Autoritățile olandeze au anunțat, săptămâna aceasta, că au identificat noua tulpină Omicron în cazuri vechi de aproximativ 11 zile, ceea ce indică faptul că ea se răspândea în Europa de Vest înainte ca primele cazuri să fie identificate în Africa de Sud.
Potrivit institutului olandez de sănătate, Omicron a fost identificată în probe prelevate în 19 și 23 noiembrie. Adică, înainte ca primii pasageri care au aterizat în aeroportul Amsterdam Schipol venind din Africa de Sud să fie testați pozitiv cu noua tulpină, observă CBS News.
”Nu se știe dacă oamenii în cauză au călătorit în Africa de Sud”, spun autoritățile care subliniază că oamenii au fost informați că sunt purtători ai noii tulpini și că anchetele epidemiologice au fost deja demarate.
”În următoarea perioadă vor fi desfășurate studii pentru a afla adevărata distribuție a tulpinii Omicron în Țările de Jos (Olanda, n.red)”, spun autoritățile care promit că vor secvenția și din rezultatele pozitive anterioare.
Dar și Belgia și Germania spun că secvențierea confirmă faptul că tulpina Omicron circula în aceste țări înainte ca oficialii sud-africani să dea alerta în lume, la data de 24 noiembrie.
Lăudați și pedepsiți
Cercetătorii din Africa de Sud au fost lăudați pentru că au detectat noua tulpină și au alertat autoritățile internaționale, săptămâna trecută.
Dar Omicron s-a răspândit până acum în 20 de țări și multe state au impus restricții de călătorie pasagerilor sosiți din țările sud-africane: Se tem că tulpina ar fi semnificativ mai ușor transmisibilă de la o persoană la alta și că ar putea avea o oarecare rezistență în fața vaccinurilor și tratamentelor actuale.
Politicienii și cercetătorii sud-africani s-au arătat deranjați și spun că se simt pedepsiți din cauza programului lor avansat de secvențiere, care a identificat tulpina și a ajutat alte țări să reacționeze rapid dar care a adus și restricții de călătorie care vizează în principiu țările din Africa de Sud.
Un val de incertitudini
Nu se știe încă dacă tulpina Omicron generază cazuri mai grave față de tulpinile care au circulat până acum, dar Organizația Mondială a Sănătății susține că primele dovezi indică o variantă cu risc crescut la nivel global.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, avertiza chiar că această tulpină riscă să provoace izbucniri cu consecințe severe în toată lumea.
Luni, președintele american Joe Biden și consilierul său pe politici de sănătate dr. Anthony Fauci au declarat că noua tulpină nu ar trebui să genereze panică, dar este îngrijorătoare. În consecință, CDC recomandă începând de luni tuturor adulților să-și facă doza booster.
Epidemiologul american Michael Osterholm, directorul centrului de cercetare a bolilor infecțioase din Minnesota, spune că pe americani îi așteaptă o iarnă grea dacă nu ascultă de acest sfat.
”Oamenii nu realizează că toată țara e în fața unui nou risc din cauza numărului mare de persoane aflațe la cinci-șase luni de la doza a doua, care nu și-au făcut doza booster și care acum revin din nou în situația de mare risc”, spune acesta.
Cercetătorii au păreri diferite
CEO-ul Moderna a declarat, însă, pentru Financial Times, că vaccinurile actuale s-ar putea să fie semnificativ mai puțin eficiente în fața Omicron. ”Toți cercetătorii cu care am vorbit mi-au spus că nu-i a bună”, a spus el.
Dar majoritatea cercetătorilor, inclusiv cei care au dezvoltat serul Oxford/AstraZeneca, sunt mai rezervați în afirmații și subliniază lipsa informațiilor și cer oamenilor să aștepte până când experimentele pe noua variantă vor da rezultate. Dar asta va mai dura vreo două săptămâni.
”În ciuda apariției de noi tulpini în ultimul an, vaccinurile au continuat să ofere protecție foarte înaltă în fața simptomelor severe și nu există nicio dovadă că Omicron ar fi altfel. Și totuși, avem proceduri care ne permit dezvoltarea unui vaccin actualizat dacă ar fi necesar”, spun cei de la AstraZeneca într-o declarație de presă.
Toți producătorii de vaccinuri din Vest, dar și cei ai Sputnik, spun că deja lucrează la un nou vaccin dacă se dovedește necesar pentru a combate noua tulpină.
Din nou pe calea restricțiilor
Dar autoritățile nu pot să aștepte. Pe lângă îndemnul la vaccinare - fie cu prima doză fie cu doza booster - țările au început să impună iar restricții.
În New York masca e din nou obligatorie la interior.
”Vă spunem să purtați din nou mască. E o alegere inteligentă”, a declarat, luni, primarul New York-ului, Bill de Blasio.
Și în Marea Britanie masca e din nou obligatorie la interior sau în locuri aglomerate, începând de marți.
O. D.