OMS consideră că interdicţiile de călătorie sunt inutile împotriva tulpinei Omicron

OMS consideră că interdicţiile de călătorie sunt inutile împotriva tulpinei Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră inutile restricţiile de călătorie şi avertizează că o limitare a călătoriilor nu va împiedica răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2 ci, din contră, ar putea încetini lupta împotriva covid-19, relatează AFP.

Japonia a cerut miercuri companiilor aeriene să suspende noi rezervări către teritorul japonez pe o perioadă de o lună, în pofida faptului că OMS consideră că interdicţiile de călătorie nu împiedică răspândirea Omicron.

Această nouă variantă a noului coronavirus, foarte contagioasă, ar fi început, în realitate, să se răspândească în lume cu mai multe zile înainte ca Africa de Sud să o semnaleze în mod oficial, la 24 noiembrie, iar autorităţile olandeze au anunţat marţi că Omicron circula deja în Olanda la 19 noiembrie.

Ea a fost descoperită în două eşantioane ale unor teste prelevate la 19 şi 23 noiembrie, iar una dintre cele două persoane vizate nu a călătorit recent, ceea ce sugerează că Omicron circula deja în Olanda, potrivit Institutului olandez de Sănătate şi Mediu (RIVM).

ADVERTISING

Miercuri, Nigeria, cea mai populată ţară dn Africa, a anunţat că a înregistrat primele trei cazuri de Omicron la persoane care au călătorit în Africa de Sud.

Cu doar câteva ore mai înainte, Brazilia a anunţat prmele două cazuri Omicron - primele în America Latină -, la călători venind din Africa de Sud.

„Interdicţiile generale de călătorie nu împiedică răspândirea”  variantei Omicron a SARS-CoV-2, subliniază OMS într-un document tehnic.

În atmosfera de panică ce a cuprins lumea, directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat marţi la „calm” şi a cerut o reacţie „raţională” şi „proporţională”.

El s-a declarat „îngrijorat de faptul că mai multe state membre (OMS) iau măsuri generale şi brutale, care nu au la bază probe şi nici nu sunt eficiente în sine şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile” între ţări.

Tokyo a cerut, însă, companiilor aeriene „să nu mai accepte noi rezervări timp de o lună, începând de la 1 decembrie”.

ADVERTISING

OMS: Interdicțiile de călătorie nu încurajează semnalarea cazurilor de infectare cu Omicron

Acest anunţ intervine în contextul în care un al doilea caz de Omicron a fost confirmat în Japonia miercuri, la un călător care a sosit din Peru săptămâna trecută.

După ce Africa de Sud a semnalat apariţia acestei noi variante săptămâna trecută, numeroase state şi-au închis fronterele acestei ţări şi vecilor ei, înfuriind regunea Africii australe.

Aceste măsuri „pot avea un impact negativ asupra eforturilor mondiale în domeniul sănătăţii în timpul pandemiei, descurajând ţările să semnaleze şi să împărtăşească date epidemiologice şi de secvenţiere”, avertizează OMS.

O posibilă speranţă pentru bolnavii de covid-19, un comitet de cercetători americani s-a pronunţat marţi în favoarea autorizării de urgenţă, în cazul anumitor pacienţi cu risc, a pastilei anticovid a laboratorului farmaceutic american Merck, în Statele Unite.

ADVERTISING

Votul acestor experţi, după o zi de discuţii, a fost însă strâns - 13 la 10 -, iar decizia finală cu privire la omologarea acestuii medicament revine Agenţiei americane a medicamentului (FDA).

În timp ce lumea se întreabă cum să reacţioneze faţă de varianta Omicron, CEO-ul Moderna Stéphane Bancel a prezis, într-un interviu acordat Financial Times (FT), o „scădere semnificativă” a eficienţei vaccinurilor actuale.

În opinia sa, este nevoie de luni de zile în vederea creării unui nou vaccin.

Producătorii de vaccin Moderna, AstraZeneca-Oxfrod, Pfizer-BioNTech şi Novavax şi-au exprimat însă încrederea în capacitatea lor de a crea un nou vaccin împotriva Omicron.

Rusia a anuţat că lucrează şi ea la o versiune a Sputnik V care să ţintească în mod specific această nouă varantă a noului coronavrus.

Noua tulpină a ajuns deja pe toate continentele

Omicron a fost depistată deja pe toate continentele.

Europa se confruntă cu un nou val de contaminări, pare cea mai afectată, şi îşi multiplică măsurile împotriva pandemiei.

Copleşită de un un val de infectări, Germania a pus pe tapet, marţi, vaccinarea obligatorie, care urmează să facă obiectul unei legi în Parlament, până la sfârşitul lui 2021.

”Prea mulţi oameni nu s-au vaccinat”, a declarat postului Bild TV viitorul cancelar german Olaf Scholz.

În Regatul Unit, purtarea unei măşti a redevenit marţi obligatorie în mijloace de transport în comun şi în magazine, iar toţi călătorii care sosesc în regat sunt obligaţi să facă un test PCR şi să izoleze până la aflarea rezultatului.

Franţa a semnalat primul caz Omicron marţi, în Inusla La Réunion, la Oceanul Indian, şi recomandă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 luni care prezintă riscul unei forme grave de covid-19.

Două cazuri Omicron au fost înregistrate în Elveţia.

Niciodată nu a provocat atât de multe îngrijorări o variantă a SARS-Cov-2, de la apariţia variante indiene (delta), dominantă în prezent şi foarte contagioasă.

OMS consideră ”mare” ”probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial”, în pofida faptului că există numeroase necunoscute cu privre la contagiozitatea acesteia, eficienţa vaccinurilor existente şi gravitatea simptomelor.

Un element liniştitor este faptul că până în prezent nu s-a semnalat nicio moarte din cauza Omicron.

În Africa de Sud, majoritatea noilor contaminări sunt legate de Omicron, un lucru care sugerează că varianta are un potenţial de răspândire mare.

Pandemia covid-19 a ucis peste 5 milioane de oameni de când a apărut, la sfârşitul lui 2019, în China, potrivit unui bilanţ AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇