După ce au confirmat deja 22 de cazuri de infecție cu tulpina Omicron, medicii britanici susțin că trebuie luate măsuri de distanțare socială pentru sărbătorile de iarnă. Dar premierul Boris Johnson le spune oamenilor să nu-și anuleze petrecerile de Crăciun.
Șefa UK Health Security Agency, dr. Jenny Harris, a declarat că britanicii ar putea ține sub control numărul de infectări cu varianta Omicron dacă „nu socialiază mai mult decât sunt obligați să o facă”, pe durata Sărbătorilor de iarnă.
Această declarație i-a diplăcut profund lui Boris Johnson, care a declarat că Guvernul nu „schimbă regulile după care ar trebui să îți trăiești viața” și i-a încurajat pe britanici să nu-și anuleze nici petrecerile și nici celelalte evenimente pe care le-au pregătit pentru Crăciun, potrivit The Independent.
Optimismul lui Boris Johnson se bazează pe faptul că Downing Street pregătește o amplă campanie de imunizare cu a treia doză de vaccin antiCovid 19 pentru toți cei care au împlini deja 18 ani.
Prioritate vor avea senorii, urmând ca grupele de vârstă care au acces la doza booster să scadă.
Centre temporare de vaccinare pentru administrarea dozei booster vor apărea, în curând, ca ciupercile după ploaie, a anunțat premierul britanic.
Într-un notă mai moderată, Guvernul britanic a anunțat că – pe toate durata pandemiei – a încercat să caute un echlibru. Și că n-a impus restricții de dragul de a o face, din cauză că ele afectează economia.
Iar sărbătorile care urmează erau un moment mult așteptat de barurile și restaurantele din Regatul Unit, după 18 luni de restricții, în care au pierdut foarte mulți bani.
Rămâne să aflăm ce decizii vor lua, până la urmă, autoritățile britanice.
Pe de o parte, antreprenorii care au baruri și susțin că – din cauza unei „comunicări defectuoase” a Guvernului de pe Downing Street – deja britanicii au început să își anuleze evenimentele programate pentru Sărbători. Și că asta îi va duce în sapă de lemn.
Pe de altă parte, medici cunoscuți în Regatul Unit susțin că altfel nici nu s-ar putea ține sub control pandemia. Și că, de fapt, restricțiile ar trebui să fie mai dure și să se aplice începând chiar de acum.
Spre exemplu, Dr Deepti Gurdasani a declarat pentru The Independent că ar trebui deja luate măsuri drastice. Printre ele: limitarea numărului de oameni care participă la adunări publice, portul măștilor cu grad ridicat de protecție, atât în interior cât și în exterior și facilitatea muncii de acasă, pentru cine are această posibilitate.
Dr Peter English a explicat pentru jurnaliștii publicației citate că, dacă Regatul Unit nu ia acum măsurile necesare pentru a preveni răspândirea variantei Omicron, atunci va fi nevoit să impună restricții mult mai dure, pesre 3-4 săptămâni.