Totul despre AstraZeneca: De ce avem rapel la 8 săptămâni? Este mai puțin eficient decât Pfizer? Vom avea pașaport de vaccinare?

Totul despre AstraZeneca: De ce avem rapel la 8 săptămâni? Este mai puțin eficient decât Pfizer? Vom avea pașaport de vaccinare?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește ușor dacă rapelul este efectuat la 90 de zile, dar nu semnificativ, iar probabilitatea de a ne întâlni cu virusul este foarte mare la acest moment, de aceea, în România încă se recomandă administrarea rapelului la 56 de zile.

”Deși pare o ușoară diferență în procentul de eficacitate (…) în realitate nu sunt diferențe semnificative”, au explicat reprezentanții CNCAV în sesiunea săptămânală de întrebări și răspunsuri deschisă pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Tot în această sesiune, reprezentanții CNCAV au explicat diferența de eficiență între AstraZeneca, Pfizer și Moderna și au răspuns problemelor și îndoielilor cu care se confruntă oamenii de rând, inclusiv pe subiectul arzător al pașaportului de vaccinare.

Am început sensiunea de întrebări și răspunsuri în direct!Din acest moment și până la ora 17.30 vom răspunde...

Posted by RO Vaccinare on Monday, February 22, 2021

Iată doar câteva dintre cele peste 100 de întrebări pe care le-au adresat astăzi românii pe Facebook:

ADVERTISING

Cel mai recent studiu Oxford arată o eficacitate maximă dacă rapelul AstraZeneca este administrat la 90 de zile. Ne putem aștepta la o schimbare a procedurii și în România?

Datele de imunogenitate arată o creștere semnificativă a titrului de anticorpi neutralizanți la voluntarii cărora a doua doză le-a fost administrată la un interval mai mare de 6 săptămâni.

Titrul de anticorpi neutralizanți măsurat în serul voluntarilor cărora le-a fost administrat rapelul la 6-8 sau 9-11 săptămâni nu variază semnificativ.

Deși pare o ușoară diferența în procentul de eficacitate, intervalul de încredere (intervalul în care exista probabilitatea de 95% să se găsească procentul de eficacitate) este foarte suprapus în ambele cazuri, în realitate nu sunt diferențe semnificative.

A fost studiată și protecția dintre doze, aceasta începe după a 3-a săptămâna (și e similara cu cea după rapel), dar s-a observat o scădere spre 12 săptămâni (începe sa scadă nivelul de anticorpi).

Din aceste motive și pentru că se dorește o acoperire vaccinală cât mai eficientă și rapidă (inclusiv pentru persoana care se vaccinează), România a optat ca rapelul să fie administrat la 8 săptămâni, până la noi date.

ADVERTISING

Vă rog să explicați pe înțelesul tuturor diferența eficienței vaccinului AstraZeneca în comparație cu Pfizer/Moderna. Adică la ce se referă eficiența de 60%? Un răspuns imun mai scăzut cu 40%? Sau protecție mai scăzută?

Nu. Eficacitatea, așa cum a fost testată în studiile clinice, se referă eficacitatea în prevenția cazurilor simptomatice de COVID-19.

O eficacitate de 60% nu poate fi interpretată ca un răspuns imun mai scăzut cu 40%, pentru că nu intensitatea răspunsului imun a fost urmărită primar în studii.

Este dificil momentan să comparam răspunsul imun indus de cele 3 vaccinuri autorizate, pentru că nu există teste standardizate și nici parametrii imuni corelați cu protecția definită (de exemplu, un anumit titru/concentrație de anticorpi sau un anumit tip de răspuns care garantează protecția).

Eficacitatea de 60% nu înseamnă nici că 40% dintre persoanele vaccinate vor face COVID-19, ci o scădere a riscului de a face boala cu 60%.

Dacă, de exemplu, din 100 de persoane 10 ar face COVID-19 în interval de un an în absenta vaccinării, doar 4 persoane ar face boala dacă toți cei 100 ar fi vaccinați.

ADVERTISING

Trebuie reținut și ca în nici unul dintre studiile clinice pentru cele 3 vaccinuri autorizate până acum nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 sever, spitalizare și deces în rândul persoanelor vaccinate.

Eficacitatea în prevenția COVID-19 sever și a spitalizării este mult mai mare decât eficacitatea în prevenția COVID-19 simptomatic.

Care este eficiența Astra Zeneca? De când începe să producă efecte?

Conform RCP-ului publicat de Agentia Europeana a Medicamentului, în urma analizei datelor din studiile clinice, protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin și se menține pentru minim 3 luni, până la administrarea dozei de rapel.

Din datele publicate recent, eficacitatea vaccinului începând cu minim 21 de zile de la administrarea primei doze și până în momentul administrării celei de-a doua doze este calculata la 77% și rămâne în jurul acestei valori pe toată perioada observată.

Câte luni durează imunitatea dobândită în urma vaccinării cu AstraZeneca?

La fel ca în cazul altor vaccinuri COVID-19, durata protecției dobândite în urma vaccinării cu AstraZeneca nu poate fi cunoscută cu exactitate până acum, pentru că nu a trecut suficient timp de la vaccinarea voluntarilor în studiile clinice (majoritatea voluntarilor au fost urmăriți pentru minim 2 luni de la administrarea dozei de rapel).

Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin și se menține pentru minim 3 luni, până la administrarea dozei de rapel. Este de asteptat ca durata protecției după cea de-a doua doză să fie mult mai mare.

Ce spuneți despre pașaportul Covid? Lucrați la asta? De exemplu, dacă am un act oficial din UK că m-am vaccinat, mai trebuie să stau în carantină în România?

In România, după vaccinare, fiecare persoană primește o adeverință de vaccinare. Fiecare stat are propriile reguli în acest sens. Va recomandăm să consultați legislația specifică din fiecare țară.

Puteți accesa www.insp.gov.ro pentru a consulta lista cu țările aflate în zona roșie/galbena și, în funcție de situație, puteți lua decizia.

Totodată, vă recomandăm să citiți hotarârile Comitetului National pentru Situații de Urgență (www.cnssu.ro), care reglementează inclusiv posibilitatea ca persoanele care se află la 10 zile de la rapel să nu stea în carantina.

Când va înceta excluderea de la vaccinare cu AZ a persoanelor peste 55 de ani?

Datele din studiile clinice depuse la EMA nu au permis estimarea eficacității la persoanele cu vârstă peste 55 ani.

Deși ambele studii luate în considerare pentru analiza eficacității includ și persoane cu vârstă mai mare de 55 de ani, acestea reprezintă o proporție relativ mică, au fost înrolate mai târziu și nu au fost acumulate suficiente cazuri de COVID-19 în acest grup pana în momentul analizei.

Profilul de siguranță este însă unul similar pentru grupele de vârsta 18-55 de ani și >55, iar pe baza datelor de imunogenitate publicate pana acum nu ar fi de așteptat o eficacitate scăzuta a vaccinului COVID-19 AstraZeneca la populația în vârstă.

Totuși, ținând cont de faptul ca pentru derularea campaniei de vaccinare în România sunt disponibile alte doua vaccinuri cu eficacitate demonstrata și la persoanele cu vârsta mai mare de 55 de ani, s-a optat pentru limitarea administrării vaccinului COVID-19 AstraZeneca la categoria de vârsta 18-55 de ani, unde datele de eficacitate sunt suficient de robuste pentru a demonstra o protecție buna împotriva dezvoltării COVID-19.

Este de așteptat ca această recomandare să fie modificată pe viitor, când vor fi disponibile date suplimentare.

Am nevoie să reprogramez rapelul pentru cineva, dar nu sunt locuri pe platformă. Rapelul este mâine, iar persoana chiar nu se poate prezenta; dacă îl pierde, înseamnă că nu îl mai poate face deloc? Mentionez că este vorba de o persoană peste 65 de ani.

În platformă există această opțiune de a modifica data rapelului, dar doza a fost deja repartizată în centrul de vaccinare. Vă rugăm să luați legătura cu personalul din centrul de vaccinare pentru identificarea unei soluții. Există această posibilitate.

De ce nu dați drumul la etapa a III-a?

Etapa a III-a se va deschide în luna aprilie.

Ne dorim să începem vaccinarea tuturor celor care doresc acum, doar că suntem condiționați de disponibilitatea dozelor de vaccinuri. Din 15 martie se vor putea face noi programări pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Va ganditi la o segmentare suplimentară a celor din etapa a 3-a?

Până la deschiderea Etapei a III-a o să comunicăm toate particularitățile campaniei de vaccinare specifice acestei etape.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇