OMS laudă promisiunea ”fenomenală” a vaccinurilor împotriva Covid-19

OMS laudă promisiunea ”fenomenală” a vaccinurilor împotriva Covid-19

Promisiunea unor vaccinuri împotriva COVID-19 este „fenomenală” şi „potenţial revoluţionară”, a declarat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge (foto), joi.

Declarația vine la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a aprobat spre utilizare un vaccin contra acestei boli.

Vorbind la Copenhaga, Kluge a declarat că, la început, cantităţile de vaccin vor fi foarte limitate, iar statele trebuie să decidă cine va avea prioritate, OMS amintind în acest sens un "consens din ce în ce mai mare" ca primii destinatari să fie vârstnicii, personalul sanitar şi persoanele care suferă de alte afecţiuni, aşa cum intenţionează Marea Britanie, relatează Reuters.

ADVERTISING

”Viitorul pare mai luminos”

Noul coronavirus are încă potenţialul de a produce "daune enorme", a precizat Kluge, însă "viitorul pare mai luminos" în condiţiile în care alţi candidaţi la vaccin, inclusiv de la Moderna şi AstraZeneca, au prezentat de asemenea rezultate pozitive în cadrul studiilor.

"Cu cât avem mai mulţi candidaţi, cu atât avem mai multe şanse de succes", a declarat Kluge într-un briefing de presă.

"Vaccinurile, împreună cu alte măsuri de sănătate publică, aduc mai aproape sfârşitul unei faze acute a pandemiei şi reconstrucţia economiilor", a adăugat directorul pentru Europa al OMS.

ADVERTISING

Mai multe dovezi

Autoritatea care autorizează vaccinurile împotriva COVID-19 pentru Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri, drept răspuns la procedura rapidă de aprobare de către Marea Britanie a vaccinului de Pfizer şi BioNTech, că propria sa procedură, care durează mai mult, este mai adecvată şi se bazează pe mai multe dovezi.

Aprobarea UE şi, separat, cea a SUA, ar putea urma în câteva zile sau săptămâni, notează Reuters.

Un oficial din cadrul OMS, întrebat cu privire la diferitele procese de reglementare, a declarat că agenţia sanitară mondială pe care o reprezintă şi EMA au solicitat Marii Britanii să împărtăşească documentele pe care le-a utilizat în procedura rapidă de aprobare pentru a ajuta la accelerarea evaluărilor celorlalte instituţii.

Această partajare a informaţiilor ar putea creşte nivelul de încredere în rândul persoanelor care vor fi vizate pentru vaccinări, a declarat Siddhartha Datta, manager de program pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare din cadrul OMS.

"Această decizie este una importantă pentru oricare dintre autorităţile naţionale de reglementare, deoarece va insufla încredere în sistem", a spus Datta.

ADVERTISING

"Este extrem de important ca acest proces să fie unul robust, bazat pe dovezi, iar o decizie să fie luată şi împărtăşită într-un mod transparent", a adăugat reprezentantul OMS.

OMS a primit deja date de la Pfizer şi BioNTech asupra vaccinului, pe care le analizează, acestea putând fi un punct de reper pentru utilizarea în alte state.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇