Un nou studiu sugerează că o abordare mai simplă decât o dietă ar putea avea un impact mai mare decât numărarea constantă a caloriilor: rutina de post intermitent 4:3.
Regimul alimentar presupune limitarea aportului caloric timp de trei zile în fiecare săptămână și consumul normal în celelalte patru zile.
Cercetătorii din SUA au constatat că această abordare a condus la o pierdere medie în greutate de 7,6% pe parcursul unui an, comparativ cu doar 5% în cazul unei diete tradiționale de restricție calorică zilnică.
Aceasta nu este o diferență uriașă, dar sugerează că, cel puțin pentru unele persoane, variația restricțiilor alimentare ar putea fi mai eficientă – și mai ușor de respectat – decât menținerea unei limite calorice zilnice, scrie Science Alert.
Echipa a supus 165 de participanți cu supraponderalitate sau obezitate, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, unei diete 4:3 de post intermitent (FMI) sau de restricție calorică zilnică (RDC), pe parcursul a 12 luni, recomandând totodată creșterea activității fizice.
Primului grup, FMI, i s-a spus să aplice o restricție de 80% a aportului caloric în trei zile din șapte, fără restricții în celelalte patru zile. Grupului RDC i s-a spus să își reducă aportul caloric zilnic cu 34%, în fiecare zi, fără excepție.
Pierderea în greutate a variat în ambele grupuri, dar grupul IMF a înregistrat o scădere medie de 7,7 kg, comparativ cu 4,8 kg pentru grupul DRC.
Mici îmbunătățiri ale indicatorilor de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială, au fost, de asemenea, observate în ambele grupuri, se arată într-un raport publicat de jurnalul Annals of Internal Medicine.