Primele analize arată ”suspiciune înaltă” de Covid Omicron în România

Primele analize arată ”suspiciune înaltă” de Covid Omicron în România

Ministerul Sănătății a anunțat joi că au venit primele analize pentru românii confirmați cu Covid la întoarcerea din Africa de Sud, și acestea arată că există ”o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron”.

„Procesul de secvenţiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului Sars-CoV-2”, a precizat, joi, Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISING

”Cele trei persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, mai spune sursa citată.

Și ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost întrebat de acest subiect, după ce a ieșit de la o întâlnire avută alături de premier, cu reprezentanții cultelor religioase.

”E vorba de debutul procedurii secvențierii, rămâne de văzut. S-a observat că este vorba despre o variantă cu multe mutații, probabilitatea e mare să fie Omicron pentru ca e o tulpină cu multe mutații și a apărut în foarte multe țări. Am luat decizia de izolare, sunt asimptomatici, vor fi monitorizati 14 zile”, a răspuns Alexandru Rafila.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei doi români sunt carantinți în Brașov, respectiv Vaslui.

Subprefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan, a anunțat că este vorba de un bărbat în vârstă de 59 de ani, care este monitorizat atent de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, astfel încât să nu apară probleme de sănătate sau în ceea ce priveşte respectarea regimului de carantinare.

Se mai așteaptă rezultatele secvențierii și pentru un al treilea român repatriat din Africa de Sud și depistat cu Covid, acesta fiind jucător de rugby la CSM Știința Baia Mare.

ADVERTISING

Amintim că trei persoane întoarse în România din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid prin teste PCR, după ce anterior testele antigen fuseseră negative. Probele au fost trimise la laboratoare pentru secvențiere, pentru a se stabili dacă este sau nu vorba de noua variantă Omicron.

Într-o săptămână de când i-a fost anunțată depistarea, Covid Omicron s-a răspândit cu rapiditate, fiind descoperite cazuri pe toate continentele. Tot mai multe țări au închis granițele și au impus restricții, măsuri criticate de OMS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇