Pot să mă vaccinez cu AstraZeneca dacă...? Răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări

Pot să mă vaccinez cu AstraZeneca dacă...? Răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări

De ce vaccinul AstraZeneca nu se administrează celor peste 55 de ani în România? AstraZeneca până la urmă acoperă și tulpina sud-africană? Dacă am fost infectat cu Covid în decembrie, mă pot vaccina acum? Dacă mă vaccinez acum, mai este nevoie și în toamnă?

Acestea sunt doar câteva din întrebările care stau pe buzele românilor interesați de vaccinare în aceste zile.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) și-a propus să aibă sesiuni de Q&A cu românii pe Facebook, iar prima serie de întrebări și răspunsuri a avut loc chiar în prima zi de vaccinare cu AstraZeneca în România.

”NOU! Sesiune de întrebări și răspunsuri în direct!
Astăzi, începând cu ora 16.00, vom răspunde întrebărilor dumneavoastră ce fac referire la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, în direct”, anunța platforma RO Vaccinare cu doar câteva ore înainte de ”întâlnire”.

Iar oamenii au întrebat ce i-a interesat mai mult. De la cazuri personale până la perspective la nivel de vaccinare în țară, reprezentanții CNCAV au răspuns timp de o oră și jumătate fiecărei întrebări.

Începem sensiunea de întrebări și răspunsuri în direct!Din acest moment și până la ora 17.30 vom răspunde la...

Posted by RO Vaccinare on Monday, February 15, 2021

OMS a recomandat în urmă cu 5 zile administrarea vaccinului AstraZeneca inclusiv persoanelor de peste 65 de ani. Urmează vreo schimbare și în România? Sau măcar o ajustare care să includă grupa 55-65 ani?

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului emis de EMA, nu sunt suficiente date de eficacitate pe populația vârstnică depuse pentru a putea recomanda vaccinarea la persoanele peste 55 de ani.

Profilul de siguranță este însă similar cu cel pentru populația generala (18-55 de ani). Această recomandare poate fi modificată pe viitor, după ce se acumulează mai multe date.

ADVERTISING

OMS a recomandat vaccinarea inclusiv vârstnicilor, întrucât sunt multe state unde nu există disponibil alt vaccin, datele de imunogenitate (date preliminare referitoare la legarea anticorpilor) pe această grupă de vârstă sunt promițătoare și conform analizei risc-beneficiu vaccinarea vârstnicilor cu vaccinul AstraZeneca este mai puțin riscantă decât îmbolnăvirea acestora.

România are acces și la alte 2 vaccinuri care au depus suficiente date la EMA pentru a putea fi recomandate vârstnicilor.

”De ce AstraZeneca are eficiență 60%, în timp ce Pfizer și Moderna au peste 95%?”

Datele de eficacitate prezentate sunt obținute pentru fiecare vaccin în parte în urma studiilor clinice. Eficiența în populație, atunci când se desfășoară o campanie de vaccinare, poate să fie diferită.

Vaccinul AstraZeneca folosește alt principiu decât Pfizer și Moderna.

La câte zile de la prima doză încep să se producă anticorpi?

Din datele depuse la EMA, vaccinarea începe să protejeze împotriva COVID19 la trei săptămâni de la prima doză, iar protecția durează minim 12 săptămâni.

Intervalul recomandat pentru administrarea dozei de rapel este între 4 și 12 săptămâni.

Luati în calcul administrarea rapelului la 12 săptămâni?

Amintim ca intervalul de administrare din autorizația EMA este de 4-12 săptămâni. Deși încurajatoare, datele din articolul publicat pre-print în revista Lancet sunt rezultate din analizarea cazurilor din studii suplimentare care nu au fost încă verificate de EMA.

Recomandarea celei de-a doua doze la mai mult de 12 săptămâni s-ar situa în afara intervalului autorizat în momentul de față. Atunci când date noi vor fi depuse la EMA și evaluate se va putea lua în considerare extinderea acestui interval.

ADVERTISING

Între cele două doze avem ceva protecție?…dacă da, începând cu a câta zi?

Din datele depuse la EMA, vaccinarea începe să protejeze împotriva COVID19 la trei săptămâni de la prima doză, iar protecția durează minim 12 săptămâni.

Ce se întâmplă dacă între prima doza și rapel o persoană se infectează cu COVID19? Se mai face rapelul?

Rapelul se poate administra după ce persoana respectivă iese din izolare și nu mai are simptome.

Persoanele cu boli autoimune pot face acest vaccin?

Da. Vaccinul AstraZeneca nu este contraindicat persoanelor cu boli autoimune. În studiile clinice au fost incluse și persoane cu boli autoimune, iar profilul de siguranță a fost similar cu cel din populația generală.

Bună ziua! În cazul unui profesor de 53 de ani, acesta poate opta pentru vaccinarea cu Pfizer sau Moderna în contextul în care are și boli cronice asociate, pentru a beneficia de eficiență mai mare? Sau doar cu AstraZeneca?

La acest moment nu se poate opta pentru un anumit tip de vaccin. În privința protecției, merită menționat că în studiul clinic AstraZeneca nu au fost identificate cazuri de patologie severă și spitalizare în grupul de voluntari vaccinați cu minim o doză, în timp ce 14 asemenea cazuri au fost identificate în grupul placebo, sugerând că vaccinul are o eficacitate foarte mare împotriva bolii severe.

Dacă persoanele de peste 65 ani își asumă prin proprie raspundere, ar putea să opteze, pe viitor, pentru vaccinarea cu AstraZeneca?

La acest moment, nu există o astfel de procedură. Dacă pe viitor studiile clinice vor dovedi eficacitatea la această categorie de vârstă, vaccinul va putea fi administrat și persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.

ADVERTISING

Persoanele cu trombofilie pot face acest vaccin?

Nu există contraindicație de vaccinare cu serul AstraZeneca pentru persoanele cu trombofilie.

Cele două cazuri de mielita transversă întâlnite în studiile clinice au fost cauzate de vaccin sau s-a stabilit că nu au legătură cu acesta?

În studiul clinic de fază 3 s-a identificat un caz de mielită transversă, motiv pentru care studiul a fost oprit temporar pentru investigare. Nu s-a putut identifica o legătură între vaccinare și acest caz.

Este în regulă dacă se efectuează vaccinarea cu AstraZeneca în perioada în care o femeie este însarcinată?

Până la acest moment, nu au fost efectuate studii clinice care să includă femeile însărcinate, ca și în cazul multor alte medicamente. Din acest motiv nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea acestui vaccin în sarcină.

Vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative asupra embrionului/fătului.

Dacă ai infecție urinară, fără febră sau alte simptome, te poți vaccina cu AstraZeneca? Și dacă te afli sub tratament cu antibiotic pentru respectiva infecție urinară?

Vaccinarea nu este recomandată atunci când sunt identificate semne și simptome de boală acută. Pentru a decide dacă vă puteți vaccina la acest moment, vă recomandăm să consultați medicul dvs de familie.

Vaccinul Astrazeneca până la urmă acoperă și tulpina cea sud-africană? Și dacă mă vaccinez acum cu vaccinul Astrazeneca și între timp se află că nu acoperă și tulpina respectivă (cea sud africană) care va deveni dominantă în țară peste un timp, pot să mă revaccinez cu Pfizer/ Moderna?

Datele dintr-un studiu limitat efectuat de catre AstraZeneca în Africa de Sud arată într-adevăr o eficacitate scăzută împotriva COVID-19 simptomatic provocat de varianta SARS-CoV-2 B.1.135 sau 501.V2 dominantă acolo.

Cu toate acestea, datele din UK arată că vaccinul este eficace împotriva tulpinii B.1.1.7 (varianta inițial identificată în UK).

B.1.1.7 este și varianta virală raportată ca fiind mai transmisibilă și identificată deja în multe alte țări (inclusiv România).

Vaccinul este eficient împotriva tulpinilor circulante în momentul de față în Europa și în România.

Versiuni modificate ale vaccinului ar putea fi necesare pe viitor, dar toate cele 3 vaccinuri existente pe piață sunt eficiente împotriva tulpinilor circulante acum.

Unui bolnav cronic cu afecțiuni pulmonare, 45 ani, îi este recomandat acest tip de vaccin? Daca nu, care ?

În principiu, afecțiunile cronice, inclusiv cele pulmonare, nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare. Vă recomandăm să luați legătura cu medicul dvs pentru informații personalizate.

”Dacă am fost infectat cu Covid în decembrie, mă pot vaccina acum?”

Da, fără probleme. Cât timp nu aveți simptomatologie acută și nu sunteți în izolare, sunteți eligibil pentru vaccinare.

”Există contraindicații pentru istoric de Edem Quinke?”

Vaccinul AstraZeneca este contraindicat persoanelor cu alergii cunoscute la substanțe care intră în compoziția serului AstraZeneca (substanța activă sau excipienți).

Buna ziua. Poate cineva care are astm, este alergic la multe lucruri, are intoleranță la lactoză, a făcut deja un șoc anafilactic (la substanță de contrast), să faca un vaccin anticovid? Ar trebui să facă un tratament cu aerius sau alt antihistaminic pe o perioadă de câteva zile înainte de vaccin?

Vaccinul AstraZeneca este contraindicat doar persoanelor cu alergii cunoscute la substanțe care intră în compoziția serului AstraZeneca (substanța activă sau excipienți). Nu este necesară administrarea unei medicații antialergice specifice înainte de vaccinare.

”Pentru persoanele cu afecțiuni cronice mai grave şi afecțiuni oncologice, care este cel mai indicat vaccin?”

Toate vaccinurile autorizate în UE sunt foarte eficiente în prevenirea formelor severe de boală.

Recomandăm persoanelor cu boli cronice să se vaccineze cât mai repede cu putință cu orice vaccin disponibil și să nu amâne vaccinarea pentru programarea preferențială la un anumit tip de vaccin.

Am făcut un test de anticorpi care a ieșit pozitiv, 4,10 U/ml. Este în regulă să fac vaccinul?

Da, vă puteți vaccina! Nivelul de anticorpi nu este o contraindicație pentru vaccinare. Mai mult de atât, nu există stabilit un nivel prag de anticorpi peste care suntem protejați de infecție.

Se poate vaccina cu AstraZeneca o persoană care are Purpura Trombocitopenica Imuna?

Având in vedere că vaccinul se administrează intramuscular, se impune precauție în cazul persoanelor cu trombocitopenie, afecțiuni ale coagulării sau al celor care primesc tratament anticoagulant, pentru că pot sa apară hematoame sau sângerare după administrare.

Bună, dacă am avut boala și NU am făcut anticorpi post Covid, care sunt șansele să fac cu acest vaccin cu tulpină atenuată?

Faptul ca nu ați făcut anticorpi în urma bolii nu reprezintă neapărat o indicație că nu o să răspundeți la vaccin.

E recomandat în cazul bolilor autoimune? În particular, spondilită anchilozantă?

Bolile autoimune (inclusiv spondilita anchilozanta) nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea cu AstraZeneca.

”Dacă mă vaccinez acum, mai este nevoie și în toamnă?”

Studiile preliminarea sugerează că protecția ar trebui să dureze minim 6 luni. Mai multe date vor fi disponibile pe viitor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇