Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză de vaccin? Ce spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză de vaccin? Ce spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

Razvan  Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Boylai din Cluj, răspunde la o altă întrebare pe care mulți dintre noi o avem: Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză a vaccinului?

În principal, răspunsul este DA, dar iată explicațiile expertului.

"Întrebare: ce fac dacă după ce am primit prima doză mă infectez și încep să am simptome sau sunt testat pozitiv. Mai iau rapelul sau nu? Răspunsul meu este da.

Atunci când primiți prima doză a vaccinului, primiți doar informația despre cum să vadă organismul vostru proteina țepusă, iar sistemul vostru imunitar recunoaște proteina și începe să sintetizeze anticorpi, pregătește organismul pentru lupta împotriva virusului atunci când vei fi infectat", spune Răzvan Cherecheș pe Facebook.

ADVERTISING

Expertul în sănătate publică explică ce se întâmplă în organism după ce facem prima doză de vaccin.

ADVERTISING

"Imunitatea începe să se instaleze la 12 zile de la prima doză de vaccin. Înainte de administrarea vaccinului și în acele 12 zile sunteţi complet expus.

Dacă după ce ați primit prima doză a vaccinului, începeți să aveți simptome sau ați fost testat pozitiv, boala își va urma cursul. Veți avea simptome mai ușoare sau mai severe, veți fi spitalizat sau nu, dar la după începerarea simptomelor, veți primi și rapelul", a punctat el.

Cât poate fi amânat rapelul

Perioada pănă la care poate fi amânat rapelul este de 42 de zile pentru Pfizer, 35 de zile pentru Moderna și 28 de zile pentru AstraZeneca, mai spune Răzvan Cherecheș.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, Răzvan Cherecheș a fost numit consilier onorific al secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇