Numărul bolnavilor de COVID care cheamă salvarea a crescut cu 30% și foarte puțini mai scapă fără spitalizare

Numărul bolnavilor de COVID care cheamă salvarea a crescut cu 30% și foarte puțini mai scapă fără spitalizare

Medicul Şef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, afirmă, făcând comparaţie cu al doilea val al pandemiei, că echipajele de intervenţie de urgenţă constată o creştere semnificativă a pacienţilor cu COVID-19 care trebuie duşi la spital, dar şi o creştere cu 50% a cazurilor non-COVID care solicită intervenţia echipajelor medicale.

„Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record după record negativ, acest lucru nu arată decât limita sistemului. (…) S-ar putea dacă numărul pacienţilor creşte să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă, să nu mai putem să avem paturi cu oxigen şamd”, a declarat Bogdan Opriţă duminică, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISING

Voiculescu are vești rele din spitale: 167 de copii sunt internați cu COVID. Oameni sănătoși fac forme grave ale bolii, familii întregi

El a arătat că, din punctul de vedere al echipajelor SMURD care acţionează în Capitală şi Ilfov, numărul cazurilor la care acestea sunt solicitate a crescut cu 30 la sută comparativ cu valul doi al pandemiei.

Dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare.

Bogdan Oprița
ADVERTISING

Acesta a povestit că are colegi care au cerut două zile de concediu pentru a putea să doarmă, angajaţii din sistem fiind epuizaţi.

Spitalele se pregătesc pentru noul vârf al pandemiei: paturi suplimentate, operații amânate, urgențe redirecționate

„O altă caracteristică este că dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienţi, acum ne confruntăm cu o creştere de 50% la pacienţii de zonă verde, pacienţi non-COVID. Deci pe lângă acest val care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu îi putem neglija”; a precizat şeful UPU-SMURD Bucureşti Ilfov. 

ADVERTISING

Oricât de multe paturi la terapie intensivă am face noi, ele se vor umple.

Bogdan Oprița

Apelul lui Voiculescu: Perioada dintre Paștele Catolic și cel Ortodox va fi „proba unei generații”

În acest context, Bogdan Opriţă face apel la populaţie să colaboreze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului. 

”Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată şi că nu putem să ne dezvoltăm la infinit şi la un moment dat s-ar putea să ajungem la situaţia în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienţi”, a adăugat medicul.

Citește pe Spotmedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇