Teste Covid la medicii de familie și pachet de analize pentru cei infectați. Săptămâna viitoare vom avea și reguli anti-Omicron, pentru românii care vin acasă de Sărbători

Teste Covid la medicii de familie și pachet de analize pentru cei infectați. Săptămâna viitoare vom avea și reguli anti-Omicron, pentru românii care vin acasă de Sărbători

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a stabilit vineri un protocol în baza căruia medicii de familie să înceapă și ei să facă teste Covid, urmând să le fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate materialele necesare, inclusiv cele de protecție.

În plus, pentru pacienții depistați pozitiv ”va exista posibilitatea unui pachet de investigații minimale”, în baza rezultatelor fiind prescris tratamentul, a anunțat Rafila.

Întrebat dacă toți medicii de familie vor face asta, ministrul a spus că toți cei care vor dori.

ADVERTISING

Referitor la eventuale măsuri pe care România ar urma să le ia pentru protejarea de Covid Omicron, Rafila a spus că săptămâna viitoare va fi luată o decizie, rugând jurnaliștii să nu mai prezinte senzațional informațiile. În presă apăruseră informații pe surse că în ședința de guvern au fost discuții aprinse între el, șeful DSU Raed Arafat și vicepremierul Sorin Grindeanu.

”Am citit că au fost discuții 'aprige' la guvern în care a fost implicat și dl vicepremier Grindeanu. El chiar n-a avut nicio opinie la acest subiect, pe care nu-l stăpânește. Au fost analizate propunerile Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Acum e importantă și aplicabilitatea acestor măsuri, că dacă introduci o masură pentru care nu te pregătești logistic, nu poți să faci acest lucru”, a spus Rafila, dând ca exemplu o eventuală testare PCR a tuturor celor care intră în țară.

ADVERTISING

Referitor la măsuri pentru românii care se întorc acasă de Sărbători, Rafila a spus că cel mai probabil acestea vor fi diferențiate în funcție de situația din țara de plecare.

”Trebuie găsită o soluție convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică. N-am avut nicio dispută cu dl Arafat, am discutat cum putem să adoptăm și noi niște măsuri ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron.

Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă și dacă există țări în care riscul de transmitere către România e mai mare, să găsim o soluție. Pentru alte categorii de țări, altă soluție. Avem discuții tehnice cu INSP să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică în cât mai mare măsură, dar să poată să fie și aplicată

ADVERTISING

Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la partea de aplicare vedem că e mai dificil. În cursul săptămânii viitoare, cu siguranță, vom avea un set de măsuri, până atunci probabil că vom avea și informații suplimentare”, a mai spus Rafila.

Amintim că s-a discutat ca și la noi celor care vin în țară fie să li se ceară să se testeze, fie să aibă documente doveditoare că s-au testat în ultimele 48 de ore și au rezultat negativ.

”Nu vreau să generăm numai știri, în ghilimele. Vreau să informăm”, a mai spus noul ministru.

Întrebat dacă vom avea restricții noi după ce Omicron va fi depistat în România, el a cerut presei să nu transforme noua variantă de Covid în ceva senzațional.

”Dupa primul caz, cu siguranță nu (vom avea restricții noi). Nu exclud că acest prim caz există deja în România. Știți cum a fost... ați fost foarte interesați de primul caz de Covid, primul caz transportat cu izoleta, după care lucrurile astea au devenit o banalitate. Ar trebui să fim mai axați pe oferirea de informații și mai puțin de agitarea populației”, a cerut ministrul, recunoscând că nu știm sigur la acest moment cât de îngrijorați sau speriați trebuie să fim de Covid Omicron.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇