Un studiu de amploare desfășurat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a urmărit aproape 200.000 de persoane timp de trei decenii și a ajuns la o concluzie esențială pentru sănătatea inimii: nu contează atât tipul dietei, cât calitatea alimentelor consumate.
Calitatea contează mai mult decât tipul dietei
Studiul arată că atât dietele sărace în carbohidrați (low-carb), cât și cele sărace în grăsimi (low-fat) pot fi benefice pentru inimă, dacă sunt alcătuite din alimente sănătoase. Mai exact, alimentele neprocesate, de origine vegetală, precum cerealele integrale, fructele, legumele, nucile și leguminoasele, au fost asociate cu un risc mai mic de boală coronariană, indiferent de tipul regimului.
În schimb, dietele care conțineau alimente procesate, grăsimi saturate și carne roșie au dus la un risc crescut de boli cardiovasculare, chiar dacă se încadrau în profilul „low-carb” sau „low-fat”.
„Versiunile sănătoase ale acestor diete, bogate în alimente de origine vegetală și cereale integrale, au fost asociate cu o sănătate cardiometabolică mai bună”, a declarat dr. Zhiyuan Wu, coordonatorul studiului, în cadrul conferinței Nutrition 2025, organizată de Societatea Americană de Nutriție, relatează News.ro.
Rezultatul? Un risc redus cu 15%
Participanții care au urmat diete sănătoase, indiferent dacă erau low-fat sau low-carb, au avut un risc redus cu aproximativ 15% de a dezvolta boală coronariană.
Ce înseamnă o dietă „de calitate”
- Cereale integrale
- Fructe și legume proaspete
- Nuci și semințe
- Leguminoase (năut, linte, fasole)
Evită:
- Carbohidrați rafinați (pâine albă, dulciuri ambalate)
- Grăsimi saturate și trans (mezeluri, margarină)
- Zahăr adăugat (băuturi răcoritoare, gustări procesate)
Cercetătorii vor continua investigațiile pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre dietă, stil de viață, predispoziție genetică și alți factori metabolici, dar și pentru a analiza cum influențează aceste diete riscul de diabet sau cancer.