Scădere abruptă a vaccinărilor cu prima doză. În două săptămâni ar putea creşte iar cazurile: ”Spre deosebire de noi, virusul evoluează”

Scădere abruptă a vaccinărilor cu prima doză. În două săptămâni ar putea creşte iar cazurile: ”Spre deosebire de noi, virusul evoluează”

Autorităţile estimează că, în perioada următoare, scăderea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 va stagna şi nu este exclus să se înregistreze o nouă creştere a cazurilor de COVID-19, având în vedere că a început sezonul rece şi se stă mai mult în spaţii închise, s-a reluat activitatea de învăţământ şi, ca urmare, interacţiunea şi mobilitatea oamenilor sporeşte.

„Din fericire, numărul de cazuri noi este în scădere şi acest lucru este, încă, bine. Estimarea, pentru că noi nu ghicim, noi facem nişte estimări bazându-ne pe nişte date, este că în perioada următoare, într-o perioadă de o săptămână, două săptămâni, vom stagna din această scădere. (…) Nu este exclus să înregistrăm o nouă creştere a numărului de cazuri pentru că interacţiunea şi mobilitatea oamenilor creşte prin faptul că, evident, s-a reluat şi activitatea de învăţământ, acolo unde s-a putut, în format fizic.

ADVERTISING

Suntem în plin sezon rece şi stăm din ce în ce mai mult în spaţii închise, unde există interacţiune apropiată între oameni, acest lucru asociază o creştere a riscului de infectare şi, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situaţia va fi numai într-o direcţie bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, la o rată de vaccinare în populaţia eligibilă peste 12 ani de circa 43%, este evident că nu este în avantajul nostru", a declarat, joi, şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

”Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, evoluează”

El a participat la lansarea caravanei "Oameni ca Mine" dedicată educaţiei despre sănătatea publică în context pandemic, organizată şi susţinută de mediul privat, subliniind că este clar că pandemia de COVID-19 nu se va opri la valul 4.

ADVERTISING

"Nu ştiu dacă este, în momentul de faţă, neapărat despre un val 5, nici nu contează acest lucru. Contează situaţia reală, realitatea, şi anume că în multe ţări europene, deja, se observă o creştere importantă a numărului de cazuri, dar, acolo unde rata de vaccinare este crescută, nu se observă o creştere a numărului de cazuri grave, care au nevoie de spitalizare în terapie intensivă şi nu creşte mortalitatea. E clar că odată cu valul 4 nu se va opri pandemia. (…)

Din motivul acesta, este evident, este logic să înţelegem că dacă nici de data aceasta nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecţie la nivelul comunităţii, perioada următoare şi valurile următoare, câte vor fi, ne vor lovi la fel de rău, poate chiar mai rău, pentru că, spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc. Virusul se adaptează şi evoluează, (…) devine mai rezistent la acţiunea anticorpilor, la protecţia pe care o avem astăzi de la vaccinuri sau de la trecerea prin boală", a explicat preşedintele CNCAV.

ADVERTISING

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că este greu de spus ce creştere a numărului de cazuri de COVID-19 ar urma să se înregistreze. "Atât creşterea propriu-zisă, cât şi evoluţia per ansamblu a situaţiei epidemiologice din România ţine, realmente, de modul în care fiecare dintre noi se va implica în această luptă", a transmis el.

Scădere abruptă a vaccinărilor cu prima doză

În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 82.151 de persoane, ceea ce duce bilanțul total al campaniei la 7.397.941 de români vaccinați până acum cu prima doză, din care 6.681.072 cu schemă completă, iar 1.106.455 au primit și a treia doză.

Chiar dacă numărul total al celor vaccinați în ultimele 24 de ore e mai mare decât cel de ieri, cei care s-au vaccinat cu prima doză sunt mai puțini față de ziua precedentă.

Luni s-au vaccinat cu prima doză 45.204 persoane, marți 43.257 de oameni, miercuri 25.607 iar joi 25.289.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇