Nici nu se publicase încă bugetul pe anul 2021 și liderii PSD au anunțat televiziunile că au deja pregătite „câteva mii” de amendamente, iar Gabriela Firea, hop și ea, cu o idee fixă, specialitatea domniei sale. Ați ghicit, încă o majorare a alocațiilor pentru copii.
Când zic încă, mă refer la faptul că alocațiile au fost deja mărite de către Guvern la 1 februarie, au mai fost majorate și anul trecut, iar acum doi ani au fost dublate la inițiativa PNL, aflat atunci în Opoziție.
Ceea ce a încercat PSD și nu i-a reușit este dublarea dublării de atunci. Așa ceva n-ar fi îndrăznit nici Germania, nici vreun alt stat european și aș îndrăzni să gândesc că nici SUA. Era să fie o strălucită premieră mondială, încercată în cea mai săracă țară europeană.
Și, poftim, îndrăznește doamna Firea și iese, moț, în față ca s-o vadă lumea cum renaște dânsa din propria cenușă și cum propune încă o mărire, ca să impresioneze cu asta mamele, să sensibilizeze tații și să le inoculeze de pe acum copiilor ideea că tanti Firea este prietenă cu ei, nu cu lupul din pădure, cel care a înghițit-o pe Scufița Roșie. Gigea, tanti Firea.
Respectiva tanti a ținut, marți, un discurs de mămică grijulie, susținând cât de mult trebuie mărite iarăși alocațiile, dar n-a scos o vorbă despre sursa de finanțare. Și nici nu a explicat cum poți să dai ceea ce n-ai.
Ce este drept, la timpul său, PSD a dat din ce n-a avut, a dublat salarii, a mărit pensii, a triplat indemnizații. Datoriile generate atunci de guvernele PSD le plătește acum noua guvernare, pe care liderii PSD o judecă sever, întrebând-o unde se duc banii țării.
Cu o nonșalanță de parcă n-ar fi fost premier instalat chiar de Liviu Dragnea personal, domnul Grindeanu îi recomandă premierului Cîțu câteva surse de finanțare, descoperite de dânsul personal, ad hoc:
„Nu sunt bani la buget pentru că Guvernul Cîţu nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, nu se atinge de arieratele neîncasate la bugetul de stat de peste 35 miliarde de lei”.
Ce spui, Frantz? De unde a apărut evaziunea de peste 100 de miliarde, plus arierate neîncasate de peste 35 de miliarde? Nu cumva de la toate guvernele, în majoritate PSD, care s-au ferit să se atingă de ele, iar acum soluția este să se atingă doar domnul Cîțu singur și să testeze cu mâinie lui temperatura cartofului fierbinte, clocotit în oala pesedistă?
Nea Sorin ăsta ori ne ia de proști, ori joacă la cacealma cu noi. Asemenea evaziune astronomică și asemenea arierate gigantice sunt moșteniri rostoligolite de la un an la altul, de la o guvernare la alta și de la un mandat la următorul timp de trei decenii.
De ce n-au reușit să se atingă de ele nici premierul Viorica-Vasilica, nici guvernul Tudose, nici însuși domnul Grindeanu, cel care dă sfaturi de pe tușă, nici Ponta și nici alții?
Toți au rostogolit pe rând uriașii bulgări de evaziuni și arierate, făcându-i tot mai mari și niciunul nu a reușit să îi micșoreze, nici măcar cu un milimetru.
Hai, domnu’ Sorin, faceți apel la memorie și aduceți-vă aminte cum arătau acești doi bulgări când ați venit la guvernare: mai mici sau mai mari decât atunci când ați plecat?
Firește, nu aștept un răspuns. A fost o simplă întrebare retorică, întrucât domnul Grindeanu știe exact cu cât a rostogolit domnia sa acești doi uriași bulgări, făcându-i să crească în numai 6 luni de guvernare, cu cât a rostogolit apoi nea Mihai Tudose și cu cât s-a mai opintit și conița Vasilica-Viorica, ultimul rostogolitor, până când a plecat PSD de la butonul de comandă al tuturor rostogolitorilor.
Dacă ar fi avut intenția să se atingă de evaziuni și arierate, PSD ar fi făcut-o demult, eventual cu ALDE, fără ALDE, cu alții, sau fără ei. Dar n-a îndrăznit nimeni să se apropie de niște cartofi atât de fierbinți pe care fiecare guvernare, inclusiv cea a domnului Grindeanu, i-a fiert tot mai mult în loc să-i răcorească.
Așa că ciocu’ mic, nea Sorine, adică mai încet cu pianu’ pe scări, stimate domnule Grindeanu, că vă râd până și curcile, când aud cum le recomandați altora ceva ce n-a reușit niciunul dintre ai voștri.
Aici îmi permit o mică paranteză, o explicație simplă de aritmetică, pentru ca să înțeleagă chiar și cititorul cel mai neavizat cât de mare este bulgărele, în valoare de 100 de miliarde, plus 35 de miliarde, în total 135 de miliarde de lei.
Înseamnă 6.750 de lei pe cap de locuitor, bani grei, plătiți de populația impozabilă a României pentru autostrăzi, spitale, echipamente de tot felul, dar plecați pe apa Sâmbetei după ce nicio guvernare n-a reușit performanța pe care domnul Sorin Grindeanu i-o pretinde acum domnului Florin Cîțu, cu pretenția că vorbește serios.
Nu știu dacă-i de râs sau de plâns modul cum îi recomandă domnul Grindeanu actualului premier să procedeze, ca să reușească ceea ce dânsul nici măcar n-a încercat: „Este nevoie de o creştere a veniturilor bugetare pe modelul propus de PSD”.
Care model? Are PSD un model și nu l-am observat noi? Există un model pe care nu l-a încercat măcar o dată niciunul din numeroșii premieri câți a perindat PSD pe la Palatul Victoria?
Simpla afirmație că Guvernul Cîţu ar trebui să se atingă de evaziune și de arierate nu este un model. Este gargară, nea Sorine, gargară și nimic altceva, decât gargară.
Și este cu atât mai mare gargara, cu cât nimeni n-a verificat dacă frumusețea de 35 de miliarde arierate și splendoarea de 100 de miliarde evaziune fiscală există undeva cash sau în cont, ca să le poată încasa domnul Cîțu de acolo, la sfatul domnului Grindeanu.
Căci degeaba îl scoți pe cineva dator vândut, dacă el a dus toată evaziunea și toate arieratele în cine știe ce paradisuri fiscale, ca să fie acolo în siguranță. Sau dacă nici nu există posibilitatea recuperării vreodată, cazul majorității companiilor de stat.
Asta seamănă cu o ironie a lui moș Teacă, rostită în zeflemea, cu nu mai știu care ocazie, parcă asemănătoare: „na nimic, dar ține-l bine, ca să nu cadă pe jos”.