Rafila: Trendul vaccinării este descrescător. Asta e foarte, foarte preocupant

Rafila: Trendul vaccinării este descrescător. Asta e foarte, foarte preocupant

Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că vaccinarea înregistrează un trend descrescător și că acest lucru ne îndepărtează de atingerea țintei de 10 milioane de persoane vaccinate până la finalul acestui an.

”În mod evident, trendul este descrescător. Astăzi chiar am remarcat că numărul de persoane care au fost vaccinate cu prima doză a fost doar jumătate din numărul persoanelor vaccinate cu doza a doua. Asta arată că peste încă trei săptămâni vom avea cu doza a doua doar 30.000 de persoane, așa că asta e foarte, foarte preocupant și, dacă nu o să reușim să păstrăm ritmul cu 100.000 de administrări zilnice, în mod evident, nu o să atingem 10 milioane în decursul acestui an”, a spus Alexandru Rafila, joi seara, la B1 TV.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Rafila spune că avem mai puține cazuri, pentru că în aglomerările urbane există un procent important de oameni vaccinați.

”Cred că aceste maratoane au fost eficiente, sunt încă eficiente în orașele mari. Acolo populația are un alt tip de acces la informații, sigur, sunt și excepții, dar, în orașele mari sunt procente apreciabile de persoane vaccinate.

Evident, s-au vaccinat cei care erau convinși că doresc să o facă. Mai e această masă de 30% din populație care ezită să se vaccineze și cred că acolo trebuie să lucreze, în principal, autoritățile pentru că cei care refuză să se vaccineze, în mod evident, vor fi foarte greu de convins.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un alt element este legat de mediul rural. Noi avem o scădere a transmiterii acum pentru că în aglomerările urbane, unde este mult mai multă mobilitate, interacțiuni sociale, avem un procent important de oameni vaccinați, iar în mediul rural avem un procent extrem de mic. (...) Cred că asta o să fie soluția, să se meargă din ușă în ușă, la fiecare casă și să se facă vaccinarea la domiciliul fiecărui solicitant, pentru că altfel adresabilitatea o să fie mică în mediul rural”, a spus el.

Alexandru Rafila consideră că și relaxările din 15 mai au contribuit la trendul descrescător al vaccinării.

ADVERTISING

”Și lucrul ăsta a influențat. Și a mai influențat încă ceva, din punctul meu de vedere: a fost un ton prea triumfalist care nu cred că era potrivit. Noi trebuie să avem un soi de mulțumire rezervată față de evoluția pandemiei.

Vă dau un exemplu foarte simplu: țări care au o acoperire vaccinală deja mai mare decât România, cum este Franța, au, în acest moment, de cinci ori mai multe cazuri raportat la populație. Asta îmi arată că nu este exclus ca și în România să ne întoarcem la o astfel de situație”, a mai spus Rafila.

Vezi și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇