O bunică de 90 de ani este prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer în afara studiilor

O bunică de 90 de ani este prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer  în afara studiilor

Margaret Keenan, o bunică în vârstă de 90 de ani din Marea Britanie, a devenit prima persoană din lume căreia i s-a administrat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 în afara studiilor clinice, după autorizarea rapidă a acestuia.

Keenan s-a trezit devreme şi s-a vaccinat la spitalul local din Coventry, marţi dimineaţă, la ora 6:31 GMT, cu o săptămână înainte de a împlini 91 de ani, informează marţi Reuters.

Marţi a debutat în Marea Britanie campania de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Marea Britanie devine astfel prima ţară occidentală care demarează o campanie proprie de vaccinare, eveniment considerat decisiv pentru înfrângerea coronavirusului.

ADVERTISING

Guvernul britanic a publicat prospectul vaccinului Pfizer. Cui poate fi administrat și ce reacții adverse pot să apară

Statele UE pot înfrânge coronavirusul doar împreună. Cum minte Londra cu neruşinare

Inocularea în masă va alimenta speranţa că lumea poate înregistra un avans în lupta împotriva unei pandemii care a zdrobit economiile şi a provocat moartea a peste 1,5 milioane, cu toate că depozitarea în condiţii de temperatură scăzută şi logistica dificilă îi vor limita deocamdată utilizarea, notează Reuters.

Covid-19 vaccine: First person receives the jab

Ce spune bunica după ce s-a vaccinat

"Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva COVID-19", a declarat Keenan.

ADVERTISING

"Este cel mai bun cadou de ziua mea pe care mi l-aş putea dori, pentru că înseamnă că în cele din urmă pot aştepta cu nerăbdare să-mi petrec timpul cu familia şi prietenii mei de Anul Nou, după ce am stat singură mare parte din an", a adăugat nonagenara.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a salutat duminică momentul ''istoric'' pe care îl reprezintă debutul de marţi al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Marea Britanie.

Hancock a supranumit prima zi din campania de vaccinare ''Ziua Victoriei''. ''Vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul caselor pentru vârstnici'', precum şi cei din serviciul public de sănătate ''vor fi printre primii care vor primi vaccinul'', a precizat acesta într-un comunicat.

ADVERTISING

Cum funcţionează şi cum va fi livrat vaccinul Pfizer-BioNTech

Restricţiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autorităţile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore.

Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu ajutorul cărora vor fi protejate 20 de milioane de persoane, fiind necesare două inoculări. Într-o primă etapă, 800.000 de doze vor fi disponibile în Regatul Unit.

Doar 10-15% din voluntarii care au testat vacinurile anti-COVID Pfizer şi Moderna au avut efecte adverse vizibile

Regina va fi și ea vaccinată în curând

Potrivit unor publicaţii britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, şi soţul acesteia, prinţul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinaţi în curând, Mail on Sunday afirmând că aceştia plănuiesc să anunţe în mod public momentul imunizării pentru a ''încuraja populaţia să se vaccineze'', autorităţile temându-se că militanţii anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populaţiei.

În ciuda rapidităţii cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituţiei, June Raine, a subliniat, pentru postul BBC, că ''cele mai înalte standarde'' internaţionale au fost aplicate.

Citește mai multe despre vaccinul celor de la Pfizer:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇