și părților corale. Marile sale creații se caracterizează printr-o magistrală îmbinare a patosului, scenelor dramatice și interludiilor orchestrale, prin folosirea modulațiilor armonice, instrumentalizării colorate, ritmului pregnant și intervenției soliștilor instrumentali sau vocali.

Atât Händel , cât şi Bach au influențat generațiile următoare de mari compozitori, ca Joseph HaydnLudwig van Beethoven sau Felix Mendelsohn Bartholdy

Anul 1821: Țarul Alexandru I al Rusiei dezavuează atât revoluția lui Tudor Vladimirescu  în Țara Românească, cât și mișcarea lui Alexandru Ipsilanti. Hotărăște să lase Țările Române la mâna otomanilor și se declară de acord cu venirea trupelor turcești la nord de Dunăre.

Anul 1855: Moare Carl Friedrich Gauss, ilustru matematician, astronom și fizician german. Numele lui Gauss este legat de foarte multe domenii, de la aritmetică, la algebra numerelor complexe, la fizică, la teoria electricității și foarte multe altele. 

Dar cel mai popular pare a fi datorită celebrului „clopot” al lui Gauss, o reprezentare grafică a probabilităţilor de reprezentare a unor valori, a căror atingere este condiționată numai de „șansă” sau, mai corect, „o anumită probabilitate”.

Anul 1856:  Viitorul prim-ministru al Principatelor Unite Nicolae Golescu adresează la 23 februarie 1856  un memoriu plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei, participanți  la Congresul de la Paris, cerând unirea Moldovei cu Muntenia într–un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

A fost un prim demers diplomatic care nu va duce la realizarea Unirii, dar va atenționa diplomația europeană asupra priorității absolute care îi preocupă pe românii din cele două principate dunărene.

Anul 1869: S-a întemeiat "Partidul Național al Românilor" din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.  Organizația s-a dovedit a fi un precursor al partidului condus ulterior de Iuliu Maniu și a contribuit substanțial la făuririi României Mari.

Anul 1893  Inginerul german Rudolf Diesel patentează un nou motor cu ardere internă, care va folosi motorina drept carburant (în locul benzinei), va exclude instalația electrică pentru aprindere, inclusiv bujiile, și va funcționa pe principiul aprinderii prin presiune. 

Motorul Diesel va înlocui multe motoare Otto (cu benzină), dar nu va reuși să le elimine în totalitate nici acum, după aproape un secol și jumătate de la patentare.

Anul 1898: Romancierul francez Émile Zola a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebrul articol de presă  J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe căpitanul Alfred Dreyfus. A reușit să evite pedeapsa, exilându-se în Anglia. După schimbarea guvernanților, s-a întors în glorie la Paris.

Anul 1903: Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo. În virtutea jurisdicției complete asupra zonei, astăzi SUA dețin suveranitatea de facto asupra acestui teritoriu, în timp ce Cuba păstrează o suveranitate nominală, de jure

Anul 1917: Primele demonstrații la Sankt Petersburg, Rusia. Începutul Revoluției din februarie (8 martie în calendarul gregorian), o primă undă de șoc vestind evenimentele care vor zgudui întreg imperiul peste numai câteva luni.

Anul 1918: A luat ființă Armata Roșie. Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

Anul 1919:  A fost fondat Partidul Fascist, de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei. Din această poziție politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei în cel de-Al Doilea Război Mondial, alături de Germania.

Anul 1929: Apar pentru prima oară  în România concursurile de frumusețe, prin declararea „Miss România 1929" a domnișoarei Magda Demetrescu, de numai 17 ani, aleasă într-un concurs la care au participat 800 de tinere candidate, toate – așa cum recomanda regulamentul concursului – „de o moralitate desăvârșită”.

Anul 1942 - Al Doilea Război Mondial: SUA și Marea Britanie semnează la Washington, D.C. convenția cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii germane.  Convenția a stat la baza colaborării americano-britanică, până la victoria finală.

Anul 1956: Urmare unor discuții cu ușile închise, purtate cu conducerea Partidului Comunist (b) al URSS,  Nikita Hrușciov denunță oficial și public cultul personalității și crimele lui Stalin.

Anul 1965: Moare actorul american Arthur Stanley Jefferson, alias Stan Laurel, respectiv Stan, colegul lui Bran, dintr-un cuplu considerat cândva idolii comici ai ecranului, chiar dacă pe tinerii de astăzi poate nu-i prea interesează.

Anul 1992:  La București, a fost ales Crin Halaicu, pentru funcția de primar general. 

Anul 1993: Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York „World Trade Center". S-a soldat cu 6 morți și peste 1.000 de răniți.

NOTA BENE

În afară de evenimentele trecute în revistă, ziua de 23 februarie mai este și:

  1.  Ziua Națională a Republicii Gambia, când se aniversează proclamarea independenței față de Regatul Unit, în anul 1970
  2. Ziua Naționaă a Republicii Brunei, când se aniversează la fel independența țării.
  3. Ziua Republicii în Guyana

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇