O scrisoare deschisă cu autori ascunși după paravan

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

În cursul zilei de vineri, a apărut în mediul online un document ciudat, intitulat „scrisoare deschisă semnată de mai mulți medici”, care conține acuzații grave privind modul cum gestionează Guvernul pandemia.

Observ din capul locului că scrisoarea, construită  pe scheletul ideilor tipice ale Opoziției, nu este semnată nici de doctorul Rafila, nici de doctorul Streinu Cercel, nici de alte personalități de vază ale lumii medicale, racolate de PSD, ca să-i aibă acolo, în calitate de profesioniști.

Dacă-mi permiteți un limbaj mai puțin stilat, aș zice că semnatarii de stânga ai scrisorii sunt din altă gașcă decât alții, tot de stânga, dar procopsiți între timp.

Pe de altă parte, tonul imperativ al documentului pare mai curând emanat din materia cenușie a unor lideri din Opoziție, decât de la câțiva medici, unii cunoscuți în spațiul public.

De ce spun asta? Pentru că cred că niciodată medicii, pătrunși de grija pentru sănătatea și viața pacienților, nu și-ar începe în următorii termeni o scrisoare deschisă către autorități:

„Noi, semnatarii acestui document, solicităm Preşedintelui Iohannis, parlamentarilor şi guvernanţilor încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace şi revenirea la starea de normalitate”.

ADVERTISING

Care „revenire”, stimați tovarăși? Care „stare de normalitate”? Revenire la Vasilica premier? Normalitate, cu Tudose sau Grindeanu, puși și schimbați după capriciul lui Dragnea? Nu cumva să ziceți că v-ați gândit la normalitatea Ponta!

S-o lăsăm, deci, cu normalitatea, întrucât nu avem la ce reveni, și să citim scrisoarea – noroc că e deschisă! Ei bine, iarăși zic că un medic care își respectă profesia n-ar începe astfel prima din cele unsprezece „revedicări”  ale scrisorii: „Încetaţi cu obligativitatea purtării măştilor…”.

Medicului i-au intrat în obișnuință halatul, mănușile, masca sau dezinfectanții încă de pe vremea când nici prin cap nu ne trecea nouă pericolul pandemiei. Medicul este ultimul dintre pământeni care ar putea să nu înțeleagă rostul măștii.

Și niciodată medicul nu s-ar exprima cu comanda: „încetați…”. Asta este specifică altor categorii, cu mai puțină școală și mai multă instrucție: drepți!

Medicii sunt obișnuiți să pună diagnosticul, să prescrie, să recomande, să sfătuiască, nu să comande. Șase din cele unsprezece puncte ale scrisorii încep cu imperativul „încetați”, iar altele cu „stopați”, „nu terorizați”, „opriți”. Niciunul cu „vă propunem”, cu „ar fi de dorit” sau cu „vă recomandăm”.

Imperativele din scrisoare țin de zona milițianului de altădată sau sunt din ograda cazonă a lui Moș Teacă, nicidecum de limbajul elevat al medicului – poate profesionistul cel mai îndelung școlit dintre toți profesioniștii.

Cum era și firesc, scrisoarea a intrigat Colegiul Medicilor din România (CMR), care s-a delimiat numidecât de ea printr-un comunicat de presă. Se afimă acolo că documentul nu reprezintă voința corpului medical, iar CMR - și numai el - asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică.

Colegiul Medicilor: Medicii care nu respectă normele privind Covid vor fi identificaţi şi cercetaţi, riscând ridicarea dreptului de a profesa

Totodată, CMR constată că cel puțin unul dintre „semnatarii” scrisorii, personalitate de prim rang, contactată anume de instituție, a infirmat semnarea respectivei scrisori și a spus ca nici nu a avut cunoștință de așa ceva.

De altfel, pe documentul publicat pe Facebook, nu există o listă a autorilor, cu semnătura în dreptul fiecăruia, așa cum ar fi fost necesar într-un asemenea caz, ci doar o înșiruire de nume.

Ceea ce evident te duce cu gândul la un fals, conceput anume pentru a discredita măsurile luate de autorități în combaterea pandemiei. Dar nu pandemia este ținta evidentă a scrisorii, ci guvernarea. Iar, dacă ținta este aceasta, ce altă concluzie pot trage, decât aceea că așa zisa „scrisoare deschisă” a fost pregătită cu grijă în laboratoarele Opoziției?

Când zici Opoziție, te gândești firește la trei vectori: PSD, AUR și senatoarea independentă Șoșoacă. Îmi vine să mă întreb: care dintre ei este implicat în scrisoare? Citind printre rânduri, îmi răspund singur: toți. Și am să mă explic:

Cu numai o zi sau două înainte de a fi publicată „srisoarea deschisă”, unde, așa cum spuneam, jumătate din puncte încep în stilul imperativ „încetați....”, liderul PSD vorbea exprimându-se în același stil imperativ: „Renunțați la restricțiile fără logică, gen închis magazinele la ora 18.00”.

Este numai un exemplu. Un observator atent bagă ușor de seamă că tonul, maniera și țintele scrisorii seamănă ca două picături de apă cu țintele și tonul practicate de șeful social-democrațior în utimele săptămâni.

Dar nu este singurul prins cu mâța-n sac. Mai izbitor decât orice este finalul scrisorii, care poartă amprenta altcuiva, tot din Opoziție, să vedem a cui. Citez:

„Incetați cu stările de urgență/alertă motivate prin așa-zisa "pandemie"! Ea nu există, mai cu seamă atat timp cât nu a fost declarată printr-un act oficial”.

Pandemia a fost recunoscută oficial la nivelul UE încă din februarie trecut, iar reprezentatul Uniunii, Josep Borrell, prezenta pe 5 mai 2020 declarația referitoare la drepturile omului în contextul pandemiei de coronavirus.

Nu știu autorii scrisorii de așa ceva?

Documentul este deosebit de interesant și ar fi util să-l citească nu numai liderii Opoziției și independenta Șoșoacă, dar și doamna Avocat al Poporului, ba chiar și liderii de la palatul Victoria care emit hotărâri chiar în contextul pandemiei.

De altfel, PSD are destulă minte ca să nu cupleze cu teoria conspiraționistă. Presupun că s-ar dezice de partid doctorii Rafila și Streinu-Cercel, auzind așa ceva. Partidul ar pierde cel puțin doi pioni grei. Singura contestatară absolută a virusului rămâne doamna Șoșoacă, dar împotriva domniei sale nu ai cum să lupți. Are în arsenal numai arme neconvenționale.

În opinia mea, scrisoarea n-a apărut din senin și n-a fost inventată de către persoane de seamă din lumea medicilor. A fost inventată de niște politruci ai Opoziției și nici măcar n-a fost semnată de respectivii „semnatari” ai ei.

Dar nu mi se pare cel mai important cine a inventat-o. Mai de interes este pentru ce a făcut-o, în ce scop și în beneficiul cui? Cum spune latinul cui prodest? Sunt aici două observații de făcut:

Primo. Nu este un secret că ne găsim în zodia protestelor. Ce poți deduce, când auzi că manifestările sunt „spontane”, că nu le revendică aproape nimeni, dar participă la ele AUR, desigur ca simplu spectator, plus spectatoarea Șoșoacă, nici nu înțeleg în ce calitate?

În plus, mai e și domnul Ciolacu care urmărește cu siguranță live.  

Secondo: Iarăși nu este un secret că am intrat și în zodia moțiunilor. Tocmai bine, liderul PSD pregătește una de cenzură, menită să facă guvernul zob, folosind exact acuzațiile din „scrisoare” – căci alte acuzații n-are.

Și până la urmă, am ajuns la ciudatul numitor comun: niciun politician nu revendică scrisoarea, dar multora le-ar fi de folos dacă ar reuși să tulbure apele, tot agitând-o.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇