Spitalele se pregătesc pentru noul vârf al pandemiei: paturi suplimentate, operații amânate, urgențe redirecționate

Spitalele se pregătesc pentru noul vârf al pandemiei: paturi suplimentate, operații amânate, urgențe redirecționate

Spitalele de pacienți cronici vor primi urgențe, au fost găsite noi paturi pentru cazurile grave COVID-19, se amână operațiile care nu sunt urgente și apar noi centre pentru îngrijirea bolnavilor în stadii ușoare sau medii, a anunțat, duminică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus că deși s-a vorbit des despre locurile la ATI, discuția a fost doar despre o cifră la nivel național, ministrul subliniind faptul că transportul pacientului critic este riscant, aceasta fiind o soluție aplicată doar acolo unde nu există alternative.

El a făcut apel la importanța folosirii la maxim a bazei materiale și a resursei umane calificate peste tot acolo unde există.

„Efortul nostru merge în special către marile orașe, acolo unde în general există baza materială și resursa umană pentru îngrijirea pacienților”, a spus ministurl Sănătății.

Voiculescu are vești rele din spitale: 167 de copii sunt internați cu COVID. Oameni sănătoși fac forme grave ale bolii, familii întregi

În ultimele 48 de ore s-au stabilit trei măsuri pentru a veni în sprijinul pacienților COVID-19, dar, în același timp, să nu fie afectați nici ceilalți pacienți, cu patologie non-COVID.

ADVERTISING

„Prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm până astăzi. Am mers pentru suplimentarea paturilor către spitale cu tradiție în tratamentul bolilor cronice, am mers către Spitalul Fundeni, către Institutul Clinic Fundeni și avem acolo 70 de paturi cu oxigen și 14 paturi de terapie intensivă care sunt fie disponibile deja, fie în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic București și avem un număr de 5 paturi de Terapie Intensivă și alte 5 paturi pentru terapie acută care sunt disponibile la IOB. Încă 35 de paturi la Spitalul Colentina, 2 paturi de ATI la Spitalul Gerota, la Colțea – 16 paturi cu oxigen.

Avem, de asemenea, o creștere a numărului de paturi avizate în unitățile mobile ale spitalelor cu experiență în tratamentul pacienților cu COVID-19 precum Nasta, Victor Babeș. Vorbim de o creștere de la 8 la 12 paturi la fiecare mașină și vorbim de asemenea, despre creșterea la 45 a paturilor de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon.
Începând de mâine, vom avea, de asemenea, 12 paturi în plus la Victor Babeș, în București. Aceasta este prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore”, a spus Voiculescu.

ADVERTISING

Apelul lui Voiculescu: Perioada dintre Paștele Catolic și cel Ortodox va fi „proba unei generații”

O a doua măsură este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale, care are două obiective. În primul rând, reducerea presiunilor de pe UPU.

„Pe lângă cifrele pe care le vedem în fiecare zi sau la cifrele pe care le vedem în fiecare zi de pacienți internați la Terapie Intensivă, trebuie să adăugăm pacienți care se află câteodată mai mult decât ar trebui în UPU. Pentru a degreva UPU vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru forme non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Spitalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Ilfov și sperăm de Centrul de la Caraiman.

Al doilea obiectiv al regândirii și optimizării fluxurilor medicale este acela al redirecționării urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngriire de urgență. Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici, care au baza materială și baza umană și resurse pentru a oferi îngrijire urgențelor va trebui un efort din partea acestor spitale pentru specialități precum Ortopedie, ORL, Urologie, Chirurgie și așa mai departe”, a mai spus ministrul Sănătății.

ADVERTISING

Valul 3 de COVID: Boala se transmite mai repede, tot mai mulți tineri fac forme grave

Ministrul a spus că în acest caz, al spitalelor de cronice, reprezentanții MS se uită, în primul rând la București, dar și la alte județe.

Ministrul Sănătății a solicitat, de asemenea, o implicarea mai puternică a rețelelor de spitale MAI, SRI, MApN, Transporturilor, spunând că este sigur că aceste unități medicale vom sări în ajutor, mai ales că o bună parte dintre ele s-au implicat deja în gestionarea acestei pandemii.

A treia măsură este aceea a concentrării în perioada următoare pe ceea ce este „exigența momentului”, și anume îngrijirea pacienților COVID-19. Asta ar putea însemna amânarea unor operații.

„Este vorba de operații elective, a unor proceduri elective. Asta ar putea să însemne că anumite spitale, respectiv anumite secții, anumite resurse, o anumită parte a resursei umane vor fi concentrate către tratamentul pacienților COVID-19.

Evident, asta vine cu un cost. Evident sunt costuri care țin nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci și costuri pentru cei care deja au avut de suferit de pe urma acestei pandemii. A

vem o grijă deosebită pentru pacienții non-COVID și de asta în ultimele luni, prin modificarea Ordinului 555 am încercat să definim fluxuri separate pentru îngrijirea pacienților non-COVID peste tot acolo unde a fost posibil. Facem acest lucru în continuare.

În același timp, solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val, sperăm, acest ultim val care va pune o asemenea presiune asupra sistemului medical”, a mai spus Voiculescu.

Acesta a ținut să precizeze că, la fel ca și în alte țări, sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur această povară a pandemiei și este nevoie de ajutorul fiecărui român și de aceelerarea vaccinării.

„La fel ca și în celelalte țări care au fost copleșite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite și limitele nu țin atât de investiții, de resursa financiară, cât în special de resursa umană. Mai pe românește, nu putem să tragem la infinit de aceiași oameni, avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră.

Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să rămâneți în casă, dacă nu este esențial să ieșiți. Avem nevoie de măsuri de igienă, precum spălatul pe mâini și mai presus de toate avem nevoie ca oamenii să se vaccineze. Avem cu toții nevoie de vaccinare a unei părți cât mai mare a populației în perioada imediat următoare.

Am avut discuții cu toți cei care pot lua decizii în statul român. Am avut, de asemenea, discuții cu CNCAV. Am cerut accelerarea ritmului de vaccinare. Vom avea în perioada imediat următoare destule vaccinuri pentru toată lumea”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, prin respectarea măsurilor de protecție „câștigăm timp pentru vaccinare”, iar dacă vom reuși să ne vaccinăm vom avea într-un termen relativ scurt, de o lună și jumătate – două un număr semnificativ de oameni care fie au trecut prin boală, fie au fost vaccinați.

„Asta va însemna că acesta va fi fost ultimul val care să necesite un anumit nivel de restricții, de protecție și toate celelalte lucruri pe care niciunul dintre noi nu le îndrăgește, dar care sunt necesare pentru a respecta prioritatea zero, aceea de a salva vieți”, a mai spus Voiculescu.

Citește pe Spotmedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇