Șefa UPU de la Ploiești: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Cei care iau decizii să treacă o oră la ATI, să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare!

Șefa UPU de la Ploiești: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă. Cei care iau decizii să treacă o oră la ATI, să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare!

Medicul primar Violeta Tănase, care conduce Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Ploiești, spune că deja de câteva săptămâni ea și colegii ei trebuie să aleagă pe cine salvează și pe cine nu, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă.

”Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat. De două-trei săptămâni suntem în această situație critică”, a declarat medicul, luni seară, la Digi24.

Întrebată pe cine alege între o persoană tânără și una în vârstă, Violeta Tănase a spus că persoana tânără, dar a precizat că nu vorbește în numele tuturor colegilor. Ea a povestit că luni seară a plecat din spital la ora 20:00 și la acel moment erau șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și pentru care nu existau locuri.

ADVERTISING

Centrul Național de Coordonare nu mai ajută la transferul pacienților

Ea a spus că, dacă înainte reușea transferul pacienților pentru care nu erau paturi chiar și la Oradea, acum, de 2-3 săptămâni, Centrul Național de Coordonare nu mai facilitează transferul niciunui pacient.

Ce poți să faci când părinții tăi, de exemplu, așteaptă un pat de terapie intensivă și nu există loc? a fost întrebată Violeta Tănase.

„Această situație (ca părinții cuiva să aștepte un loc la ATI degeaba - n.red.) se întâmplă zilnic, la aceste presiuni suntem supuși zilnic, pentru că aproape fiecare dintre pacienții critici au niște aparținători care bineînțeles că sunt îngrijorați și care bineînțeles că-i vor salvați.

ADVERTISING

Problema este că nu există soluție. În ultimele două-trei săptămâni, practic, Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat cu niciun transfer nicăieri.

În urmă cu niște săptămâni, am transferat pacienți, chiar și la Oradea a fost discuția la un moment dat să fie transferat unul dintre pacienți, dar între timp s-a creat un loc în terapia noastră intensivă și s-a evitat acest zbor, pe o asemenea distanță. Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluții pentru noi, pentru că Bucureștiul a fost plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”, a adăugat medicul.

Întrebată dacă am ajuns ”acolo unde nu voiam să ajungem”, Violeta Tănase a răspuns tranșant: „Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!”.

ADVERTISING

Lipsă de paturi, lipsă de medici

Medicul spune că autoritățile care impun deciziile pentru gestionarea pandemiei ar trebui să treacă măcar o oră în vizită la UPU sau la ATI, pentru a avea o idee mai clară asupra scopului și efectelor măsurilorilor.

„Mi-aș dori ca cei (autoritățile - n.red.) care iau astfel de decizii (întârziate - n.red.) de organizare, de instruire, să-și facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgențe și prin Terapie Intensivă. Așa, ca să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare”, a mai spus medicul.

Ea a explicat că ritmul de lucru este extrem și că pe lângă lipsa de paturi se confruntă și cu lipsa de personal.

„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți.

Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a explicat dr. Violeta Tănase.

Terapia intensivă pentru bolnavii COVID de la Spitalul Județean Ploiești are 12 locuri. A beneficiat și de o unitate mobilă, un TIR, care însă la un moment dat nu a mai funcționat, apoi a fost reparat, dar nu a mai putut fi pus în funcțiune din lipsă de personal. Autoritățile spun că vor face și unitatea mobilă funcțională poate chiar de astăzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇