Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate pentru 30 de zile în toate spitalele publice

Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate pentru 30 de zile în toate spitalele publice

Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate, pentru 30 de zile, în toate spitalele publice, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat.

El a precizat că măsura a fost luată după ce numărul cazurilor de Covid și a internărilor continuă să crească.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere.

Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.

ADVERTISING

Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a declarat Arafat.

El a subliniat că prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

”Nu se încadrează pacienții bolnavi de cancer, cei care au nevoie de dializă, femeile însărcinate și urgențele. Situația este clară, e o situație de urgență, cu resurse limitate. E una din soluțiile aplicate de foarte multe țări, când au fost situații grave”, a spus șeful DSU.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, a anunțat Arafat, medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

Autoritățile au anunțat, luni, 8.292 de cazuri noi de coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore, la un număr redus de teste ca după orice weekend.

Sunt 1.468 de persoane în stare gravă la Terapie Intensivă, iar numărul total al celor internate în spitalele Covid este de 14.153.

Din totalul pacienților internați, 406 sunt minori, 385 fiind în secții și 21 la ATI.

În București, incidența continuă să crească alarmant. Luni autoritățile au anunțat un nou record și rata de infectare a ajuns la 9,64 de cazuri la 1.000 de locuitori, fiind cel mai mare nivel de la începutul pandemiei.

ADVERTISING

Citește mai multe despre situația cauzată de COVID în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇